www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
EFSMA european federation of sports medicine associations
www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva

Societatea Romana de Medicina SportivaHome       • Contact       • Manifestări interne       • Revista      • Manifestări externe      • Informatii utile     • Sport
 


Alte informatii       (7 sept 2006)Medicina Sportiva - specialitate europeana


Procesul de recunoastere a specialitatii de medicina sportiva in UE a fost prezentat de catre prof. Norbert Bachl, presedintele EFSMA, la Congresul EFSMA din Cipru, 2005. Prezentam, in continuare, cateva din etapele procesului de recunoastere a specialitatii de medicina sportiva in UE, asa cum au fost expuse de prof. Bachl.

Cu ocazia intalnirii reprezentantilor Federatiei Europene a Asociatiilor de Medicina Sportiva (EFSMA) si cei ai Uniunii Europene a Specialitatilor Medicale (UESM), din 26 iulie 2005, de la Bruxelles, la care au participat prof. Pigozzi, dr.Debruyne si secretarul general al UESM, dr. Bernard Maillet, in timpul discutiilor a rezultat ca la momentul respectiv in Uniunea Europeana erau recunoscute 52 de specialitati medicale. In 15 tari din Europa medicina sportiva este recunoscuta ca specialitate medicala si in 19 ca subspecialitate. In UE specialitatea este recunoscuta in 9 tari, iar in 6 exista subspecialitate. 

In prezent, pentru ca o specialitate sa fie recunoscuta in UE (la acel moment existau 25 de tari) este necesar ca 2/5 din tarile membre UE sa o recunoasca, in cazul medicinii sportive cel putin 10 tari. Procedura este destul de complexa, cele doua cincimi fiind considerate o preconditie.

Pentru facilitarea procedurilor s-a sugerat la aceasta intalnire sa se creeze un comitet de cooperare multidisciplinara, MJC (Multidisciplinary Joint Committee), ca o propunere a uneia dintre sectiunile deja existente ale UEMS catre Comitetul de Conducere. In general, sectiunile pot fi create in UEMS daca o specialitate este recunoscuta de cel putin 1/3 din tarile membre ale UEMS, si aceasta este mentionata pe lista Comisiei Europene.

Scopul principal al unui MJC este de a imbunatatii relatiile dintre diferitele sectiuni ale UEMS in scopul armonizarii programelor educationale. La nivelul sectiunilor, fiecare tara are doi delegati desemnati de Societatea Medicala Nationala, reprezentand tara in Consiliul de Conducere al UEMS. Consiliul de Conducere are toata puterea decizionala si este format din tarile membre cu drepturi depline ale UE si tarile asociate; numai prima categorie de membri are drept de vot.

Prin propunerea de armonizare a programului de pregatire in specialitate, medicina sportiva isi poate intari pozitia in Europa. Acesta va fi scopul nou formatului MJC. Din acest punct de vedere, prof. Donner, presedintele Sectiunii de Pneumologie, a adresat UEMS la 18 august 2005 o scrisoare propunand crearea acestui MJC, cu scopul de a fi inclusa ca punct pe agenda intalnirii Consiliului de Conducere care urma sa aiba loc la Munchen, pe 20-22 octombrie 2005.

Daca acest proiect va fi realizat in timpul planificat, prima intalnire a MJC va avea loc la Bruxelles pe 17 decembrie 2005.

MJC va fi compus din doi delegati din fiecare sectiune interesata sa se implice in aceasta problema si dintr - un numar egal de reprezentanti ai EFSMA pentru a constitui o comisie care va participa la evaluarea cererilor de acreditare ce vor urma. Aceasta comisie va raspunde de promovarea medicinii sportive in interiorul UEMS. Mai mult, comitetul va dezvolta un program armonizat de pregatire a specialistilor in medicina sportiva. Ca pas urmator, aceasta curricula de invatamant armonizata va fi acceptata de autoritatile nationale ale tarilor membre ale UEMS care au deja medicina sportiva ca specialitate medicala sau doresc sa o infiinteze. Daca proportia de 2/5 din tarile membre ale UE este intrunita, procesul recunoasterii specialitatii de catre Comisia Europeana a UE va fi declansat.

De mentionat, ca de la momentul intalnirii reprezentantilor EFSMA si UEMS, din iulie 2005, planul de actiune propus cu acest prilej a fost urmat intocmai. In prezent, exista un Comitet Multidisciplinar pe Medicina Sportiva a carei comisie reprezentativa actioneaza in sensul arnonizarii curriculei de invatamant in medicina sportiva si al recunoasterii acestei specialitati in toate tarile UE. Urmatoarea intalnire a MJC este programata pentru 30 septembrie 2006, la Bruxelles. Prin integrarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007 in UE preconditiile recunoasterii specialitatii de medicina sportiva ar fi fost total indeplinite.

Sa speram ca nu tocmai Romania se va opune acestui proces care este in plina desfasurare.

Cititi articolul complet:

(procedura si demersurile care se efectueaza la nivel european pentru ca MEDICINA SPORTIVA SA DEVINA SPECIALITATE EUROPEANA)

Minutes of Council of Delegates - Cyprus 2005  http://www.efsma.net/DOCS/Minutes_Council_of_Delegates___Cyprus_2005.pdf

10-11 septembrie 2006

top

Alte informatii:

UEMS (UNION EUROPEENNE DES MEDECINS SPECIALISTES) - http://www.uems.net/ - UEMS news
                EACCME Annual Report
               UEMS Council Meeting - Brussels, 18.03.2006
Multidisciplinary Joint Committee on Sport Medicine
Proposed amendment to the Rules of Procedure - http://admin.uems.net/uploadedfiles/719.pdf
UEMS (UNION EUROPEENNE DES MEDECINS SPECIALISTES) - http://www.uems.net/ - UEMS sections homepages


7 septembrie 2006Realizator Web - Dr.Gabriel Panait Informatiile apartin S.Ro.M.S - persoana contact Dr.Mirela Vasilescu


Sectiunea Societatii Romane de Medicina Sportiva este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditiiwww.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top