www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
EFSMA european federation of sports medicine associations
www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva

Societatea Romana de Medicina Sportiva



Home       • Contact       • Manifestări interne       • Revista      • Manifestări externe      • Informatii utile     • Sport
 



Manifestari sportiveAutomobilism ←  Raliuri ←  Analiza: imbunatatirea performantelor pilotilor de raliu

Analiza: cum se pot folosi informatiile privitoare la felul in care lucreaza emisferele cerebrale,  pentru imbunatatirea performantelor pilotilor de raliu

           Creierul nostru, care are o greutate aproximativa de 1375 grame, functioneaza cu ajutorul unor circuite neuronale, sau celule nervoase. Comunicarea intre neuroni este atat electrica cat si chimica. Neuronii sunt grupati dupa functii in grupari de celule numite nuclee. Aceste nuclee sunt conectate la senzori motori si alte sisteme.
             Un sfert din creier este folosit pentru a controla ochii. Vedem cu creierul "la propriu", ochii avand doar functia fundamentala de “camera de luat vederi”.
             Majoritatea oamenilor de stiinta cred ca "memoria fotografica" este un mit. Oamenii isteti isi antreneaza creierul pentru a memora cat mai bine.
Concret: un pilot de raliuri are nevoie sa retina cat mai bine traseul pe care il parcurge la recunoasteri inaintea concursului si in special sa identifice capcanele acestuia si locurile unde ar putea merge mai tare decat s-ar zice la prima vedere. Asta nu elimina nicicum co-pilotul, ci doar il ajuta sa se orienteze in spatiu, sa creeze o dictare perfecta dupa care sa poata fi foarte rapid si sa aiba o mai mare incredere in informatiile pe care le aude de la co-pilot.

          Desi cele doua emisfere ale creierului au acelasi aspect, ele poseda sarcini diferite. Acestea sunt unite printr-o portiune de tesut nervos denumit corp calos. In cazul in care acesta este taiat sau ranit, cele doua emisfere cerebrale se vor comporta partial independent, avand ganduri si emotii separate.

               Emisfera stanga este responsabila cu controlul miscarilor din partea dreapta a corpului si contine cei mai importanti centri: ai vorbirii, limbii, perspicacitatii in matematica si gandirii logice. Emisfera stanga este sediul limbajului, cuvantului, implica aspectele lingvistice ale scrierii, este sediul calculului logic, cifrelor, rationamentelor, capacitatii de analiza si abstractizare. Prin ea, orice perceptie se traduce in reprezentare logica, semantica si fonetica. Persoana dominata de emisfera stanga comunica cu exteriorul pe baza unui cod logico-analitic, are gust pentru dictionare, vocabular, are grija de a numi obiectele si clasele, prefera detaliile, prezinta logic faptele, are preferinta pentru relatiile cauzale unilaterale (cauza - efect), poseda arta de a structura frazele. Ea cauta de asemenea sa aiba explicatii pentru orice, gandirea fiind metodica si structurata. Inexplicabilul pentru astfel de persoane este o slabiciune.
              Concret la noi, cateva repere: schimbarea treptelor de viteza, parte din manuirea volanului (40%), acceleratia, frana de mana, majoritatea comenzilor de pe bord, stergatoarele de parbriz, corectarea notitelor in timpul mersului, capabilitatea de a comunica mecanicilor ce sa schimbe in setarea masinii pentru a fi mai rapid, puterea de a lua rapid o decizie(aici trebuie combinat), etc. In situatii limita, vocea din aceasta emisfera va fi:  nu mergem mai departe; putem avaria mai rau masina.;nu mergem mai departe, ne-am risca viata in felul asta…etc. De aceea aici trebie sa intervina psihologul sportiv.

                Emisfera dreapta controleaza partea stanga a corpului fiind responsabila pentru senzatiile vizuale, talentul muzical si gandirea libera sau abstracta. Emisfera dreapta este sediul gandirii fara limbaj, al intelegerii nonverbale, al recunoasterii formelor, perceptiilor spatiale. Ea este responsabila pentru tonul si intonatiile vocii, pentru ritm, muzica, imaginatie, simtul culorilor, visarii. Persoana prefera sa aiba cat mai multe analogii, scheme in abordarea universului, sintetizand si exprimand rezultatele cunoasterii in imagini. Imaginatia si intuitia isi au locul in aceasta emisfera, care este sediul competentei artistice si muzicale. Imaginatia creatoare afectiva descrisa de Ribot deci, isi are sediul in aceasta emisfera. Persoana cu aceasta emisfera dominanta are o memorie video spatiala, preferand o abordare intuitiva, interactiva sintetizand relatiile intre obiecte, folosind asociatiile de idei, reconstituind informatiile intr-un tot unitar. Persoana judeca lucrurile in dependenta de context, neizolat.
               Concret la noi, cateva repere: parte din manuirea volanului (60%), ambreiaj, frana, transformarea informatiilor vizuale cu viteza unui magician, in comenzi, capacitatea de a intui ce e dupa viraj, traducerea informatiilor auditive de la co-pilot, contopite cu cele receptionate vizual, feeling-ul, sesizarea obstacolelor, acordarea ritmului de pilotaj dupa ritmul si tonalitatea co-pilotului, adaptarea instantanee la schimbarile de peisaj, dorinta de a invinge, retinerea principalelor puncte ale traseului, intuitia. Asta face un om curajos. Pilotii de raliu insa, acolo unde oamenii curajosi merg, alerga cat ii tin picioarele. In situatii limita vocea aici ar fi: mergem mai departe fara sa ne gandim la ce mai putem strica; mergem mai departe pentru ca vom castiga.

            Avand in vedere aceste caracteristici s-au pus in evidenta profesiile in care sunt implicate una sau alta dintre emisfere in mod preponderant:
- profesii care implica folosirea emisferei stangi: inginer, tehnician, economist, administrator, medic, jurist, informatician, chimist, matematician.
- profesii care implica folosirea emisferei drepte: muzician, dansator, scriitor, artist, poet, psiholog, sculptor, expert in relatii umane, filozof (fondator de sistem), manager, actor, pilot (pentru a atinge performante maxime este indicat sa se contopeasca si cu calitatile emisferei stangi).
Stim cu totii ca fiecare emisfera cerebrala controleaza partea opusa a corpului. Specializarea lor merge, insa, mult mai departe. Functiile care rezida din fiecare emisfera cerebrala sunt atat de diferite incat putem sa asemanam creierul uman cu intalnirea dintre un om de stiinta si un artist.

Omul de stiinta din creierul nostru

Emisfera cerebrala stanga se comporta intocmai ca un om de stiinta tipic. Foloseste cuvintele ca sa defineasca, sa clasifice, sa descrie. Lucreaza cu abstractizari si cu simboluri, scrie. Analizeaza situatiile si lucrurile plecand de la fiecare detaliu sau element component in parte. Gandeste in pasi logici, secvential. Isi organizeaza lucrurile in timp si le executa intr-o anumita ordine. Isi foloseste ratiunea pentru a trage concluzii pe baza unor date, a unor fapte, si pe baza unei organizari logice. Utilizeaza numerele si respecta regulile de folosire a lor. Leaga ideile unele de altele, surprinde relatiile de tip cauza-efect. De principiu, emisfera cerebrala stanga este cea folosita in mod predominant de barbat.

Artistul din creierul nostru

Emisfera cerebrala dreapta intruchipeaza artistul din noi. Artistul “gandeste” nonverbal, in imagini, sunete, emotii. El recunoaste si modeleaza forme. Plaseaza elementele intr-un context, percepe conexiunile dintre ele precum si intregul din care ele fac parte. Percepe spatial. Nu are sensul timpului. Sintetizeaza, schematizeaza, vizualizeaza, creeaza si foloseste diferite scheme ori modele pentru abordarea realitatii. Foloseste analogii si asocieri de idei, vede legaturi, intelege si foloseste metafore. Percepe intonatiile vocii, ritmicitatea vorbirii si a muzicii, tonalitatile, muzica. Are simtul culorilor. Isi imagineaza si viseaza. Este empatic si intuitiv. Ia decizii pe baza impresiilor, a sentimentelor si a imaginilor, “judecand” nu liniar ci in salturi. Reconstituie un intreg pe baza unor informatii partiale.
Interactioneaza, comunica spontan, se raporteaza mai degraba la lucruri decat la numere. Este creativ. Este pasionat de spiritual si de mistic. De principiu, emisfera cerebrala dreapta este cea folosita in mod predominant de femei.


Ei bine, fiecare dintre noi foloseste preponderant o anumita emisfera cerebrala. In timp procesele constiente vor ajunge sa-si gaseasca sediul in aceasta emisfera, in timp ce subconstientul/inconstientul vor fi ancorate in legile si modelele celeilalte emisfere. Asta nu inseamna ca nu ne putem folosi ambele emisfere in mod constient! Noi putem dezvolta cele doua tipuri de capacitati, le putem exersa si este chiar indicat sa o facem. Mai mult, este necesar sa le facem sa lucreze in tandem. Evident, a folosi mai mult din creierul nostru inseamna a folosi mai bine fiecare emisfera cerebrala in parte, dar si a le “imbina” mai bine.

Sa ne imaginam ce ar insemna ca toate aceste capacitati ale pilotului de raliu sa actioneze sinergic! Ce ar insemna daca “omul de stiinta” si “artistul” si-ar da mana in realizarea obiectivelor sportivului, in loc sa se certe?

             Concluzia este ca impreuna vom crea un individ care este consecvent in ceea ce gandeste si in ceea ce simte. Un om care se va exterioriza in concordanta cu gandirea si trairile lui.
Un magician.
Un campion mondial de raliuri.
Un om implinit si in final  UN MAESTRU.




Publicat online:  10 ianuarie 2010

Sectiunea este realizata de Dr Mihaela Beldie, medic Medicina Sportiva

top


Realizator Web - Dr.Gabriel Panait Informatiile apartin S.Ro.M.S - persoana contact Dr.Mirela Vasilescu


Sectiunea Societatii Romane de Medicina Sportiva este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii



www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top