www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportiva www.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 

 

Fasceita plantara
Ruptura de aponevroza plantara


Ruptura de aponevroza plantara

- apare în cursul unui efort impulsiv ( salt, demaraj) şi se traduce clinic printr-o durere brutală , violentă cu senzaţie de cracment la nivelul plantei şi incapacitate funcţională totală imediată, sportivul nu se mai poate sprijini pe piciorul respectiv.
Ruptura poate apărea şi în cazul în care la apariţia fasceitei plantare sportivul nu face repaus şi nu urmează nici un tratament, determinând microrupturi care în final pot duce la ruptura totală.

Examenul clinic:
-  edem localizat
-  uneori echimoză local
- la palpare durere foarte mare de-a lungul aponevrozei plantare predominând la nivelul postero-intern al tuberozitaţii calcaneene- care este locul de elecţie al acestei rupturi.
- flexia dorsală a piciorului şi flexia dorsală tibio-tarsiană care pune in tensiune fascia plantară este aproape imposibilă datorită durerii.
Radiografia este esenţială doar pentru a elimina o fractură de calcaneu sau metatarsian.
Ecografia arată întreruperea focală a aponevrozei. Singurul care pune diagnosticul de certitudine este examenul RMN.

Tratament:
Între ziua 1 şi ziua 21- faza de cicatrizare - tratament cu AINS per os timp de 10 zile - timp în care sportivul nu calcă deloc pe piciorul respectiv, cu contenţie în 8 a feţei plantare a piciorului . Electroterapie cu efect antalgic pe traiectul nervului tibial posterior, crioterapie, dielectroliza cu substanţe AINS, aplicarea locală de geluri cu AINS şi antiglogistice în cursul nopţii-cataplasme.
După 10 zile se va călca pe piciorul respectiv însă progresiv- iniţial cu sprijin  în două cârje, păstrându-se contenţia în 8 cu reînnoire la 2 zile.
Între ziua 21 şi 45.- reluarea sprijinului total fără cârje , cu contenţie în 8 a piciorului şi talonete plantare care amortizează şocurile.
Masaj transversal profund urmat de stretching în apă apoi stretching simplu. Antrenament pliometric: în apă, pe suprafaţă elastică apoi pe suprafaţă dură.
Contenţia adezivă în 8 pentru fasceita plantara.

Contentia adeziva in 8 pentru fasceita plantara

→ Contenţia în 8 pentru fasceita plantară

Dr Laura Margareta Bara

MEDIC SPECIALIST REABILITARE MEDICALA
http://laurabara-medicinasportiva.blogspot.com

15 martie 2014

Materialul publicat reprezinta opinia autorului si se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia este completa, actuala sau ca nu contine erori; materialul nu constituie si nu substituie consultatia medicala; de aceea folositi acest material doar pentru informare si nu pentru autodiagnosticare sau autotratament - in cazul in care aveti suspiciuni in ceea ce priverste starea Dvs. de sanatate - adresati-va medicului de specialitate.
Pentru alte intrebari - adresati-va autorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.

 
top

 

 

Aceso Suport
Web Suport

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top