Dr. Corina Zugravu,
medic primar Igiena Alimentara si
Nutritie, Sef de lucrari
Laptele este unul din cele mai valoroase produse alimentare si el
trebuie consumat la orice varsta. Studiile recente arata ca nutrientii
din lapte sunt benefici nu numai pentru copiii ci si pentru femeile
aflate in perioada de maternitate, adult sau batran. Atat piramidele
alimentare cat si mai recentele “farfurii” care ne
arata cat si ce trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi, au figurate
printre alimentele de baza, laptele. Alaturi de
“farfurie”, de exemplu, este si un pahar cu lapte.
In acest context, aparitia pe piata a unor produse functionale de
lapte, in care laptele este suplimentat cu minerale si vitamine, este
bine-venita.
Astfel, laptele suplimentat cu vitamina D si calciu este o redutabila
arma impotriva oaselor fragile. Vitamina D este principalul nutrient
care stimuleaza absorbtia intestinala a calciului alimentar si ii
diminueaza eliminarea. In acest fel nivelul calcemiei se pastreaza
normal si calciul alimentar se depune in os, ajutandu-l sa creasca si
sa devina mai rezistent la copii si adolescenti si asigurandu-I
reinoirea si mentenanta la adult.
Sportivii au in mod particular nevoie de un aport adecvat de calciu,
pentru ca solicitarile corespunzatoare sportului practicat sa fie
binesuportate iar evenimente nedorite, cum ar fi fracturile de stres,
sa fie evitate. In prezenta vitaminei D prezente in laptele fortificat,
calciul nu este eliminat ci folosit cu maximum de eficienta, chiar daca
expunerea la soare, deci sinteza endogena de vitamina D, sunt relative
reduse. Femeile-atlet sunt in mod particular expuse unui aport
neadecvat de calciu care, combinat cu amenoree sau oligomenoree primare
sau secundare, reprezintaun factor de risc important pentru osteopenie
si mai tarziu, pentru osteoporoza. Consumul regulat de lapte functional
completeaza ingestia de calciu din alte surse, fara a adduce un surplus
caloric important si nedorit pentru ca aceste tipuri de lapte au un
nivel scazut de lipide, deci foarte putine calorii.
O problema cu care se confrunta ,insa, deopotriva sportivii si oamenii
obisnuiti este intoleranta la lactoza. Desi in principiu carbohidratul
laptelui, lactoza, este digerat cu usurinta de enzima corespunzatoare
(lactaza), aflata in mucoasa intestinului subtire, practica arata ca
multi dintre noi nu avem o activitate lactazica suficienta pentru o
digestive normala. Consecintele intestinale neplacute (balonare,
crampe, diaree) apar rapid dupa consumul de lapte. In acest context,
multi dintre noi nu mai consuma lapte pentru a evita problemele
digestive. Doar ca in acest fel aportul de calciu nu are cum sa mai fie
corespunzator, lactatele find cea mai buna sursa de calciu pentru om.
Nici un alt aliment nu poate lua locul laptelui, care contine nu numai
calciu in cantitate mare (125 mg/100 ml), dar si calciu usor absorbabil
si usor utilizabil in metabolism. Din fericire, in ultimii ani au
aparut tipuri de lapte cu nivel foarte mic de lactoza. Ele sunt solutia
cea maibuna pentu cei intoleranti, care evita astfel necesitatea de a
recurge la suplimente din care calciul se absorbe intr-o cantitate
necorespunzatoare. Laptele hipo-lactozic contine toti nutrientii
laptelui obisnuit, dar are un continut scazut de lactoza ceea ce ii
explica tolerant ridicata. In plus, chiar si pentru cei care nu au o
intoleranta la lactoza pe termen lung, ci doar temporara, succesiva
unei afectiuni inflamatorii intestinale pasagere (o toxiinfectie
alimentara trecatoare), laptele hipolactozic este cel care le poate
permite sa consume neintrerupt nutrient valorosi pe care ii aduce in
mod obisnuita cest aliment.
In fine, printre
diferitele tipuri
de lapte functional aflate pe piata, se remarca si cele fortificate cu
diverse vitamine lipo si hidrosolubile.Studiile arata ca nutrientii se
absorb intotdeauna cu mai mare eficienta din alimente, unde se
completeaza reciproc si actioneaza in mod armonios in metabolism.
Laptele este in mod natural o buna sursa de vitamine, dar exista si
unele prezente intr-o cantitate ceva mai mica (vitaminele B1 si E, greu
de asigurat in cantitati suficiente pentru omul modern, care consuma
mai ales alimente rafinate, acidul folic, acidul pantotenic si vitamina
B6, ingerate in cantitati suficiente doar atunci cand se mananca un
volum foarte mare de alimente, ceea ce noi, oamenii moderni, ne ferim
sa facem). De aceea, ca o alternativa la administrarea de suplimente,
laptele imbogatit in vitamine este o solutie perfecta, indeosebi la
copii si tinerii sportivi, la care necesitatile sunt foarte mari, iar
posibilitatile de satisfacere, destul de mici.
LaDORNA
are in portofoliu cateva tipuri de lapte functional:
- Plus
5 Vitamine (Vitaminele B1, B5, B6, A si Acid Folic) – aceste
vitamine nu sunt produse in cantitate suficienta de catre corpul uman.
Consumul acestui produs ajuta organismul sa se pastreze in forma optima
si sa aiba toti nutrientii de care are nevoie.
- Dimeneti
Lejere, cu continut redus de lactoza, poate ajuta la o digestie mai buna
- Lady
Milk, lapte cu vitamin D3 si Calciu si doar 1% grasime, care ajuta
organismul sa pastreze un sistem osos sanatos si dinti puternici.