www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
EFSMA european federation of sports medicine associations
www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva

Societatea Romana de Medicina Sportiva



Home       • Contact       • Manifestări interne       • Revista      • Manifestări externe      • Informatii utile     • Sport
 




Produsele lactate functionale LaDORNA

Important de stiut!

 Dr. Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentara si Nutritie, Sef de lucrari

       Laptele este unul din cele mai valoroase produse alimentare si el trebuie consumat la orice varsta. Studiile recente arata ca nutrientii din lapte sunt benefici nu numai pentru copiii ci si pentru femeile aflate in perioada de maternitate, adult sau batran. Atat piramidele alimentare cat si mai recentele “farfurii” care ne arata cat si ce trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi, au figurate printre alimentele de baza, laptele. Alaturi de “farfurie”, de exemplu, este si un pahar cu lapte. In acest context, aparitia pe piata a unor produse functionale de lapte, in care laptele este suplimentat cu minerale si vitamine, este bine-venita.

      Astfel, laptele suplimentat cu vitamina D si calciu este o redutabila arma impotriva oaselor fragile. Vitamina D este principalul nutrient care stimuleaza absorbtia intestinala a calciului alimentar si ii diminueaza eliminarea. In acest fel nivelul calcemiei se pastreaza normal si calciul alimentar se depune in os, ajutandu-l sa creasca si sa devina mai rezistent la copii si adolescenti si asigurandu-I reinoirea si mentenanta la adult.

     Sportivii au in mod particular nevoie de un aport adecvat de calciu, pentru ca solicitarile corespunzatoare sportului practicat sa fie binesuportate iar evenimente nedorite, cum ar fi fracturile de stres, sa fie evitate. In prezenta vitaminei D prezente in laptele fortificat, calciul nu este eliminat ci folosit cu maximum de eficienta, chiar daca expunerea la soare, deci sinteza endogena de vitamina D, sunt relative reduse. Femeile-atlet sunt in mod particular expuse unui aport neadecvat de calciu care, combinat cu amenoree sau oligomenoree primare sau secundare, reprezintaun factor de risc important pentru osteopenie si mai tarziu, pentru osteoporoza. Consumul regulat de lapte functional completeaza ingestia de calciu din alte surse, fara a adduce un surplus caloric important si nedorit pentru ca aceste tipuri de lapte au un nivel scazut de lipide, deci foarte putine calorii.

     O problema cu care se confrunta ,insa, deopotriva sportivii si oamenii obisnuiti este intoleranta la lactoza. Desi in principiu carbohidratul laptelui, lactoza, este digerat cu usurinta de enzima corespunzatoare (lactaza), aflata in mucoasa intestinului subtire, practica arata ca multi dintre noi nu avem o activitate lactazica suficienta pentru o digestive normala. Consecintele intestinale neplacute (balonare, crampe, diaree) apar rapid dupa consumul de lapte. In acest context, multi dintre noi nu mai consuma lapte pentru a evita problemele digestive. Doar ca in acest fel aportul de calciu nu are cum sa mai fie corespunzator, lactatele find cea mai buna sursa de calciu pentru om. Nici un alt aliment nu poate lua locul laptelui, care contine nu numai calciu in cantitate mare (125 mg/100 ml), dar si calciu usor absorbabil si usor utilizabil in metabolism. Din fericire, in ultimii ani au aparut tipuri de lapte cu nivel foarte mic de lactoza. Ele sunt solutia cea maibuna pentu cei intoleranti, care evita astfel necesitatea de a recurge la suplimente din care calciul se absorbe intr-o cantitate necorespunzatoare. Laptele hipo-lactozic contine toti nutrientii laptelui obisnuit, dar are un continut scazut de lactoza ceea ce ii explica tolerant ridicata. In plus, chiar si pentru cei care nu au o intoleranta la lactoza pe termen lung, ci doar temporara, succesiva unei afectiuni inflamatorii intestinale pasagere (o toxiinfectie alimentara trecatoare), laptele hipolactozic este cel care le poate permite sa consume neintrerupt nutrient valorosi pe care ii aduce in mod obisnuita cest aliment.

In fine, printre diferitele tipuri de lapte functional aflate pe piata, se remarca si cele fortificate cu diverse vitamine lipo si hidrosolubile.Studiile arata ca nutrientii se absorb intotdeauna cu mai mare eficienta din alimente, unde se completeaza reciproc si actioneaza in mod armonios in metabolism. Laptele este in mod natural o buna sursa de vitamine, dar exista si unele prezente intr-o cantitate ceva mai mica (vitaminele B1 si E, greu de asigurat in cantitati suficiente pentru omul modern, care consuma mai ales alimente rafinate, acidul folic, acidul pantotenic si vitamina B6, ingerate in cantitati suficiente doar atunci cand se mananca un volum foarte mare de alimente, ceea ce noi, oamenii moderni, ne ferim sa facem). De aceea, ca o alternativa la administrarea de suplimente, laptele imbogatit in vitamine este o solutie perfecta, indeosebi la copii si tinerii sportivi, la care necesitatile sunt foarte mari, iar posibilitatile de satisfacere, destul de mici.

LaDORNA are in portofoliu cateva tipuri de lapte functional:
  • Plus 5 Vitamine (Vitaminele B1, B5, B6, A si Acid Folic) – aceste vitamine nu sunt produse in cantitate suficienta de catre corpul uman. Consumul acestui produs ajuta organismul sa se pastreze in forma optima si sa aiba toti nutrientii de care are nevoie.
  • Dimeneti Lejere, cu continut redus de lactoza, poate ajuta la o digestie mai buna
  • Lady Milk, lapte cu vitamin D3 si Calciu si doar 1% grasime, care ajuta organismul sa pastreze un sistem osos sanatos si dinti puternici.
La DORNA

4 iunie 2014 




Realizator Web - Dr.Gabriel Panait Informatiile apartin S.Ro.M.S - persoana contact Dr.Mirela Vasilescu


Sectiunea Societatii Romane de Medicina Sportiva este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii



www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top