www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 

 
Sport 
 
2. Pericolele inactivitatii fizice şi costurile pe care ea le genereaza

           Este deja un truism astăzi faptul că inactivitatea fizică, sedentarismul reprezintă un mare pericol pentru individ. De exemplu, OMS estimează că, anual, inactivitatea fizică reprezintă cauza a 1,9 milioane decese premature la nivelul întregului glob, şi că 600 000 (aşadar, ceva mai putin de 1/3) din acestea, survin în Regiunea Europeană, deci în cele 53 de ţări ce aparţin acestei regiuni (30).
           Aşa cum se ştie însă, inactivitatea fizică afectează nu numai indivizii, ci întreaga colectivitate socială din care ei fac parte, iar efectele acestei inactivităţi fizice asupra sănătăţii populaţiei se concretizează în costuri exorbitante, înfricoşătoare chiar.
           Pericolul cel mai mare la care ne expune inactivitatea fizică este, după cum adesea se spune, îmbolnăvirea de inimă. Tocmai din acest motiv, specialiştii, dar şi liderii naţiunilor, sunt din ce în ce mai interesaţi să cunoască cele mai noi date cu privire la incidenţa şi efectele bolilor cardiovasculare.În acest sens, în 2005, de ziua Sfăntului Valentin, European Heart Network (EHN)(***) (Reţeaua Europeană a Inimii), împreună cu British Heart Foundation (Fundaţia Britanică a Inimii), au dat publicităţii noua ediţie a « statisticii bolilor cardiovasculare la nivelul Europei ». Textul integral al acestui document pot fi citit pe internet (21), dar noi vom reţine aici doar următoarele date, cu adevărat şocante :

- bolile cardiovasculare (bcv) cauzează 49% dintre toate decesele în Europa considerată în general, şi 42% în UE;

- ele reprezintă principala cauză de mortalitate la femei, în toată Europa, iar la bărbaţi în toată Europa, cu excepţia Franţei şi a statului San Marino;

- aproape 1/3 din anii « pierduţi » (netrăiţi, de fapt) din cauza deceselor precoce, se datorează bcv;

- mortalitatea prin bcv şi incidenţa lor, etalează o scădere în ţările europene nordice, sudice şi vestice, pe când în ţările central şi est-europene se constată fie o scădere prea lentă, fie o creştere ;

           - se estimează că bcv generează la nivelul întregii economii a UE, costuri de cca 169 miliarde Euro/an.

         Din aceeaşi statistică, pentru că are de asemenea legatura cu inactivitatea fizică, mai reţinem şi faptul că peste 48 de milioane de adulţi în Europa luată în totalitate, si cca 23 de milioane adulţi în UE, au diabet, iar prevalenţa acestuia creşte.

Obezitatea reprezintă o altă problemă majoră de sănătate, ce are o strânsă legătură cu nivelul de activitate fizică al individului şi care, din păcate, creşte într-un ritm alarmant. Spre exemplu, un document recent (71) arată că s-a ajuns ca în UE, până la 27% dintre bărbaţi şi până la 38 % dintre femei, să fie obezi, procentele variind în funcţie de ţară.

Problema şi mai îngrijorătoare este însă aceea a obezităţii în rândul copiilor şi tinerilor din UE, în condiţiile în care numărul copiilor supraponderali creşte cu cca 400 000 în fiecare an. (ibidem). În acest sens, diverse studii estimează că 10 – 30 % dintre copii Europei, în vârstă de 7 – 11 ani şi 8 – 25 % dintre adolescenţi ( 14 – 17 ani ), prezintă un exces de grăsime. Obezitatea este în general mai crescută în ţările sudice ale UE, cu mare probabilitate datorită alimentaţiei bogate în grăsimi, zahăr şi sare. Astfel, Spania, Italia ( cu până la 36% dintre copii de 9 ani supraponderali sau obezi), Portugalia, Malta şi Creta, raportzează procente de peste 30%, în ce priveşte supragreutatea şi obezitatea la copii de 7 – 11 ani, în timp ce în Anglia, Irlanda, Cipru, Suedia şi Grecia, procentele depăşesc 20%, iar în Franţa, Cehia, Ungaria, Germania, Danemarca, Olanda şi Bulgaria ele se situează între 10 şi 20 % (ibidem).

Câteva cifre statistice foarte recente din Spania se înscriu în aceeaşi plajă de valori, care nu pot decât să îngrijoreze. Astfel, potrivit unui articol din 2005 (70), în această ţară 39% dintre copii sunt supraponderali, iar 16%, obezi, în timp ce 1 din 2 adulţi sunt supraponderali. Ceea ce generează o îngrijorare şi mai mare cu privire la copii, este constatarea că în numai 20 de ani procentul copiilor obezi de 6 – 12 ani s-a triplat, ajungând de la 5 la 16, 1%.


          De ce este atât de îngrijorătoare şi preocupantă obezitatea ?

     În ciuda faptului că la nivelul majorităţii oamenilor de rând, şi mai ales în ţara noastră, excesul de grăsime este văzut/perceput cel mult ca un « pericol în plan estetic », pericol uşor « adormit » în mintea indivizilor, prin replica preluată « din bătrâni », conform căreia un copil gras este sănătos şi frumos, această « boală socială » (cum este considerată azi), aduce mari deservicii nu numai individului - care, ca obez, este candidat sigur la diabet, hipertensiune arterială, coronaropatie, infarct, într-un cuvant la o viaţă chinuită şi/sau la o moarte precoce – ci şi, sau mai ales, societăţii. Să ne gândim doar la faptul că în UE obezitatea generează 7% din totalul cheltuielilor de sănătate (71).
       Cercetările mai detaliate, realizate la nivelul diverselor ţări, îngrijorează şi mai mult. Spre exemplu, în Marea Britanie, obezitatea « explică » 18 milioane zile de absenţe, pe motiv de boală, de la serviciu, 30 000 de decese premature, costuri directe de sănătate de cel puţin 500 milioane £ pe an, la care se adaugă încă 2 miliarde £ pe an, reprezentând costuri indirecte, generate de scăderea productivităţii muncii etc. Ceea ce face să se considere că, la nivelul Marii Britanii, inactivitatea fizică « taxează » economia/societatea, cu o sumă de 8,2 miliarde £/an ( ibidem).
       O perspectivă complementară, care întregeşte imaginea asupra răului generat de obezitate, ne-o oferă două cifre referitoare la SUA. Ei bine, la nivelul acestei ţări, costurile de sănătate atribuibile obezităţii sunt estimate la cca 75 miliarde $/an, iar calculele arată că fiecare obez generează cheltuieli pentru sănătate, cu 37% mai mari decât o persoană cu greutatea normală ( ibidem).

continuare:


Constanta,
25 noiembrie 2006

 

 

Aceso Suport
Web Suport

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top