www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
EFSMA european federation of sports medicine associations
www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva

Societatea Romana de Medicina Sportiva



Home       • Contact       • Manifestări interne       • Revista      • Manifestări externe      • Informatii utile     • Sport
 



Subiect pe Forum: Intreaba / Comenteaza  / Raspunde
Alte subiecte - Pagina de start
 
Supunem atentiei membrilor S.Ro.M.S. Initiativa Legislativa:
promovata de Prof.Univ.Dr. Dan Sabau, Senator PNL, Presedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei.
  Asteptam sugestii pentru imbunatatirea continutului documentelor in perioada 15 iulie - 15 august 2006
Dr Maria Mirela Vasilescu, vicepresedinte al S.Ro.M.S
Sugestiile si opiniile Dvs. sunt publicate in continuare:
Pagina 1 Pagina 2Pagina 3

Dr. Gheorghe Dumitru - Constanta

    Despre initiativa legislativa a dlui Sabau stiam, participand chiar la o intalnire pe care d-sa a organizat-o la Senat, in urma cu   cateva luni. Mi s-a parut, atunci,  greu de acceptat ca  o lege,  care sa poata face  medicina sportiva sa functioneze, motiv pentru care  nu m-am angajat - cum d-sa a  sugerat - in a propune imbunatatiri. Asta pentru ca nu cred ca  i se puteau aduce imbunatatiri; ea trebuia rescrisa.   
    Acuma, citind  forma  propusa de colegul Panait, pot spune ca ea este mult mai adecvata si mai promitatoare. Motiv pentru care, in principiu,  sunt de acord cu ea,  dar numai  pentru componenta "sport/sport de performanta".
 
    De aceea avansez    sugestia - foarte importanta, cruciala chiar, in opinia mea -  de a incerca sa se stipuleze si sa se lase sa  se inteleaga, oriunde, si de cat mai multe ori,  in textul prezentei  legi  -  ca medicina sportiva  se adreseaza nu numai  "populaţiei active in sport"  (cum este precizat chiar in Articolul 1), ci intregii populatii a Romaniei.
   Daca vom continua sa  fim - inclusiv prin lege - doar servitorii sportivilor, va fi nu numai rau, ci si fara perspectiva. Ne vom condamna, cum suntem deja condamnati si acum,  sa depindem, doar de cele cateva  sute de mii de  sportivi pe care ( cu bunavointa si umfland statisticile din burta) ii are si ii va  avea Romania. Or, in atari conditii,  statul nu-si va mai permite sa plateasca o retea de medicina sportiva, cu atat mai mult cu cat, chiar si acum, multe  din atributiile si  competentele specialitatii noastre - si in general cele mai avantajoase - ne sunt "acaparate" de medicii de alte specialitati.
 
   Dupa cunostinta mea, in toate tarile  pe care am dori sa le ajungem din majoritatea punctelor de vedere, medicina sportiva nu  se limiteaza  doar la  sportivi.
 
    Avand in minte ideea "directoare", de a stipula in prezenta lege ca medicina sportiva si specialistii sai trebuie sa se adreseze fiecarui cetatean al Romaniei - inclusiv sedentarilor, pentru  a-i "converti"  la miscare si/sau pentru   a-i consilia, macar in  prima perioada dupa ce "s-au apucat de sport" - am recitit ultima dv varianta ( cea din 28 iulie), incercand  sa dau primului articol si primului punct al celui de-al doilea, forma pe care  eu as vedea-o ca servind scopului mai sus enuntat. Iata:
    Art. 1. Activitatea personalului medico-sanitar de specialitate, in efectuarea controlului medical si asigurarea celorlalte servicii de medicina sportiva, pentru orice persoana implicata in sportul de performanta sau sportul pentru toti/sportul pentru sanatate, se realizeaza  in conditiile prezentei legi. 
   Comentarii:
      - consider ca precizarea "de specialitate" este necesara, pentru a restrictiona intruziunea medicilor de alte specialitati in  activitatea de medicina sportiva, fara  ca ei sa aiba macar un  curs, cat de mic, de specialitate. Aceasta intrucat eu am intalnit situatia in care, la echipa divizia A de fotbal, medicul era .... stomatolog. Si asta chiar inainte de revolutie. Dar acum, cand "patronii fac ce vor", pot pune pe oricine vor, probabil si studenti la medicina in anii terminali. De fapt, chiar si  acum, in Constanta,  la un club  "privat" de fotbal, medicul este  o doctorita din Moldova, care nu sunt sigur ca este "abilitata" de cine trebuie pentru a profesa medicina in Romania;
    - consider ca  formularea "sportul pentru toti/sportul pentru sanatate" include toate formele de practicare a exercitiului fizic, altele decat cel in care scopul este "performanta sportiva". Pentru ca acesta este un obiectiv, in viziunea mea, pe care noi trebuie sa-l avem in vedere in procesul de legiferare; ca, pe langa sportul propriu-zis, sa "prindem" orice eventualitate posibila, in care o persoana presteaza efort fizic (altul decat  cel profesional, cum ar fi cazul cu taietorii de lemne, minerii etc) cu regularitate.
 Daca scriem doar "sportul pentru toti",   riscam sa "scapam" situatii de genul celora in care oamenii merg la salile de fitness, la aerobic, sau alearga de unii singuri prin parc. De ce ? Pentru ca, din pacate, in  momentul de fata, in Romania, in mod gresit, "sportul pentru toti" este, inca, perceput tot ca ceva organizat; crosuri, Challenge Day, street basketball etc. Va spun asta,  ca om implicat de peste 10 ani in  Federatia Romana Sportul pentru Toti.
    Art. 2  Propun:
        (1).......................starii de sanatate  a tuturor (putem renunta la "tuturor", care pare cam superfluu) persoanelor angrenate in activitati sportive.................    , sau, alta varianta,
           ........................starii de sanatate a persoanelor  angrenate in orice fel de  activitate sportiva.................
    Comentariu: sa renuntam, prin urmare, la "sportivi legitimati", care este foarte restrictiv si limitativ, din perspectiva abordarii pe care o  propun eu.
(6 august 2006)

Pagina 1 Pagina 2Pagina 3
top



Realizator Web - Dr.Gabriel Panait Informatiile apartin S.Ro.M.S - persoana contact Dr.Mirela Vasilescu


Sectiunea Societatii Romane de Medicina Sportiva este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii



www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top