www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 

 
Medicina Sportiva  
Definitia batranetii si clasificarea ei
Modificarile morfo-functionale induse de inaintarea in varsta
Probleme de comunicare la populatia varstnica
Nevoia de activitate fizica la batrani, sau dilema "speranta de viata" versus "speranta de viata activa"
Contraindicatiile exercitiilor fizice la batrani  (click!)
Problema avizarii medicale in cazul varstnicilor ce urmeaza a renunta la sedentarism
Cum sa convingem persoanele in varsta sa inceapa sa practice cu regularitate exercitiul fizic, si sa continue odata ce au inceput
Scala Borg – instrument de maxima încredere şi utilitate, în prescrierea şi dirijarea efortului la varstnici
Tipurile de activitati şi exercitii fizice recomandate varstnicilor
Evaluari initiale şi pe parcurs
Bibliografie selectiva
 
5. Contraindicatiile exercitiilor fizice la bătrani


      Adesea auzim spunându-ni-se - şi nu numai de către cei cu adevărat bătrâni: „ sunt prea bătrân şi/sau prea slabit, pentru a face sport (mişcare)”. În realitate însă sunt foarte puţine cazuri (situaţii), în care cu adevărat este recomandabil ca subiectul în cauză să evite orice tip de efort. Datele rezultate în urma unor studii foarte ample, efectuate pe mii şi zeci de mii de subiecti, urmăriţi ani în şir, probează fără tăgadă că este mult mai dezavantajos, atât pentru persoana în cauză cât si pentru familie şi societate, să nu faci mişcare, decât să faci asumându-ţi chiar unele mici riscuri. Atât de mari sunt avantajele practicării cu regularitate a exerciţiului fizic, în raport cu posibilele dezavantaje, încât în ţările dezvoltate, cu deosebire în SUA, îşi face tot mai mult loc ideea că ar fi bine să se instituie un fel de reglementari, care să stipuleze că optiunea de a adopta un stil activ de viaţă nu mai poate rămâne un apanaj exclusiv al individului şi că trebuie să ai aprobare de la medic pentru a rămâne sedentar.
      Întâlnim însă şi alte cazuri, în care bătrânii spun că, de fapt, ei nu ar refuza să facă anumite exerciţii, ba chiar s-au gândit la aşaceva, dar că medicul nu-i încurajează sau, şi mai rău, le interzice. Ceea ce nu este neadevărat, mai ales în ţara noastră, unde medicii nu au nici un fel de cunoştinţe despre beneficiile exerciţiului fizic şi, mai ales, despre criteriile de prescriere a acestuia, în funcţie de particularităţile fiecărui „pacient”. În aceste condiţii, poate mai mult decât în alte ţări, specialiştii noştri în „sport” trebuie să fie foarte bine pregătiţi, încât să suplineasca şi ceea ce ar trebui să facă doctorul de familie, ba mai mult, să-i poată contracara „sfaturile de a se feri de efort fizic”, pe care de regulă acesta li le dă asiguratilor lui.
     O dilema pe care trebuie să o clarificăm în acest context, este în ce măsură bolile cronice reprezintă o barieră reală şi peste care nu se poate trece, în intenţia noastră de a-i face pe câţi mai mulţi dintre vârstnici să acceadă la beneficiile exerciţiului fizic. Se ştie că bolile cronice nu pot fi vindecate, dar este sigur că, în majoritatea cazurilor, în mod normal pot fi tinute sub control cu tratamente şi alte masuri, zeci de ani. Ele sunt destul de frecvent întâlnite la vârstnici şi includ diabetul, bolile cardiovasculare (cum ar fi hipertensiunea arteriala), artritele, dislipidemiile etc.
      Multă vreme se contraindica orice fel de efort fizic la vârstnicii cu anumite boli cronice, dar în ultimele decenii cercetările au arătat că la majoritatea vârstnicilor cu boli cronice nu este contraindicat total efortul, ci cel mult anumite tipuri şi intensităţi de efort. În plus, dacă efortul este introdus şi prestat sub control, el poate face bine chiar pe linia bolii (sau bolilor) cronice pe care o (le) are respectivul individ.
      S-a dovedit că chiar şi cei cu insuficienta cardiaca congestivă şi cu aritmii cardiace, pot face şi beneficiază de anumite exerciţii fizice. Cu condiţia ca respectivii să se afle într-o fază stabilă a bolii şi să fie frecvent văzuţi de medic, iar programul să fie foarte strict individualizat.
      Altă boală cronică foarte frecventă şi care face ravagii atât în sănătatea indivizilor cât şi în bugetul asigurărilor, este diabetul zaharat de tip II, sau diabetul insulino- independent ( diabetul care nu necesită administrarea de insulină). S-a descoperit că exerciţiul fizic introdus măcar la vârsta adultă, împiedică sau amână instalarea acestei boli. Dar chiar şi după instalare, introducerea unui program de exerciţii fizice face să scadă glicemia, să se reducă nevoia de medicamente şi, foarte important, să împiedice apariţia complicatiilor.


 
20 octombrie 2006
top
 
 

 

Aceso Suport
Web Suport

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top