www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva
HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 Leziunile posttraumatice ale ligamentului încrucişat anterior-evaluare prin rezonanţă magnetică

- rezumat -

Scopul lucrării

Scopul acestui studiu a fost stabilirea sensibilităţii, specificităţii şi acurateţei rezonanţei magnetice ca metodă de diagnostic a leziunilor posttraumatice ale ligamentului încrucişat anterior, luând ca metodă standard de referinţă artroscopia.

Material şi metodă

    În perioada februarie 2002 - august 2003 au fost investigaţi prin rezonanţă magnetică un număr de 1023 pacienţi cu patologie la nivelul genunchiului. În acest studiu retrospectiv au fost incluşi 136 pacienţi cu traumatisme de genunchi, 27 bărbaţi şi 14 femei, cu vârste cuprinse între 13 şi 74 ani (cu media de vârstă 35 de ani +/- 14) a căror examinare RM a fost urmată de intervenţie artroscopică. Rezultatele RM au fost comparate ulterior cu rezultatele artroscopice, considerate “gold-standard”.
    Protocolul de examinare RM de rutină al genunchiului utilizat în departamentul nostru constă din 5 secvenţe: sagital proton-density (PD) şi short-time inversion recovery (STIR), coronal T1 şi STIR, axial STIR.

Rezultate

    În urma examenului RM s-au evidenţiat leziuni de ligament încrucisat anterior la un număr de 24 pacienţi (58,53%). Dintre acestea, 21 au fost confirmate artroscopic. Un număr de 4 pacienţi (9,75%) au avut leziune de LIA descoperită artroscopic şi nediagnosticată RM. 13 pacienţi (31,70%) au avut un aspect normal RM şi artroscopic.
În urma acestor rezultate sensibilitatea, specificitatea şi acurateţea rezonanţei magnetice în detectarea leziunilor ligamentului încrucisat anterior au avut urmatoarele valori: SE=84%, SP=81,25%, AC=82,92%.

Concluzii

Rezonanţa magnetică reprezintă o metodă de diagnostic cu o sensibilitate, specificitate şi acurateţe crescute în detectarea leziunilor posttraumatice ale LIA, ceea ce face din aceasta o metodă utilă şi necesară în planificarea intervenţiei artroscopice.

Abrevieri:
RM=rezonanţă magnetică
LIA=ligament încrucişat anterior
LIP=ligament încrucişat posterior
MI=menisc intern
ME=menisc extern

Cuvinte cheie: rezonanţă magnetică, ligament încrucişat anterior, traumatism

Bibliografie

1. April E.W. “Anatomy” 2nd edition . Williams & Wilkins 1990: 372-373
2. Vincken P.W.J., Ter Braak B.P.M., Var Erkell A.R., De Rooy T.P.W., Mallens W.M.C., Post W., Bloem J.L. “Effectivness of MR Imaging in selection of Pacients for Artroscopy of Knee” Radiology 2002;223:739-746
3. Resnick D., Kang H.S.  “Internal derangements of joints”. W.B.Saunders Company 1997: 555-787
4. Resnick D. “Diagnosis of Bone and Joint Disorders”. 4th edition W.B.Saunders Company 2002 : 3244-3258
5. Cotton A., Delfaut E., Demondion X. et al. ”MR Imaging of the Knee at 0,2 and 1,5T: Correlation with surgery” Am J Roentgenol 2000; 174(4):1093-1097

Articol integral
Leziunile posttraumatice ale ligamentului incrucisat anterior-evaluare prin rezonanta magnetica
N. Bolog, Angelica Mangrău, G.Dinu, Irinel Oancea, Gh.Popescu, V.Silivestru
Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti
publicat pe MedicinaSportiva.Ro - 14 iulie 2009

Phoenix Swiss Med


Prezentare!

Informatiile apartin CD Phoenix!
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.
*  cititi  Termeni si Conditii.
 
 

 

Aceso Suport
Web Suport
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top