Sport ◄ 

Consumul moderat de bere şi rehidratarea după exerciţiile fizice

rezumat

Rezumat


Berea este o băutură folosită în mod clasic în ţările occidentale pentru a calma setea, iar consumul acesteia după realizarea exerciţiilor fizice constituie o practică obişnuită în unele cazuri.
Berea conţine în mod fundamental apă (95%), dar şi o serie de substanţe care pot fi importante pentru recuperarea pierderilor hidrominerale care se produc ca urmare a exerciţiilor fizice şi favorizează o recuperare eficientă după practica sportivă. Pe de altă parte, această băutură conţine o anumită cantitate de alcool şi, prin urmare, utilitatea sa ca băutură rehidratantă poate fi analizată.
Pentru a clarifica acest aspect, s-a realizat în mod independent şi de către două grupuri de cercetare, un studiu ştiinţific în care un grup de subiecţi a fost supus unui protocol de exerciţii extenuante (60 minute de alergat pe banda) şi în condiţii de temperaturi ridicate (35°C) şi 60% umiditate relativă. Protocolul exerciţiului a stabilit unele pierderi hidrice de 1,5 – 2 l, ceea ce corespundea unei pierderi a greutăţii corporale de 2 – 2,5%. Subiecţii au realizat acest protocol de exerciţii de două ori, în ordine aleatorie şi separat de un interval de trei săptămâni. După una dintre probe, se rehidratau cu apă în cantitatea dorită. După cealaltă, se rehidratau cu bere (660 ml) şi apoi apă la cerere.


Prin acest protocol s-a dorit reproducerea unei practici obişnuite pe subiecţi care realizează exerciţii fizice sau sport în mod recreativ. După analiza înaintea exerciţiului, imediat după acesta şi după două ore de rehidratare, o serie de parametrii care indică nivelul de hidratare, compoziţia corporală, endocrino-metabolici, inflamatorii, imunologici şi psiho-cognitivi (coordonare, atenţie, discriminare, timp de percepţie – reacţie, câmp vizual) susceptibili de a fi influenţaţi de bere şi / sau alcoolul pe care aceasta îl conţine (4° – 5°), nu s-a constatat niciun efect care să nu o recomande. Dimpotrivă, berea permitea recuperarea pierderilor hidrice cel puţin în aceeaşi măsură ca şi apa, şi nu s-a putut constata niciun parametru care să fi suferit o modificare negativă prin consumul de bere. Inclusiv câţiva parametrii cu privire la compoziţia corporală, metabolismul hidric, parametrii endocrino-metabolici, imuno-inflamatori şi inclusiv psiho-cognitivi au avut un comportament uşor îmbunătăţit când se consuma bere comparativ cu consumul de apă. Totuşi, aceşti parametrii au fost de ordine secundară şi, prin urmare, efectul acestora nu se poate considera determinant.


În concluzie, rezultatele acestui studiu demonstrează că un consum moderat de bere după realizarea exerciţiilor fizice nu are niciun efect negativ şi nu împiedică recuperarea sau nu afectează negativ calităţile psiho-cinetice ale sportivilor care consumă în mod obişnuit această băutură. Prin urmare, practica obişnuită de a bea bere în cantitate moderată şi după realizarea exerciţiilor fizice, se poate considera o modalitate sigură şi eficientă de hidratare pentru persoanele care o consumă în mod obişnuit.


Dr Alin Nicolae Popescu - http://dralinpopescu.ro
Materialul publicat reprezinta opinia autorului si se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta medicala este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Materialul publicat nu constituie si nu substituie consultatia medicala; de aceea folositi acest material doar pentru informare si nu pentru autodiagnosticare sau autotratament - in cazul in care aveti suspiciuni in ceea ce priverste starea Dvs. de sanatate - adresati-va medicului de specialitate.
Pentru alte intrebari - adresati-va autorului. Materialul publicat poate suferi actualizari ulterioare.

Back ↑ top