www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
EFSMA european federation of sports medicine associations
www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva

Societatea Romana de Medicina Sportiva



Home       • Contact       • Manifestări interne       • Revista      • Manifestări externe      • Informatii utile     • Sport
 


Arhiva

A XV-a Conferinta Nationala de Medicina Sportiva, Bucuresti

27-29 octombrie 2005

Prof.Dr. Ioan Dragan

Presedinte de onoare al
Societatii Romane de Medicina Sportiva
Membru al Academiei de Stiinte Medicale

La Casa Fotbalului din Complexul National „LIA MANOLIU” din Bucuresti s-au desfasurat în zilele 27-29 Octombrie 2005 lucrarile celei de a XV-a Conferinte Nationale de Medicina Sportiva cu tema „Contributia Medicinei Sportive în obtinerea performantei sportive de varf”.

Vom incepe prin a mentiona prezenta la lucrari a doi specialisti reputati ai medicinei sportive : Dr.GABRIEL DOLLE (Franta), ofiter anti-doping al Federatiei Internationale Amatoare de Atletism (IAAF) cu o activitate de peste 4 decenii in lupta anti-doping, si Prof.Dr. FABIO PIGOZZI din Roma, secretar general al Federatiei Europene de Medicina Sportiva. Prezentarile celor doi reputati specialisti, pe problematica anti-doping actuala (G. Dolli) sau asupra suplimentelor nutritionale la sportivii de performanta (F. Pigozzi), au contribuit la clarificarea unor aspecte practice si au iscat vii discutii.

Conferinta a debutat printr-o „masa rotunda” la care si-au adus contributia: Prof.Dr.Adriana Nica (UMF – Carol Davila) in probleme de recuperare medicala la sportivi; Prof.Dr.D.Stanculescu (UMF Carol Davila) in probleme de traumatologie sportiva si Prof.Dr. I.Dragan (UMF Carol Davila) care prin prezentarea Listei doping pe 2006 a asigurat introducerea Dr. G.Dolle in abordarea unor probleme specifice dopajului.

Simpozionul „Eficacitatea Wobenzym şi Phlogenzym în traumatismele sportive” a avut ca invitati pe prof. V.Nestianu (UMF Craiova), Yaroslav Vetvicka (R. Cehia) si Mariana Doroftei (Romania) si ne-a furnizat date pertinente privind domeniile de aplicabilitate ale enzimoterapiei sistemice, bazele teoretice si experienta indelungata a sportivilor cehi in administrarea enzimelor sistemice. Simpozionul a fost cu atat mai reusit cu cat – trebuie s-o recunoastem deschis – metoda aplicatiilor enzimelor sistemice la sportivii romani este relativ rara!

Au fost inscrise în program un numar de 28 de comunicari grupate pe urmatoarele domenii: traumatologie – recuperare (14); fiziologie - explorari functionale (10) si diverse (4) prezentate in sectiunile comunicari orale si postere. In acest context, tin sa remarc prezenta cu lucrari valoroase a unor colective din Craiova, Cluj, ANEFS, Institutul National de Medicina Sportiva s.a.

Imi permit sa aduc în atentie comunicarile colectivului din Craiova, prof.dr. V.Nestianu , dr Mirela Vasilescu şi colaboratorii:„Baterie de parametri pentru investigarea performantei sportive si a oboselii musculare obtinuta prin prelucrarea computerizata a electromiogramei de suprafaţa” si „Evaluarea oboselii musculare la sportivii de performanta prin intermediul indicilor sintetici EMGs si MMG” deoarece lucrarile in acest domeniu sunt relativ reduse, iar tehnica utilizata este performanta.

De asemenea, lucrarea realizată de P.Derevenco si Dr.Tache Simona: „Sistemul simpatoadrenal, stresul oxidativ si efortul fizic” prezinta un interes practic deosebit pentru medicina sportiva si merita evidentiata.

Din numarul mare de comunicari inscrise in program dorim sa evidentiem urmatoarele : „Ligamentoplastia os-tendon-os, o solutie în rezolvarea optima a instabilitaţilor anterioare de genunchi” de dr.M.Anghelescu (I.N.M.S.), „Modificari biochimice si functionale induse de suplimentarea cu glutamina”, de dr.Anca Ionescu şi colab. (INMS), ”Studiu comparativ intre leziunile post-traumatice condrale si menisc intern al genunchiului la sportivi”, dr.Diaconu Carmen (Craiova), „Modificarile imagistice ale coloanei vertebrale la sportivii de performanta” de dr. Zamfir Anne-Marie s.a. Evidentiem, de asemenea, prezentarile si interventiile Prof.Dr. Adriana Nica (recuperare medicala) si Prof.Dr.D.Stanculescu (ortopedie-traumatologie) in clarificarea unor aspecte dificile intalnite la sportivi, interventii încheiate cu punctele de vedere specifice si recomandari practice.

Se poate afirma ca actuala Conferinta Nationala de Medicina Sportiva a marcat un progres atat pe plan organizatoric cat mai ales stiintific, la aceasta o contributie valoroasa aducandu-si si Companiile care au sustinut conferinte prin prezentarea de produse farmaceutice sau aparatura medicala.

In ziua a II-a a Conferintei a avut loc un moment organizatoric: alegerea Comitetului Societatii de Medicina Sportiva pe intervalul 2005-2009.

          Au fost alesi prin vot secret :
  • presedinte - Anca Ionescu , doctor în stiinte medicale, sef lucrari UMF „Carol Davila”, medic primar la INMS Bucuresti;
  • vicepresedinte – Razvan Busneag , sef lucrari Universitatea „Spiru Haret”, medic primar si director INMS Bucuresti;
  • vicepresedinte - Mirela Vasilescu, doctor în stiinte medicale, sef lucrari la Universitatea din Craiova, medic primar Policlinica pentru Sportivi Craiova;
  • secretar stiintific - Ileana Barbu, medic primar I.N.M.S. Bucuresti;
  • trezorier - Mariana Georgescu, medic primar I.N.M.S. Bucuresti;
  • 10 membrii ai Comitetului Societatii.

Sa mai notam ca fostul Presedinte al Societatii, Dr. Marta Baroga a fost aleasa Presedinte de onoare al Societatii Romane de Medicina Sportiva.

In concluzie, se poate afirma ca am participat la o manifestare stiintifica si organizatorica reusita care marcheaza un nou moment pozitiv in evolutia Societatii Romane de Medicina Sportiva si obliga pentru manifestarile internationale care apar la orizont.



Realizator Web - Dr.Gabriel Panait Informatiile apartin S.Ro.M.S - persoana contact Dr.Mirela Vasilescu


Sectiunea Societatii Romane de Medicina Sportiva este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii



www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top