Efortul
fizic şi sistemul antioxidant non-enzimatic
Activitatea fizică
reprezintă o componentă esenţială, de bază a stilului de
viaţă sănătos.
Efortul fizic regulat, efectuat
într-un context bine stabilit, previne apariţia bolilor
cardiovasculare , diabet, cancer şi îmbunătăţeşte funcţiile
fiziologice ale sistemului nervos central (SNC).
Cu
toate acestea în urma contracţiilor repetate ale musculaturi
periferice, rezultă mari cantităţii de radicali liberi ai
oxigenului (ROS), ca urmare a creşterii nevoilor energetice
ale organismului şi implicit a fluxului de oxygen la nivel tisular.
Radicalii
liberi ai oxigenului sunt specii chimice instabile de mare
complexitate, capabile să reacţioneze cu toate
biomoleculele (lipide, proteine, glucide şi ADN), alterându
le din punct de vedere structural,
morfologic şi funcţional.
Pentru
alimita acţiunea ROS, celulele dispun de mecanisme antioxidante de
apărare, reprezentate atât de complexe emzimatice
cât şi de numeroase substanţe non-enzimatice
precum: vitamina E, β-carotenul, vitamina C, acidul
α-lipoic, acidul uric, bilirubina şi coenzima Q10.
Vitamina E
Este una dintre substanţele
antioxidante cu o mare distribuţie în natura (Janero şi
colab., 1991, Packer şi colab., 1991). Termenul generic de vitamina E
se referă la cel puţin 8 izomeri structurali de tocoferol si tocotienol
(Janero şi colab.,1991, Schaffer şi colab., 2005). Printre
aceştia, alfa tocoferolul este cel mai cunoscut izomer şi
posedă cea mai puternică activitate antioxidantă dintre toţi
izomeri.Vitamina E este un compus lipofilic localizat la
nivelul membranele biologice, având rol
în protecţia acestora, prin limitarea
acţiunii radicalilor liberi asupra conformatiei
morfo-structurale (Packer şi colab.,1991).
Intr-un model experimental pe şobolanii Davies (1982) arată
că după un efort fizic acut animalele din lotul ce prezenta carenţă
în vitamina E-la nivelul muşchilor somatici şi a
ficatului s-a înregistrat o mare crestere a peroxidari
lipidelor, mari concentraţii ale radicalilor liberi ai oxigenului
şi disfuncţii ale mitocondriilor, comparativ cu lotul de
animale a caror dietă în vitamina E a fost una adecvată.
În plus faţă de proprietaţile sale antioxidante, cele mai
multe dovezi sugerează faptul că unele dintre efectele benefice ale
vitaminei E la nivel celular constau în reglarea
expresiei genelor pentru anumite protein enzime (Azzi şi colab.,2004,
Azzi şi colab.,2003, Han şi colab.,2004, Schulte şi colab., 2006).
Au fost realizate multe cercetari experimentale cu
privire la variatia concentraţiei vitaminei E la nivelul muschiului
scheletic somatic, în timpul efortului fizic acut si cronic
dar rezultatele nu sunt in concordanta, unele studii raportează o
scădere a concentratiei vitaminei E în timpul activităţii
fizice (Bowles şi colab., 1991, Gohil şi colab.,1987) în timp
ce altele ajung la concluzia ăa atât efortul fizic acut
cât si cel cronic nu modifică nivelul concentraţiei
vitaminei E din muşchiul scheletic (Coombes şi colab., 2002, Salminem
şi colab.,1983, Starnes şi colab.,1989).
In
cele din urmă, studii de investigare a efectului efortului fizic cronic
asupra nivelului vitaminei E in muschiul scheletic uman
sugerează că activitatea fizică nu modifică nivelul
concentraţiei vitaminei E musculare (Tiidus şi
colab.,1995,Tiidus şi colab., 1996). Aceste constatări experimentale
vin în sprijinul persoanelor care duc o viaţă alertă-activă,
a căror dietă ar trebui să fie una bogată în vitamina E, dar
fără a exagera, literatura de specialitate face trimitere la cazuri de
reacţii adverse în lant în urma supradojajului cu
vitamina E de sinteză.
β-Carotenul
Similar vitaminei E carotenoizi
(beta-carotenul ) sunt antioxidanţi liposolubili localizaţi cu
precădere la nivelul biomembranelor şi a spaţiilor intertisulare.
Proprietatea antioxidantă a carotenoizilor provide de la aranjamentul
structural costând dintr-un lanţ lung de legături duble
conjugate, acest aranjament face posibilă interacţiunea dintre radicali
liberi şi carotenoizi (EL-Agamey şi colab.,2004, Krinsky şi colab.,1998
după Scott 2008, Stahl şi colab., 2003).
Datorită
poziţionării în membrana celulară şi a rolului funcţional,
carotenoizi sunt consideraţi pe lângă alte structuri
biochimice cu greutate moleculara redusă, structuri chimice
antioxidante eficiente cu rol in prevenirea peroxidării lipidelor
membranare şi prevenirea alterării statusului redox GSH/GSSG
(Kumar şi colab.,1992).
Până în
prezent nu se cunoaste în amănunt dacă efortul fizic cronic
s-au acut are efect asupra concentraţiei carotenoizilor de la nivelul
diferitelor ţesuturi.
Vitamina C
Este un antioxidant
solubil în apă şi prezent în citosol şi lichidele
extracelulare. Proprietăţile sale chimice îi permit să
interacţioneze direct cu radicalul superoxid şi radicalui hidroxil
în mediul apos (exemplu plasma) şi astfel previne degradarea
membranelor eritrocitare şi nu numai.
S-a demonstrat
că deficitul de vitamina C duce la perturbarea funcţiei mitocondriilor
miocardice şi la scăderea pragului de epuizare fizică la
porcuşori de guinea, animale ce nu pot sintetiza vitamina C (Packer şi
colab.,1986).
Suplimentarea dietei normale a
persoanelor active fizic cu vitamina C indică o creştere a pragului de
epuizare şi reducerea semnificativă a markerilor stressului oxidativ.
Totusi
este foarte greu sa stabilim cu exactitate pozitia erarhica pe care
vitamina C o deţine în cadrul sistemului
antioxidant pe modele experimentale in vivo (Kanter 1995, Bendich
1995).În plus supradozele de vitamina C pot provoca defecte
metabolice la nivelul miocardului şi oboseală precoce în
timpul efortului fizic prelungit, probabil din cauza proprietăţi
pro-oxidante a vitaminei C, care reactioneaza cu ioni metalelor
tranzitorii si poate genera ca reziduu de reactie ROS (Halliwel şi
colab., 1989)
Deoarece pKa acidului ascorbic este de
4.25, forma predominantă la pH fiziologic este anionul
ascorbat. Vitamina C joacă un rol important în reciclarea
vitaminei E, proces care duce la formarea unui radical al vitaminei C,
radicalul semiascorbil. Acest radical poate fi readus la
vitamina C, reacţie catalizată de enzima semiascorbil reductaza, prin
cedarea de protoni( H) din partea NADH, GSH, tiolii celulari, sau
acidul dihidrolipoic.
Acidul α-lipoic
In ultimi 15 ani acidul
α-lipoic a primit o atentie sporită ca şi antioxidant celular.
Acidul α-lipoic este un compus natural care poate
fi preluat de organism dintr-o gamă largă (variata) de
alimente (Kagan şi colab.,1992, Packer şi colab., 1994,1995, Roy şi
colab.,1998).
Funcţional acidul α-lipoic
serveşte ca şi cofactor pentru un număr mare de enzime.
În acest sens cităm complexul alfa dehidrogenazelor, care
joacă un rol important în reacţiile biochimice de transfer
(S-O) (Packer şi colab., 1994).
În mod
normal acidul α-lipoic este prezent în cantităţi
foarte mici la nivel tisular, joacă rolul
de cofactor pentru enzimele complexe implicate direct sau indirect
în protecţia celulei împotriva radicalilor liberi;
în felul acesta îşi manifestă activitatea de
antioxidant celular (Packer şi colab.,1995).
Cu
toate acestea, nelegat şi supus proceselor biologice celulare, din
acidul α-lipoic rezultă trei metaboliţi intermediari cu rol
efectiv antioxidant (Kagan 1992, Packer 1995).
In
plus numeroase studii experimentale sprijină ipoteza precum că acidul
α-lipoic poate oferi o protecţie antioxidantă benefică
indirectă , intr-un context fiziologic bine definit, jucând
un rol important in ciclul redox al vitaminei C (Arend şi
colab.,2000, Block şi colab., 1997, Cao şi colab., 1995, Coombes şi
colab., 2000, Fuchs şi colab.,1994, Kagan şi
colab.,1992, Packer şi colab.,1995, Yi X şi colab., 2006,
Ziegler şi colab.,1995).
În ceea ce
priveşte efortul fizic şi nivelul concentraţiei acidul
α-lipoic, efortul fizic acut pare să crească nivelul
concentraţiei acestuia la nivel muscular, pe când efortul
fizic cronic pare să nu altereze nivelul acidului α-lipoic
tisular (Scott şi colab.,2008).
Acidul Uric
Acidul uric este un bi-produs al
metabolismului bazelor purinice (componenta acizilor nucleici
) şi un important antioxidant cu greutate moleculară mică din lichidele
biologice (Ames şi colab.,1981, Hellsten şi colab., 1997). La pH
fiziologic normal pH=7.38-7.42 aproape tot acidul
uric este convertit în uraţi.(Simic şi colab.,1989).
Rolul
antioxidant al acidului uric a fost raportat pentru prima dată
în 1960, iar primele dovezi experimentale certe cu privire la
puterea antioxidantă a acidului uric apar după 1980 (Ames şi
colab.,1981,Davies şi colab.,1986,Howell şi colab.,1960,Sevanian şi
colab.,1985).
Ca antioxidanti, derivaţii acidului
uric sunt în masura sa protejeze structurile biologice de
actiunea radicalilor liberi, în calitate de donori de
electroni (Halliwell şi colab.,2007).
Impactul
efortului fizic cronic asupra nivelului de uraţi din muschiul scheletic
rămâne încă necunoscut, dar se
pare totuşi ca uraţi se alătură sistemului antioxidant în
muşchii scheletici în timpul efortului fizic de
anduranţă. (Hellsten şi colab., 2001).
Bilirubina
Bilirubina rezultă ca produs final
de catabolism al hemoproteinelor, în urma unor
reacţii biochimice în lant (enzimele implicate
sunt, hemoxigenaza si biliverdin reductaza ) bine
stabilite din punct de vedere metabolic şi genetic (Stocher şi
colab.,2004).
Bilirubina are un puternic rol
antioxidant protejând celula de alterările oxidative ce apar
ca urmare a acţiunii radicalilor liberi asupra componentelor
celulare, prin intermediul ciclului redox
biliverdin-bilirubina via biliverdin reductaza (Halliwell şi
colab.,1994, Stocker şi colab.,1987).
Cu toate ca
efortul fizic intens creşte concentraţia sanguină a bilirubinei (Fallon
şi colab.,1999, McKenzie şi colab.,2007) impactul efortului fizic
cronic asupra concentraţiei bilirubinei din muschiul scheletic
rămâne încă necunoscut.
Coenzima Q10
Coenzima Q10 este lacalizată la
nivelul biomembranelor, cu precădere la nivelul membranelor
mitocondriale şi peroxizomale.
In vitro coenzima Q10
functionează ca un antioxidant non-enzimatic având
capacitatea de a reactiona direct cu speciile reactive ale oxigenului
şi a inhiba peroxidarea lipidelor membranare.
Cu
toate acestea însă rolul antioxidant al coenzimei
Q10 in vivo rămîne încă incert ,deşi numeroase
experimente au avut ca scop investigarea rolului coenzimei Q10 asupra
functionării muşchiului scheletic în timpul efortului fizic
(Hellsten şi colab., 2007, Kaikkonen şi colab.,1998,Mizuno şi colab.,
1997, Rosenfeldt şi colab.,2003, Sen şi colab., 1992, Tiidus
şi colab.,1995).
Rezumând, efectul
efortului fizic asupra concentraţiei coenzima Q10
rămâne încă un teritoriu necunoscut,
dar de interes pentru cercetatori.
Bibliografie
1.Ames
BN, Catheart R, Schwiers E,Hochstein P.Uric acid provides an
antioxidant defense in human against oxidant-
and radical-caused aging and cancer : a
hypotensis>Proc Natl Acad Sci USA 78:6858-6862,1981.
2.Arend
A,Zilmer M, Vihalemm T,Selstam G, Sepp E.Lipoic acid prevents
suppression of connective tissue proliferation in the rat
liver by n-3 PUFAs. A pilot study.Ann Nutr Metab 44:217-222,
2000.
3.Azzi A, Gysin R, Kempna P, Munteanu A, Villacorta L,
Visarius T, Zingg JM. The role of alpha-tocopherolin preventing
disease:from epidemiology to molecular events. Mol Aspects Med 24:
325-336, 2003.
4.Azzi A,Davies KJA,Kelly F. Free radical
biology: terminology and critical thinking. FEBS
Lett 558:3-6,2004.
5.Benedich A,Langhseth L. The
health effects of vitamin C supplementation:A reviews. J Am Coll Nutr
14:124-136, 1995.
6.Block F, Schwarz M.Effects of antioxidants
on ischemic retinal dysfunction.Exp Eyes Res 64:559-564,1997.
7.Boweles
DK, Torgan CE,Ebner S,Kehrer JP,Ivy JL,Starnes JW.Effects of
acute submaximal exercise on skeletal muscle
vitamin E. Free Radic Res Commun 14:139-143, 1991.
8.Cao
X,phillis JW.The free radicals scavenger, alpha lipoic
acid protects against cerebral ischemia-reperfusion injury in
gerbils. Free Radi Res 23:365-370,1995.
9.Combes JS,
Rowell B, Dodd SL, Demirel HA, Naito H, Shanely RA, Powers SK.Effects
of vitamin E deficiency on fatigue and muscle contractile properties. J
Appl Physiol 87:272-277, 2002.
10.Davies KJA,
Quintanilhan TA, Brooks GA, Packer L.Free radical and tissue damage
produced by exercise.Biochem Biophys Res Commun
107:1198-1205, 1982.
11.Davies KJ, Sevanian A
Muakkassah-Kelly SF, Hochstein P. Uric acid –iron ion
complexes. A new aspect of the antioxidant functions of uric
acid. Biochem J 235:747-754,1986.
12.El-Agamey A,Lowe
GM,McGarvey DJ,Mortensen A,Phillip DM,Truscott TG,Young AJ.Carotenoid
radical chemistry and antioxidant/pro-oxidant properties. Arch Biochem
Biophy 430:37-48, 2004.
13.Fallon KE, Sivyer K, Dare
A. The biochemistry of runners in a 1600 Km
Ultramarathon.Br J Sport Med 33:264-269,1999.
14.Fuchs J, M,
Milbrand R.Antioxidant inhibition of skin inflammation induced by
reactive oxidants:evaluation of the redox couple
dihydrolipoate/lipoate.Skin Pharmacol 7:278-284, 1994.
15.Gohil
K ,Rothfuss l, Lang J, Packer L. Effect of exercise training
on tissue vitamin E and ubiqinone content. J Appl
Physiol 76:1630-1635, 1987.
16.Halliwell B, Gutteridge J. Free
Radicals in Biology and Medicine. Oxford, UK: Oxford Univ.Press, 2007.
17.Halliwell
B, Gutteridge JMC. Free radical In biology and Medicine (2nd ed).Oxford
: Clarendon press, pp 136-158,1989.
18.Halliwell
B.Free radicals and antioxidants:a personal view. Nutr Rev 52:253-265,
1994.
19.Han SN, Adolfsson O, Lee Ck, Prolla TA, Ordovas J,
Meydani SN. Vitamin E and gene expression in immune cells.Ann NY
Acad Sci 1031:96-101, 2004.
20.Hellsten Y, Nielsen
JJ, Lykkesfeldt J,Bruhn M, silveira L, Pilegaard H,Bangsbo
J.Antioxidant suplimentation enhances the exercise-induced
increase in mitochondrial coupling protein 3 and endothelial nitric
oxid synthase m RNA content in human skeletal muscle.Fre
Radic Biol Med 43:353-361, 2007.
21.Hellsten Y,Svensson M,
Sjodin B, Smith S,Christensen A,Richter EA, Bangsbo J.Alantoin
formathione exchange in human muscle during submaximal exercise. Free
Radic Biol Med 31:1313-1322, 2001.
22.Hellsten Y,Tullson PC,
Richter EA, Bangsbo J. Oxidation of urate in human skeletal muscle
during exercise. Free Radic Biol Med
22:169-174,1997.
23.Howell RR, Wyngaarden JB.On the mechanism
of peroxidation Of uric acids by hemoproteinns . J Biol Chem
235:3544-3550, 1960.
24.Janero DR.Therapeutic potential of
vitamin E in the pathogenesis of spontaneous atherosclerosis.
Free Radic Biol Med 11:129-144,1991.
25.Kagan VE, Shvedova
A,Serbinova, Khan S,Swanson C, Powell R,Packer L.Dihydrolipoic acid
–a universal antioxidants both in the membrane and
in the aqueous phase . Reduction of peroxyl, ascorbyl and
chromanoxyl radical.Biochem Pharmacol 44: 1637-1649, 1992.
26.Kaikkonen
J, Kosonen L, Nyyssonen K,Porrkkala-Sarataho E, Salonen R, Korpela H,
Salonen JT.Effect of combined of coenzyme Q10 and alpha-tocopheryl
acetate supplementation on exercise induced lipid peroxidation and
muscular damage:a placebo-controlled double-blind study in marathon
runners. Free Radic Res 29:85-92, 1998.
27.Kanter MM. Fre
radicals and exercise:effects of nutritional antioxidant
supplementation. In: Holloszy JO, Ed. Exercise and Sport
Science Rewiev. Baltimore , MD: Wiliams and Wilkins,
pp375-398, 1995.
28.Kumar CT, Reddy VK, Prasad M, Thyagaraju
K, Reddanna P. Dietary supplementation of vitamin E prodtects heart
tissue from exercise-indeced oxidant stress. Mol Cell
Biochem 111:109-115, 1992.
29.McKenzie EC,
Jose-Cunilleras E, hinchcliff KW, Holbrook TCRoyer CPayton ME,
Williamson K, Nelson S, Willard MD, Davis MS. Serum Chemistry
alterarion in Alaska sled dogs during five successive days of
prolonged endurance exercise. J Am Vet Med Assoc
230:1486-1492, 2007.
30.Mizuno M, Quistorff B, Theorell H,
Chance B.Effects of oral supplementation of coenzima Q10 on P-NMR
detected skeletal muscle energy metabolism in middle-aged postpolio
subjectsand normal volunteers. Mol Aspect Med
18:Suppl:291-298, 1997.
31.Packer L, Gohil K, De Lumen B,
Terblanche SE.A comparative study on the effects of ascorbic
acid deficiency and supplementation on endurance and mitochondrial
oxidative capacities in Various tissue of the guinea pig.
Comp Biochem Physiol 83 B: 235-240, 1986.
32.Packer
L. Protective role of vitamin E in biological systems. Am J. Clin Nutr
53:1050S-1055 S,1991.
33.Packer L. Antioxidant properties of
lipoic acid and its therapeutic effects in
prevention of diabetes complication and cataracts. Ann NY Acad Sci
738-:257-264,1994.
34.PackerL, Witt EH, Tritschler HJ.
alpha-Lipoic acid as a biological antioxidants. Free Radic
Biol Med 19: 227-250, 1995.
35.Rosenfeldt F,Hilton D,Pepe S,
Krum H.Systematic review of effect of coenzyme Q10 in physicalexercise,
hypertension and heart failure. Biofactors 18: 91-100, 2003.
36.Roy
S, Packern L.Redox regulation of cell functions by
alpha-lipoate:biochemical and molecular aspects.Biofactors 8:17-21,1998.
37.Salminen
A,Vihko V. endurance training reduces the susceptibility of mouse
skeletal muscle to lipid peroxidation in vitro.Acta Physiol
Scand 117:109-113,1983.
38.Schaffer S, Muller WE, Eckert GP.
Tocotrienols: constitutional effects in aging and disease. J.
Nutr. 135:151-154, 2005.
39.Schulte I,Bektas H, Klempnauer J,
Borlak J. Vitamin E in heart transplantation :effects on cardiac gene
expression. Transplantation 81:736-745, 2006.
40.Scott K.,
Powers and Malcolm J. Jackson-Physiological rewiev.88:1243-1276, 2008.
41.Sen
CK,Marin E,Kretzschman M,Hanninen O. Skeletal muscle and liver
glutathione homeostasis in response to training,exercise
immobilization.J Appl Physiol 73:1265-1272,1992
42.Sevanian
a, Davies KJ, Hochstein P. Conservation of vitamin C By uric acid in
blood. J Free Radic Biol Med1:117-124, 1985.
43.Simic
M,Jovanovici S.Antioxidantion mechanisms of uric acid .J Am Chem Soc
111:5778, 1989.
44.Stahl W, Sies H.antioxidant activity of
carotenoids.Mol Aspects Med 24:345-351, 2003.
45.Starnes
JW,Cantu G,Farrar RP, Kehrer JP.Skeletal Muscle lipid peroxidation
inexercised and food-restricted rats during aging.J Appl
Physiol 67:69-75,1989.
46.Stocker R,Glazer AN, Ames
BN. Antioxidant activity of albumin bound bilirubin. Proc Nat
Acad Sci USA 84:5918-5922, 1987.
47.Stocker
R. Antioxidant activities of bile pigments .
Antioxid Redox Signal 6:841-849, 2004.
48.Tiidus PM,
PushkarenkoJ,Houston ME.Lack of antioxidant adaptation to short-term
aerobic training in human muscle.Am J Physiol regul
Integr Comp Physiol 271:832-836,1996.
49.Tiidus PM,Houston
ME.Vitamin E status and response to exercise training.Sport Med
20:12-23,1995.
50.Yi X, Maeda N. Alpha-Lipoic Acid prevents
the increase in atherosclerosiis induced by diabets in apolipoprotein
E-deficient mice fed high-fat?low-cholesterol diet. Diabetes
55:2238-2244, 2006
51.Ziegler D,Hanefeld M, Ruhnau KJ,Meissner
HP,Lobisch M, Schutte K, Gries Fa. Treatament of symptomatic
diabetic peripheral neuropathy with the anti-oxidants alpha-lipoic acid
. A 3 –week multicenter randomized controlled trial
(ALADIN study). Diabetologia 38:1425-1433, 1995.
cititi
si ...
→
Reacţiile
radicalilor liberi cu proteinele şi carbohidraţii