www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
EFSMA european federation of sports medicine associations
www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva

Societatea Romana de Medicina SportivaHome       • Contact       • Manifestări interne       • Revista      • Manifestări externe      • Informatii utile     • Sport
 


Manifestari sportive ← Rugby

RugbyRUGBY“Rugby-ul este o continua renuntare la ego pentru intemeierea unei personalitati”
 Adrian Georgescu

Programul competitional  pe parcursul unui an

cititi si:
Rolul şi structura echipei medicale in rugbyul modern
Mihai Vioreanu

  Rugby-ul este un sport de contact prin specificul său, ceea ce implicit va determina o traumatologie diversa si destul de frecventa.
Una din fascinatiile  acestui sport de echipa o reprezinta posturile atat de variate care determina si un biotip somatic diferit in functie de post dar si alte caracteristici specifice.
In linii mari este vorba de inaintasi ( gramada ) si cei de pe linia de trei sferturi.
   Patologia traumatica ce apare este si ea mai frecvent sau mai putin intalnita in functie de postul pe care joaca sportivul.
Înaintaşii tind să aibă mai multe accidentări în zona capului şi gâtului, cele mai multe dintre acestea apar în grămadă. Treisferturile au mai multe accidentări prin placaj. Înaintaşii şi cei de pe treisferturi au aceeaşi rată a accidentărilor, dar natura şi cauza diferă în funcţie de poziţia pe care joacă. Acest profil somatic diferit al înaintaşilor si troacarilor determină şi patologii diferite atât prin caracteristici fizice cât şi prin rolul în teren al fiecărui jucător.
   In general stafful medical este reprezentat de medic si kinetoterapeut sau maseur, la echipa nationala de seniori fiind medicul si doi kinetoterapeuti ( dintre care unul poate fi doar maseur). Programul zilnic in cantonamente este pentru stafful medical urmatorul: prezenta la fiecare dintre cele 3 mese- pentru a verifica meniul si a administra suplimentele nutritive necesare sportivilor, prezenta la antrenamente- rugby-ul fiind un sport de contact accidentarile sunt frecvente chiar si in timpul sesiunii de antrenament, participarea la sedinta stafului, iar seara program medical si kinetoterapic.
Rolul medicului este foarte important prin deciziile pe care trebuie sa le ia mai ales in prioada competitonala, responsabilitatea fiind foarte mare.
Cea mai stresanta actiune din acest punct de vedere a fost pentru mine Cupa Mondiala din 2007 Franta.
Pe de alta parte  cunostiintele  si contactele pe care le realizezi cu persoane din lumea rugbyului de pretutindeni sunt extrem de valoroase ca si calitate umana, incet incepi sa devii un impatimit al acestui sport si adeptul devizei:”prin venele noastre curg globule ovale”
 

  In Romania in prezent sunt 12 echipe de seniori in prima divizie si 10 echipe in a doua divizie.
   Loturile nationale sunt juniorii sub 17 ani denumiti under 17, urmeaza apoi under 18, under 19, under 20, under 21, Lotul National de Rugby Seniori sau first XV, rugby in 7 si rugby feminin - cu un lot de senioare si unul de junioare.

Cupa mondiala 2007 Franta  - dupa meciul cu Noua Zeelanda la Toulouse.
(click pe imagine pentru marire)
Rugby - click to enlarge!
Un eseu reusit  Romania vs. Germania -martie 2009 in cadrul Cupei Europene a Natiunilor

Tuşă – suntem in posesia balonului oval


Programul competitional  pe parcursul unui an:
 • Juniorii under 17-  in aprilie- competitie amicala U17 Milffield- Marea Britanie
 • in iunie stagiu de pregatire comun cu Georgia sau Moldova- Constanta.
 • Juniorii under 18- aprilie- Campionat European
 • Juniorii under 19- noiembrie- Campionat European
 • Juniorii under 20 – Campionat Mondial grupa B valorica
 • Juniorii under 21- aprilie- Campionat European
 • Lotul national de rugby seniori participa la :
  • in februarie- martie - Cupa Europeana a Natiunilor sau Turneul celor 6 natiuni B – competitie bianuala la care participa Romania, Georgia, Rusia, Germania, Portugalia. Editia 2009-2010 conteaza si drept criteriu de calificare la RWC (Rugby World Cup) 2011
  • in iunie International Rugby Board (IRB) Nations Cup- turneu international de rugby organizat de IRB, care de 3 ani  a fot organizat in tara noastra (in 2007, 2008 si 2009)
  • Challenge Cup este a doua competitie europeana a cluburilor, dupa Heineken Cup. Se joaca in fiecare an, faza grupelor din octombrie in decembrie, iar fazele finale in aprilie - mai. Sunt 5 grupe a cate 4 echipe, se califica in sferturi prima echipa din fiecare grupa iar Romania participa in competitie cu selectionata Bucurestiului.
  • O data la 4 ani- Cupa Mondiala. Urmatoarea va fi in 2011 in Noua Zeelanda.

Rugby - click to enlarge!
Una din preocuparile staffului medical pe terenul de antrenament. -  solutiile de rehidratare.
- Turneu Pacific Noua Zeelanda - septembrie 2008.
(click pe imagine pentru marire)

Sectiunea este realizata de Dr.Laura Margareta Bara

top


Realizator Web - Dr.Gabriel Panait Informatiile apartin S.Ro.M.S - persoana contact Dr. Irina Gaiu


Sectiunea Societatii Romane de Medicina Sportiva este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditiiwww.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top