www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 


 Scrisoare in eter

Catre Presedintele Romaniei,
Prim ministru,
si altii,,,

Imi cer scuze daca prin altii am ofensat pe cineva din cei ce au avut si au inca PUTEREA de a face ca medicina sportiva, ca disciplina, stiinta, spuneti-i cum vreti, sa existe in Romania....
Nu poti sa dezvolti orice calitate fizica a unui sportiv FARA colaborarea APROPIATA cu medicul sportiv....  
Nu poti sa concepi inalta performanta fara aportul medicilor spotivi.


Scrisoare in eter

Catre Presedintele Romaniei,
Prim ministru,
si altii,,,

Imi cer scuze daca prin altii am ofensat pe cineva din cei ce au avut si au inca PUTEREA de a face ca medicina sportiva, ca disciplina, stiinta, spuneti-i cum vreti, sa existe in Romania.
Am urmarit acum cateva zile un meci de fotbal in liga superioara (divizia A din Romania) din Danemarca. La un moment dat, un jucator dintr-o echipa s-a oprit pur si simplu din joc, a venit la marginea terenului si prin eforturile cu care statea pe picioare a aratat ca nu mai poate continua meciul. In cateva secunde (am ingrosat caracterul ca sa il scot in evidenta) 3 persoane au fost in jurul lui. Nu stiu cine era doctorul, maseourul sau preparatorul fizic. Nici nu mai conteaza.
In cateva minute s-a luat o hotarare si jucatorul cu probleme a fost inlocuit,,, sau a jucat mai departe,,?,,nu conteaza,, eu oricum m-am uitat la fotbal, pentru ca spectacolul era de calitate. Sa nu ma intelegeti gresit, spectacolul (lumini, teren, culoare ) era, nu fotbalul, pentru ca fotbalul danez nu este peste fotbalul din Romania.
La un meci de handbal din liga daneza (care este cel mai inalt nivel la ei), in minutele de incalzire, jucatorii isi face-au treaba lor, intre ei fiind si o persoana cu ditamai ladoiul (trusa) medicala dupa ea si doar ii intreba ceva. Conteaza ce?
Nu cred.
Era acolo, trebuia sa isi faca treaba.
Un alt meci de fotbal, in liga lor superioara, temperatura afara era 4-6º C.
La incalzire, inainte de meci, si curios, in pauza, jucatorii echipei gazde faceau exercitii de incalzire, in partea de incalzire, inainte de meci si de mentinere, in pauza meciului. Asta poate pentru ca preparatorul lor fizic si-a terminat masteratul in sport la institutul lor de sport de aici din Copenhaga, si stie cu ce se mananca stiinta, meseria sau disciplina asta.
La aceasta afirmatie carcotasii ar putea sa sara si sa spuna ca este treaba preparatorului fizic si nu a medicului sportiv. Oare?
Nu poti sa dezvolti orice calitate fizica a unui sportiv FARA colaborarea APROPIATA cu medicul sportiv.
Nu poti sa concepi un program de antrenament individual fara a cunoaste starea de sanatate a FIECARUI component al lotului.
Ce presupune asta?
Presupune ca, pe langa starea lui generala de sanatate, sa se cunoasca si: capacitatea aeroba si anaeroba a sportivului, forta maximala a grupelor musculare folosite cu precadere in ramura de sport in cauza, starea de nutritie a sportivului si multe altele.
Ideea e ca, toate aceste informatii pe baza carora tu, ca antrenor, iti poti planifica si desfasura activitatea cu finalizare prin obtinerea de performante, le poti obtine doar cu sprijinul medicinei sportive.
Oameni buni, este simplu.
Nu poti sa concepi inalta performanta fara aportul medicilor spotivi.
Uitati-va in curtea tuturor echipelor de top, in orice disciplina, cine graviteaza pe langa maria sa antrenorul si „capii” de club.
 
Cu respect,
Mihai Ursta
masterand la Institutul de Stiinta Exercitiului si Sportului al Universitatii din Copenhaga, Danemarca

 

 

Aceso Suport
Web Suport

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top