www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva
HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 Aportul rezonanţei magnetice în diagnosticul leziunilor meniscale
- studiu pe un număr de 50 de  pacienţi

- rezumat -

Scopul lucrării

Scopul acestui studiu a fost stabilirea sensibilităţii, specificităţii şi acurateţei rezonanţei magnetice în detectarea leziunilor meniscale, luând ca metodă standard de referinţă artroscopia.

Material şi metodă

   În acest studiu retrospectiv au fost incluşi 50 de pacienţi cu patologie la nivelul genunchiului, din totalul de 609 cu examen RM de genunchi efectuat în perioada februarie 2002- octombrie 2003 în Departamentul de Rezonanţă Magnetică al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti. Cei 50 de pacienţi, 32 bărbaţi şi 18 femei, au avut vârste cuprinse între 13 şi 74 ani (cu media de vârstă 36 de ani +/- 11). În toate cele 50 de cazuri examinarea RM a fost urmată de intervenţie artroscopică. Rezultatele RM au fost comparate ulterior cu rezultatele artroscopice, considerate “gold-standard”.
    Protocolul de examinare RM de rutină al genunchiului utilizat în departamentul nostru constă din 5 secvenţe: sagital proton-density (PD) şi short-time inversion recovery (STIR), coronal T1 şi STIR, axial STIR.

Rezultate

    În urma analizei comparative a rezultatelor examenului RM şi a investigaţiei artroscopice s-a dovedit că rezonanţa magnetică are o sensibilitate, specificitate şi acurateţe de 86,11%, 78,57% şi 84% în detectarea leziunilor de menisc intern, respectiv 63,15%, 96,77% şi 84% în detectarea leziunilor de menisc extern. În cazul aprecierii sensibilităţii, specificităţii şi acurateţei examenului RM în detecterea leziunilor de la nivelul ambelor meniscuri s-au obţinut următoarele valori : SE=78,18%, SP=91,11% şi AC=84%.

Concluzii

Rezonanţa magnetică reprezintă o metodă de diagnostic cu o sensibilitate, specificitate şi acurateţe crescute în detectarea leziunilor meniscale, ceea ce face din aceasta o metodă utilă şi necesară în managementul acestora.

Abrevieri:
RM=rezonanţă magnetică
MI=menisc intern
ME=menisc extern
LIA=ligament încrucişat anterior
LIP=ligament încrucişat posterior

Cuvinte cheie: rezonanţă magnetică, menisc intern, menisc extern, traumatism

Bibliografie

1. Resnick D., Kang H.S.  “Internal derangements of joints”. W.B.Saunders Company 1997: 555-787
2. April E.W. “Anatomy” 2nd edition . Williams & Wilkins 1990: 372-373
3. Helms A.C. “The Meniscus: Recent Advances in MR Imaging of the Knee” Am J Roentgenol 2002; 179:1115-1122
4. Cotton A., Delfaut E., Demondion X. et al. ”MR Imaging of the Knee at 0,2 and 1,5T: Correlation with surgery” Am J Roentgenol 2000; 174(4):1093-1097
5. Resnick D. “Diagnosis of Bone and Joint Disorders”. 4th edition W.B.Saunders Company 2002 : 3244-3258
6. Oei E.H.G., Nikken J.J., Verstijnen A.C.M. “MR Imaging of the Menisci and Cruciate Ligaments: A Systematic Review” Radiology 2003;226:837-848
7. Vincken P.W.J., Ter Braak B.P.M., Var Erkell A.R., De Rooy T.P.W., Mallens W.M.C., Post W., Bloem J.L. “Effectivness of MR Imaging in selection of Pacients for Artroscopy of Knee” Radiology 2002;223:739-746

Articol integral
Aportul rezonanţei magnetice în diagnosticul leziunilor meniscale - studiu pe un număr de 50 de  pacienţi
N. Bolog, Angelica Mangrău,  Irinel Oancea, G.Dinu, V.Silivestru
Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti
publicat pe MedicinaSportiva.Ro - 17 iulie 2009

Phoenix Swiss Med


Prezentare!

Informatiile apartin CD Phoenix!
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.
*  cititi  Termeni si Conditii.
 
 

 

Aceso Suport
Web Suport

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top