ARTICOLE
DE ORIENTARE
Importanţa
determinării compoziţiei corporale la sportivi şi nesportivi
Ionescu
Elena Ortansa,
Gurău Anca Ileana Institutul Naţional de
Medicină Sportivă, Bucureşti Rezumat:
determinarea compoziţiei corporale este o masură fundamentală a
stării de sănătate şi a capacităţii de efort atât pentru
sportivi cât şi pentru populaţia generală. Compoziţia
corporală este un factor care contribuie la performanţa sportivă.
Procentul de ţesut adipos variază în funcţie de
vârsta,
sex, iar la sportivi şi în funcţie de sportul practicat,
starea de antrenament, aportul energetic. La nesportivi, determinarea
compoziţiei corporale e importantă pentru aprecierea corectă a
stării de nutriţie şi monitorizarea tratamentului dezechilibrelor
nutriţionale. Cuvinte
cheie: compoziţie corporala, masa activa,ţesut
adipos.
Compoziţia
corporală este unul din factorii care contribuie la performanţa
sportivă, determinarea sa constituind o componentă importantă a
monitorizării în dinamică a sportivilor de performanţă,
interesaţi sa-şi amelioreze performanţele maximale.
Conform
modelului cu două componente, corpul uman este compus din: masa
grasă şi masa non-grasă. Masa grasă este alcatuită din grăsimile
esenţiale (din maduva oaselor, inima, plamâni, ficat, splină,
rinichi, sistemul nervos central) şi grăsimile de depozit
(acumulate în ţesutul adipos, localizat în jurul
organelor şi subcutanat). Raportul
dintre ţesutul adipos subcutanat şi grasimea internă nu este
acelaşi pentru toţi indivizii şi poate varia de-a lungul vieţii.
Masa slabă reprezintă greutatea muşchilor, oaselor, ligamentelor,
tendoanelor, organelor interne, dinţilor. Masa slaba diferă de masa
non-grasă. Masa slabă include un mic procent de grăsimi esenţiale
(din maduva osoasă şi organele interne)(8). Din această masă
slabă (masa activă), componenta care înregistrează cele mai
mari variaţii este ţesutul muscular (masa musculară). Masa activă
este cea care realizează efortul, iar ţesutul adipos în exces
are efecte negative asupra sănătăţii şi performanţei sportive.
Compoziţia
corporală poate fi evaluată prin mai multe metode. Cântărirea
sub apă şi DEXA (dual-energy x-ray absorptiometry) sunt singurele
metode de testare care au fost validate ştiinţific şi de aceea
sunt considerate “standardele de aur” în
determinarea
compoziţiei corporale; ele sunt însă costisitoare şi
inaccesibile (6). În
practica sportivă, determinarea compoziţiei corporale se face
folosind testul plicilor de ţesut adipos subcutanat. Metoda este
practică, ieftină şi în acelaşi timp exactă şi neinvazivă
(2). Rezultatele sunt apropiate de cele obţinute prin metoda
cântăririi sub apă şi DEXA, dar este nevoie de experienţă
pentru obţinerea unor rezultate corecte. În această privinţă,
INMS are o experienţă de peste 40 de ani, metoda de calcul
dovedindu-şi valabilitatea. Măsuratorile se fac cu ajutorul
adipocentimetrului la nivelul unor regiuni specifice ale corpului.
Rezultatele, exprimate în mm, se introduc în
formulă şi
se obţine procentul de ţesutul adipos şi de masă activă.
Procentul
de ţesut adipos înregistrează variaţii importante
în
funcţie de sex, vârstă, sportivi şi nesportivi.
Un
anumit procent de ţesut adipos este absolut necesar pentru
menţinerea sanătăţii. Lipidele esenţiale sunt indispensabile
pentru buna funcţionare a organismului, iar femeile au un procent
mai mare de lipide esenţiale decât bărbaţii.
Nivelul
optim pentru sănătate al grăsimii corporale la adulţii nesportivi
este 12-18 % (10-25 %) pentru bărbaţi şi 16-25% (18-30 %) pentru
femei (9).Sportivii
au valori inferioare ale ţesutului adipos faţă de nesportivi.
Procentul de ţesut adipos pentru sportivii de performanţă variază
în limite largi în funcţie de sport şi este 6-13 %
(19% aruncătorii şi categoriile superioare de greutate) la bărbaţi
şi 12-19 % la femei . Modificările
greutăţii şi ale compoziţiei corporale la sportivi se corelează
cu starea de antrenament, perioada de pregătire şi aportul
energetic. Unele studii au arătat că procentul de ţesut adipos e
invers proporţional cu capacitatea maximă aerobă şi cu
performanţa în alergările pe distanţe lungi, iar nivelul
masei active se corelează cu performanţa în sporturile
în
care e necesară forţa maximală. În
multe sporturi e necesar un nivel scăzut de tesut adipos. Excesul de
ţesut adipos face să scadă abilitatea în saritură, viteza
de alergare şi capacitatea de anduranţă. Există sportivi
supraponderali (culturism, canoe) cu o construcţie corporala
atletica, dar cu procent scazut de ţesut adipos şi cu masa
musculară foarte bine dezvoltată. Sportivul cu o masă activă bună
poate suporta un procent crescut de ţesut adipos subcutanat (rugby,
aruncări din atletism), dar această creştere nu trebuie să se
asocieze cu creşterea lipidelor sanguine şi a colesterolului (4).
Înotătorii
pe distanţă lungă (în special femeile) au un procent de
ţesut adipos mai mare decât alergătorii sau cicliştii de
fond. În
sporturi ca gimnastica, alergările de semifond-fond, săriturile din
atletism este necesară o alură subponderală cu masa activă bună
şi ţesut adipos minim. Greutatea
corporală şi compoziţia corporală sunt esenţiale în
gimnastica artistică deoarece exerciţiile se efectuează impotriva
gravitaţiei. Deasemenea,
determinarea compoziţiei corporale şi a procentului de ţesut
adipos este importantă la sporturile cu categorie de greutate (judo,
lupte, box, haltere) pentru alegerea judicioasă a categoriei de
greutate. Dacă sportivul are deja un procent scăzut de ţesut
adipos, înseamnă că scăderea în continuare
în
greutate, pentru încadrarea în categorie, se va
face
numai prin pierdere de masă activă, cu repercusiuni asupra forţei
musculare şi a rezistenţei (3). Sporturile
în care contează impresia artistică (gimnastica, săriturile
în apă, patinajul artistic) sunt
în esenţă sporturi cu categorie de greutate, în
care
greutatea corporală mică şi compoziţia corporală optimă sunt
cerinţe esenţiale. Monitorizarea
greutăţii şi a compoziţiei corporale în dinamică ne dau
informaţii utile pentru dirijarea procesului de antrenament şi a
aportului alimentar la sportivi. Determinarea
compoziţiei corporale este utilă şi la copii şi adulţi
nesportivi pentru aprecierea corectă a stării de nutriţie şi
elaborarea unor indicaţii terapeutice adecvate. Clinicienii
folosesc frecvent BMI (body mass index) pentru a determina
,,normalitatea” greutăţii corporale a unei persoane.
Greutatea
corporală şi BMI nu dau, însă, informaţii despre cantitatea
de grăsime corporală (7). Persoanele care fac o activitate fizică
susţinută au masa musculară foarte bună şi BMI crescut fără să
aibă tesut adipos în exces. Există indivizi care deşi se
situează la greutatea normală pentru vârstă-sex-statură
(sau chiar sub această greutate) au exces de ţesut adipos. Există, de
asemenea, persoane subponderale (în special femei) care au
valori foarte mici ale ţesutului adipos, cu consecinţe negative
asupra stării de sănătate. Studiile
au arătat că începând de la vârsta adultă
procentul de ţesut muscular scade şi creşte ţesutul adipos. Chiar
indivizii care au greutatea standard şi şi-o menţin, pierd ţesut
muscular şi pun ţesut adipos, datorită stilului de viaţă
sedentar cu puţine exerciţii şi multe grăsimi în dietă.
Folosind însă exerciţii şi o dietă adecvată este posibilă
construcţia de masă musculară la adulţi şi chiar la vârstnici.
Cantitatea
ţesutului adipos din organism e dată de numărul şi dimensiunile
celulelor adipoase. Creşterea ţesutului adipos se poate face fie pe
seama creşterii numărului de adipocite (creştere hiperplastică),
fie pe seama creşterii dimensiunilor celulelor adipoase, prin
acumulare de lipide intracelular (creştere hipertrofică). Creşterea
hiperplastică este caracteristică copilăriei, perioadei
prepubertare şi pubertare, iar celulele adipoase odată formate
persistă de-a lungul vieţii. Creşterea numărului de adipocite
în
copilărie are consecinţe negative pe termen lung.
Obezitatea
este o boală cronică din ce în ce mai frecventă în
rândul copiilor şi adolescenţilor, cauzată cel mai adesea de
deprinderi alimentare greşite şi insuficienţa activităţilor
fizice, iar copilul supraponderal cu procent crescut de ţesut adipos
este predispus la obezitate în viaţa adultă.
Cantitatea
de ţesut adipos,
şi nu greutatea totală a corpului, este cea care defineşte
obezitatea (1). În
prezent, obezitatea e recunoscută ca un factor de risc major,
independent, pentru bolile cardiace şi diabet. Iată de ce este
foarte importantă menţinerea unei greutăţi şi compoziţii
corporale optime în copilărie.
Determinarea
compoziţiei corporale este importantă pentru monitorizarea
efectelor exerciţiilor fizice şi/sau dietei asupra masei active şi
ţesutului adipos. Persoanele care scad în greutate printr-un
regim alimentar restrictiv pierd la fel de multă, sau chiar mai
multă, masă activă decât grăsime. Alteori, deşi se
asociază dieta şi exerciţiul fizic, greutatea corporală nu se
modifică în primele săptămâni-luni, dar vor exista
modificări ale compoziţiei corporale în sensul scăderii
ţesutului adipos şi creşterii masei active. Beneficiul adus de
exerciţiul fizic asociat dietei pentru scăderea în greutate
este tocmai menţinerea masei active şi scăderea ţesutului adipos,
care este echivalentă sau chiar mai mare decât scăderea
în
greutate (5). Scăderea
corectă în greutate trebuie facută prin asocierea
exerciţiului fizic cu o dietă corespunzatoare (în nici un caz
prin înfometare), şi sub controlul periodic al compoziţiei
corporale (procentul de ţesut adipos). Bibliografie
1.
Albright,A.L., Stern, J.S.(1998). Adipose tissue.Encyclopedia
of Sports Medicine and Science. 2.
Brodie, D. A. (1988). Techniques of measurement of body
composition Part II. Sports Medicine, 5, 74-98.
3.
Burke, L., Deakin, V.(2002). Kinanthropometry: physique assessment
of the athlete. Clinical Sports Nutrition (2
nd ed), 4,69-89. 4.
Drăgan, I. , et al. Evaluarea dezvoltării fizice la sportivi.
Medicina sportivă, 2002; 214-35. 5.
Heyward, V. H. Advanced fitness assessment & exercise
prescription. Champaign : Human Kinetics Publishers.(1991).
6.
Lohman, T.G., et al. Assessing body composition and changes in
body composition. Another look at dual-energy X-ray
absorptiometry. Ann NY Acad Sci 2000; 904-45. 7.
Maynard, L. M., et al. Childhood body composition in
relation to body mass index. Pediatrics 2001; 107-344.
8.
McArdle, W. D., Katch, F. I. & Katch, V. I.(2001). Body
composition assessment. Exercise physiology: Energy, nutrition
and human performance (5 rd ed). 752-93. 9.
Wilmore, J. H., Buskirk, E. R.,DiGirolamo, M., & Lohman, T.G.
(1986). Body composition: A round table. The Physician
and Sportsmedicine, 14(3), 144-162.
|