www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...

CENTRUL DE MEDICINĂ HIPERBARĂ ŞI A SCUFUNDĂRILOR CONSTANŢA

    Centrul de Medicină Hiperbară din Constanţa dispune de una dintre cele mai moderne barocamere din Europa, care îndeplineşte toate condiţiile impuse de normativele germane şi europene în vigoare (TÜV, MPG, Germanischen Lloyds).
    Camera de presiune de tip HAUX STARMED 2200 dispune de 14 locuri pentru pacienţii mobili sau posibilitate de acces cu patru tărgi.
    Barocamera este prevăzută cu instalaţie contra-incendiu, conform normelor europene şi internaţionale de combatere a incendiilor sub presiune, standard impus pentru siguranţa pacienţilor şi cu un sistem de climatizare, care permite comprimarea şi decomprimarea, fără modificări semnificative de temperatură, asigurându-se astfel confortul sporit al pacienţilor pe durata terapiei.
Oxigenarea celulară are loc ca urmare a transportului oxigenului din aerul inspirat la nivel celular cu ajutorul fixării acestuia de hemoglobină în condiţiile unui sistem de capilare adecvat. Întreruperea sau tulburarea transportului hemoglobinal sau al reţelei de capilare, dar şi a fluxului sangvin duce la condiţii de hipoxie cu urmările cunoscute în medicină.
Creşterea presiunii parţiale a oxigenului duce şi la creşterea difuzibilităţii acestuia în ţesuturi, astfel că, deşi în plasmă se află o cantitate similară de oxigen transportului hemoglobinal, efectivitatea acestuia este mult sporită prin mărirea distanţei efective de la capilar în structurile care pot fi aprovizionate cu oxigen.


EFECTELE OXIGENULUI HIPERBAR

Efectul de creştere a ratei de difuziune a oxigenului în ţesuturi - ceea ce înseamnă că, atât ţesuturile aflate la distanţă faţă de capilare, cât şi ţesuturile în care transportul capilar este întrerupt pot fi oxigenate.
Efect anti-edematos. La ora actuală se consideră că oxigenul hiperbar are cel mai puternic efect anti-edematos, dar spre deosebire de alte medicamente care produc reducerea edemului cu hipoxie, oxigenul hiperbar reduce edemul cu hiperoxie, în anumite cazuri chiar cu o hiperoxie masivă. În mod normal ţesuturile ischemizate ca urmare a unui edem progresiv devin hipoxice ceea ce duce în continuare la creşterea edemului şi a ischemiei. Oxigenarea hiperbară asigură suportul de oxigen al ţesuturilor ischemice ducând la reducerea rapidă a edemului prin vasoconstricţie reflexă cu hiperoxie.
Efect angioneogenetic. Oxigenul hiperbar, atât în ţesuturile normal oxigenate, dar mai ales în ţesuturile hipoxice ca urmare a microangiopatiilor patologice sau post-traumatice duce la o reacţie de angioneogeneză, având loc formarea de capilare noi, funcţionale, în ţesuturile hipoxice şi îndesirea reţelei de capilare în ţesuturile normooxice cu efecte benefice asupra funcţionalităţii acestora.
Efect de activare a fibroblastelor şi a sintezei de colagen. Regenerarea post-traumatică este strâns legată de un aport optim de oxigen la nivelul plăgii în curs de vindecare. Absenţa sau reducerea oxigenării duce la cicatrice cheloide, inestetice sau disfuncţionale. Un aport hiperoxic are automat ca efect o vindecare rapidă, fără cicatrice.
Efect de activare a osteoclastelor dar şi a osteoblastelor cu osteoneogeneză ridicată.
Activarea leucocitelor şi macrofagelor ducând la îmbunătăţirea răspunsului imunitar.
Efect bactericid. Efectele bactericide ale oxigenului, chiar şi normobar, asupra bacteriilor anaerobe este bine cunoscut în medicină, mai puţin cunoscut este faptul că oxigenul, de la a o anumită presiune parţială, are un efect toxic asupra oricărei bacterii, atât anaerobe cât şi aerobe. La nivel mondial, la ora actuală, sunt cunoscute valorile presiunii parţiale a oxigenului care dezvoltă efecte toxice asupra fiecărei bacterii. În general este recunoscut că de la o valoare de cca. 500 mmHg nici o bacterie nu mai este viabilă. Ca urmare a acestui efect, oxigenul hiperbar este singura terapie antibacteriană în cazul bacteriilor polirezistente sau cu evoluţie fulminantă.
    Ca urmare a acestor efecte multiple mai sus menţionate, medicina hiperbară ocupă un loc din ce în ce mai important în sistemul de îngrijire a sănătăţii, în prezent punându-se accent pronunţat pe colaborarea interdisciplinară. Având în vedere indicaţiile majore ale traumatologiei trebuie subliniată importanţa includerii tratamentului asociat cu oxigenarea hiperbară în medicina sportivă.
În această barocameră putem efectua atât tratamente cu oxigen hiperbar în cazul accidentelor sportive pentru o recuperare rapidă, fără sechele a accidentaţilor, cât şi tratamente de întreţinere pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice.
Oxigenarea hiperbară permite o creştere masivă a cantităţii de oxigen transportată într-un ţesut, ceea ce în condiţii normale duce la creşterea densităţii capilarelor (aşa-numitul proces de angioneogeneză). O reţea de capilare densă permite o oxigenare crescută a aparatului locomotor ducând la creşterea performanţelor şi a rezistenţei la efort a sportivilor.
Schemele de tratament se aplică sub controlul domnului doctor Franz-Josef Schnittker, medic specialist ortoped şi de medicină sportivă cu îndelungată experienţă în tratamentul sportivilor din Germania.
În cazul aplicaţiilor menite să crească randamentul jucătorilor este foarte importantă alegerea perioadei optime pentru efectuarea tratamentului. Un astfel de tratament echivalează cu o alergare de cca. 20 de kilometri. Aplicare terapiei în perioada apropiată competiţiei poate duce la epuizarea sportivului, pe de altă parte efectele oxigenului hiperbar se diminuează în timp de la aplicaţie. Timpul optim între terminarea tratamentului hiperbar şi competiţie este de cca. 10 zile. În cazul traumatismelor şi a fracturilor, oxigenarea rapidă şi masivă a ţesutului ischemic (lezat) are o importanţă majoră în recuperarea rapidă post-traumatică. Studiile efectuate în străinătate arată că fracturile tratate în paralel cu tratamentul ortopedic şi cu HBO (oxigenare hiperbară) recuperează de cinci ori mai repede. În cazul necrozelor osoase aseptice, oxigenarea hiperbară este singura metodă de tratament ce permite reintegrarea sportivului. Pentru rupturile ligamentare integrarea oxigenării hiperbare duce, de asemenea, la scurtarea timpului de recuperare (de exemplu recuperarea în cazul unui ligament încrucişat se reduce de la 6 luni la 4 luni). Tratamentele individuale post-traumatice trebuie efectuate imediat după producerea traumatismului pentru mărirea efectivităţii acestei terapii.
Durata şi numărul de şedinţe depind de efectul scontat. În cazul terapiilor de grup, pentru creşterea randamentului echipei se recomandă o schemă de tratament la 1,4 bari relativ, 2,4 bari absolut şi două ore până la trei ore de administrare de oxigen, în funcţie de randamentul pe care jucătorul trebuie să-l aducă în teren, astfel. De regulă sunt necesare 3-5 şedinţe, în funcţie de sportul practicat.
În cazul traumatismelor se recomandă şedinţe la 1,4 bari relativ, 2,4 bari absolut cu o oră şi jumătate de oxigenare hiperbară, numărul de şedinţe necesare fiind de circa 6 şedinţe în cazul fracturilor, 8-10 şedinţe pentru rupturi ligamentare, circa 4 şedinţe în cazul rupturilor musculare, aproximativ 10 şedinţe în cazul Bolii Sudeck, 20-25 de şedinţe în cazul necrozelor osoase. Regenerarea post-traumatică osoasă este strict dependentă de activitatea osteoclastelor şi în primul rând de oxigenarea acestora. Oxigenul hiperbar, în cazul defectelor osoase post-traumatice sau al grefelor osoase operatorii, duce la o accelerare exacerbată a vindecării de cinci ori mai rapidă decât în condiţii normobare.


publicat pe www.medicinasportiva.ro la 27 mai 2009


Centrul de Medicina Hiperbara si a scufundarilor Constanta


Materialul publicat reprezinta opinia autorului si se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Folositi acest material doar pentru informare - in cazul in care aveti intrebari - adresati-va autorului. 
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune; acccesarea link-urilor (si serviciilor) se face pe raspunderea Utilizatorului.
Materialul prezentat poate suferi modificari ulterioare.
 

 

Aceso Suport
Web Suport


www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top