www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?... 
0; [ 1 - 10 ]; [ 11 - 20 ]; [ 21 - 30 ]; [ 31 - 40 ]; [ 41 - 50 ];  >  >>  >>>  
 pagina:  0  -  1  -  2  -  3  -  4  -  5  -  6  -  7  -  8  -  9  -  10
ATENTIE!
Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA! Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!

Data:  9 apr 2006
1.Comentariu/Intrebare:

Dle dr. Panait. Sunt un tanar de 22 de ani. In noiembrie anul trecut am facut o mica intindere la fotbal undeva pe  interiorul coapsei drepte. Din pacate nu i am dat mare atentie si la doua zile dupa aceea, desi nu ma jena deloc, m am accidentat f grav.

In timp ce bateam un penalty, in saritura am simtit si auzit o ruptura in zona inghinala. Cateva zile nu am putut merge, ma durea cand tuseam, durerea era de la stomac, inghinali si pana la muschi (aductori cred). Diagnosticul dr ortoped, pe care l am consultat cam tarziu, a fost intindere severa SPRE(?!)ruptura la aductori. Mi a dat mydocalm , unguente si ceva antiinflamator in pliculete.
Ruptura sau intinderea s a vindecat greu in o luna si ceva, dupa care dr mi a zis ca ma voi vindeca, desi greu.
Din pacate nu a fost asa. Mi a sugerat sa vad si un chirurg fiind suspect de un inceput de hernie
inghinala, sau chiar de apendicita ascunsa?!. Am consultat un internist care mi a facut si un ecograf. Parerea lui a fost ca am si un inceput de hernie inghinala dar nu a fost foarte categoric, pt ca se pare ca am fost oarecum balonat si nu s a vazut bine pe ecograf.
Concluzia este ca durerea revine in zona inghinala si mai jos pe muschi odata cu efortul si parerea dansului era sa nu mai fac sport mai ales fotbal niciodata si, chiar si asa, hernia va progresa pana cand tot voi fi fortat sa am o interventie chirurgicala.
Acum problema se pune astfel mi se poate pune un diagnostic clar?! Si ma pot vindeca fara operatie la 100%?! Dk nu operatia m ar putea vindeca total?!
Va multumesc anticipat,
R S.
Data: 11 apr 2006

Un diagnostic - cu o probabilitate de cca. 80% - se poate pune in urma unor investigatii  costisitoare (timp si bani). Aceste investigatii trebuie sa diferentieze intre urmatoarele afectiuni:

1.Hernie (inghinala/femurala...) - diagnosticul necesita atat un examen clinic minutios (chirurgical) cat si o ecografie - efectuata cu un aparat de mare sensibilitate.
  Posibila existenta a unui punct herniar implica mai multe optiuni terapeutice - ce se vor stabili de medicul examinator impreuna cu Dvs.
   a.interventie chirurgicala imediata - extrem de simpla(teoretic) - cu rata mare de succes (tot teoretic, peste 80%) - in conditiile in care este urmata de repaus sportiv de (cca. 3 luni) apoi gimnastica medicala (2 - 4 luni) cu reluare progresiva  a activitatii sportive;
   b.expectativa (asteptarea evolutiei) - asociata cu: repaus sportiv(initial), cu gimnastica medicala - exercitii de tonifiere a musculaturii abdominale si evaluari periodice clinice si ecografice la 4-6 luni - pentru a surprinde necesitatea interventiei.
2.Leziune musculara (ruptura fibro-fasciculara) a muschilor drepti abdominali - veche - asociata sau nu herniei; diagnosticul retrospectiv se poate pune in momentul ecografiei - daca se evidentiaza zona cicatriciala Leziunea musculara se vindeca - dar este necesara foarte multa rabdare - acuzele dureroase pot persista pana la 6 luni!
3.Alte posibile cauze de durere in regiunea inghinala  si regiunea adductorilor - in conditiile descrise de dvs. - posibila patologie la nivelul articulatiei coxo-femurale sau o posibila patologie la nivelul coloanei lombare - necesita evaluare clinica pentru a aprecia oportunitatatea unor examene radiologice si/sau tomografiei computerizate.
4.Sechelele(urmarile) dureroase dupa leziunea muschilor din grupul adductorilor pot fi cauzate de o zona cicatriciala inextensibila - tratamentul este kinetoterapic.
 Daca acuzele dureroase sunt consecinta exclusiv a unor leziuni musculare este bine a se cauta si eventualele conditii favorizante - pentru a grabi vindecarea si a preveni reaparitia.
Concluzie: Problemele medico-sportive a patologiei in aceasta regiune sunt date de:
- timpul destul de lung pana la vindecare 3 - 6 - 9 luni - in conditiile unui repaus sportiv initial, a unei perioade de gimnastica medicala apoi reluarea gradata a activitatii;
- imposibilitatea de a aplica anumite proceduri - manevre de recuperare (datorita zonei), limiteaza posibilitatile terapeutice;
- lipsa de rabdare - a sportivului / antrenorului / clubului si de ce nu a medicului pot conduce uneori  la concluzia(prematura) ca activitatea sportiva de performanta s-a incheiat; nu stiu de ce, in Romania, cand vorbim de un repaus sportiv de 6 - 12 luni ( in fotbal ), aceasta echivaleaza automat cu iesirea din activitate - aceasta situatie in celelalte tari cu traditie fotbalistica este ceva absolut normal - fiti atenti la rubricile de sport cand se spune ca jucatorul X nu mai este disponibil tot restul sezonului in urma unei accidentari ....
Va doresc sanatate,
       


Data: 25 mai 2006
2.Comentariu/Intrebare: probleme cu ligamentele?

Am cazut la sala in timpul unui meci de fotbal in genuchiul drept(in septembrie 2005). Acum(mai 2006) ma deranjeaza in spatele genunchiului drept. Am probleme cu statul "pe vine" imi este foarte greu. Daca fortez mai mult genunchiul(in timpul uni meci de fotbal de exemplu) mi se umfla putin in partea dreapta sub rotula si simt piciorul ciudat. Mi se inflameaza putin si zona din spate si imi trebuie cam 4 zile sa-mi revin.
Pueti sa-mi dati vreun diagnostic asa la prima vedere?
Ce fel de genunchera m-ar ajuta daca as vrea sa folosesc? Am vazut la cineva una din neopren, reglabila si cu insertie matalica pe lateral, aveti idee unde as pute gasi asa ceva?
va multumesc din suflet
Data: 26 mai 2006

Datorita faptului ca problema Dvs. dureaza  de cca. 8 luni, este mai putin probabil sa fie o problema simpla;
Un diagnostic la intuitie - nu ar face decat sa va sperie mai tare - va spun totusi, ca poate va fi necesara o interventie chirurgicala.
Nu stiu daca o orteza de genunchi cumparata la intamplare va ajuta (cautati/serch pe net "orteza genunchi") -  mai ales ca are un cost apreciabil  - in mod cert va ajuta un diagnostic precis.
Va recomand sa consultati un ortoped, un medic med.sportiva si un medic de recuperare - ca sa aveti mai multe opinii; evaluati atent si rapid aceste opinii, pentru ca decizia va apartine - si timpul a inceput sa "curga" in defavoarea Dvs.
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
      

Data: 29 iulie 2006
3.Comentariu/Intrebare: am o intindere musculara (A.L.)

buna ziua.am o problema mai delicata pe care a-si vrea sa vo expun;ieri am facut un antrenament care a cuprins:alergare si gimnastica,la partea de gimnastica,am suprasolicitat facind aplecari in fata si am facut ointinderela muschii coapsei din spate.asi vrea sa stiu ce trebuie sa fac,tratament si recuperare.
va multumesc
Data: 30 iulie 2006

Din antrenamentul Dvs. se pare ca a lipsit inceputul - incalzirea si stretching-ul - sau poate doar ati uitat sa le mentionati...
Sub denumirea comuna/populara de "intindere" se pot gasi mai multe tipuri de leziuni:
 - miozitele - pe care le puteti considera ca "iritatii" / "inflamatie" determinate de o intindere  (elongatie) a fibrelor musculare;
 - mioentezitele - similar miozitelor dar pe regiunea de trecere dintre muschi spre tendon;
 - tendinitele - "iritatii" / "inflamatie" a tendonului si/sau structurilor tendonului;
 - leziunile musculare - rupturile musculare, care in ordinea gravitatii pot fi leziuni fibrilare (se rup cateva fibre musculare), fibro-fasciculare, sau chiar fasciculare( leziunea afecteaza unul sau mai multe fascicule); asociat leziunii musculare poate aparea hematomul muscular (colectie de sange la locul rupturii); rupturile grave pot "beneficia" de tratament chirurgical.
Precizarea diagnosticului se face in urma unui examen medical si eventual a unei ecografii de parti moi(ecomiografii).
Tratamentul este individualizat in functie de:
1.individ;
2.cauzele determinante;
3.gravitatea leziunii;
4.localizarea leziunii;
si cuprinde:
a. compexul RICE (rest, ice, compression, elevation)...
1.Repausul sportiv si / sau menajarea locala - pe durata variabila de la 3 - 5 - 7 - 10 zile...
2.Aplicatii reci locale...
3.Compresiune... adica fasa elestica - purtata in cursul zilei;
4.Elevatia - adica mentinerea ridicata a segmentului lezat - mai putin semnificativa pentru Dvs.
b.medicatie locala - geluri, creme...
c.medicatie generala:
1.antiinflamatoare nesteroidiene asociate cu medicatie de protectie gastrica;
2.relaxante musculare;
3.trofice musculare;
d.fizioterapie - aici selectia se face in functie de tipul leziunii, localizare, tipul aparatelor disponibile, alta patologie, experienta medicului, etc.
e.kinetoterapie - care vizeaza mentinerea formei sportive pentru intregul organism si recuperarea rapida a functiei segmentului afectat; invatarea exercitiilor de "incalzire" si a stretching-ului;
f.masaj - in faza subacuta / cronica;
g.tratamentul cauzei determinante...
h.reintrare progresiva in activitate...
i.complex de masuri care vizeaza prevenirea re/aparitiei leziunilor musculare.
Acestea sunt principiile de tratament; metodele descrise se aplica in etape, nu sunt toate obligatorii, durata lor este variabila, asa cum am mai spus tratamentul este individualizat.
Trebuie sa recunosc ca o buna parte dintre leziunile de acest tip se pot vindeca si fara interventia medicului prin utilizarea tratamentului de la punctele a, b, h; totusi un consult medical va poate "castiga" cateva zile, va "scuteste" de incertitudine si mai ales de complicatii si poate preveni reaccidentarea pe acelasi muschi sau pe altul.
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
       


Data: 9/10 august 2006
4.Comentariu/Intrebare: medicina sportiva

Buna seara,

Va trimit acest email in speranta ca ma veti putea lamuri intr-o problema. Doresc sa imi testez procentajul de tesut adipos dar nu stiu unde anume sa ma duc. Am sunat diverse clinici din Galati pentru a ma interesa dar nimeni nu m-a putut indruma undeva clar, mi s-a spus sa caut pe la spitale. Intrebarea mea este daca acolo, la sectiile de medicina sportiva pot face testele respectiva si daca da, imi puteti spune care sunt posibilitatile pe care le au cabinetele din Romania, nu am mai facut asa ceva. Ce teste au la dispozitie? Masurare hidrostatica, masurarea bio-impendantei electrice, masurarea stratului de grasime subcutanata cu un cleste special etc si daca este posibil imi puteti da si un tarif orientativ ? Multumesc mult pentru informatii si pentru timpul acordat

Data: 10 august 2006

In primul rand - cateva date orientative despre cele 3 procedee (mentionate) utilizate pentru determinarea procentului de tesut adipos.
1. Determinarea procentului de tesut adipos prin metoda hidrostatica - este un procedeu stiintific (nu de uz curent) pe care l-am gasit doar mentionat in tratatele de medicina sportiva din Romania. Acest procedeu are la baza utilizarea greutatii, volunului(corporal) si densitatii diferite a componentelor organismului (tesut adipos, tesut osos, tesul muscular...etc.).
Nu stiu daca este/a fost utilizat pentru astfel de studii in Romania.  Ne poate ajuta cineva?
2. Despre masurarea bio-impedantei - am auzit, dar nu am vazut niciodata un astfel de dispozitiv; teoretic acest dispozitiv foloseste un curent electric care "trece" prin corpul uman si care intampina rezistenta (electrica) diferita la trecerea prin diverse structuri: tegument, tesut adipos, tesut muscular, vase de sange, nervi, tesut osos...Nu stiu cum au reusit producatorii dispozitivului sa faca corectiile de calcul, deoarece exista foarte multe variabile -  numai tegumetul (pielea) isi  schimba rezistenta electrica in functie de numerosi factori (constitutie, temperatura, umiditate...) si chiar cu trecerea curentului electric...
    As fi extrem de curios sa testez in paralel un astfel de dispozitiv si un dispozitiv clasic - adipocentrimetrul.
3. "Clestele" pe care il mentionati se numeste adipocentimetru si este un dispozitiv de masura (un fel de subler) care masoara (in milimetri) grosimea unor plici tegumentare ( plica este de fapt "cuta" de tegument si tesut gras care se "ridica" de pe planul profund(muscular) cu 2 degete - policele si indexul.
    Metoda de determinare folosita de medicina sportiva din Romania se numeste "metoda celor 5 plici" - si utilizeaza suma in milimetri a 5 astfel de "cute" (determinate cu adipocentimetrul), greutatea corporala, suprafata corporala si...o formula de calcul. Se spune ca rezultatele obtinute cu aceasta metoda sunt foarte apropiate de cele obtinute prin metoda hidrostatica.
    Medicii de medicina sportiva cunosc foarte bine aceasta metoda dar nu stiu daca mai detin adipocentimetrul. Acest dispozitiv nu mai este produs de foarte mult timp si doar putine mai exista si au ramas functionale (desi legea actuala "cere" ca in fiecare cabinet de specialitate sa existe unul...).
    Ce va sfatuiesc:
 - luati legatura cu cabinetul de specialitate din judetul Dvs. sau daca acesta nu detine adipocentimetrul,cu cabinetele din judetele vecine;
 - in mod sigur, Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti si Ambulatoriul de Specialitate pentru Sportivi Bucuresti detin un astfel de dispozitiv;
 - despre preturi: pentru sportivi, aceste servicii sunt gratuite in reteaua de medicina sportiva iar in cazul Institutului National va puteti informa telefonic...
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
      

Data: 24 august 2006
5.Comentariu/Intrebare: intrebare - B.I.

Sunt interesata sa aflu daca o persoana care doreste sa ofere consultanta in materie de nutritie are nevoie de o autorizare speciala, si daca da cum si de unde se poate obtine o astfel de autorizare. Va multumesc

Data: 24/25 august 2006

Raspunsul este: nu stiu exact!
Nu cunosc exact sistemul de avizare/autorizare in acest domeniu dar voi incerca sa va "orientez" cu putinele informatii pe care le detin!
Daca doriti sa oferiti consultanta medicala - legal - cu avizul Min. Sanatatii - (presupun ca) trebuie sa aveti studii in domeniu, adica:

- facultate de medicina plus specializare in metabolism-nutritie;
- facultate de medicina plus specializare intr-un domeniu in care se studiaza nutritia - a se vedea exemplul meu - medicina sportiva se ocupa si de problemele de nutritie ale sportivilor, recuperarea si refacerea sportiva utilizand alimentatia;
- facultate de medicina plus cursuri in domeniul nutritiei;
- biologie, biochimie (posibil chimie alimentara si farmacie);
- in trecut, exista o calificare de asistent de nutritie - nu stiu daca mai exista - era vorba despre asistenti medicali care aveau/efectuau pregatire in domeniul stabilirii regimurilor alimentare...
- este posibil sa existe specializari in nutritie si in alte domenii (de exemplu in domeniul alimentatiei publice sau industriei alimentare) dar nu stiu in ce masura pot oferi consultanta in domeniul nutritiei din punct de vedere medical.
Cu una sau mai multe din aceste diplome  - puteti deveni - persoana fizica autorizata - apoi trebuie sa intrebati la Ministerul Sanatatii Publice care sunt conditiile si documentatia pentru a va inscrie in registrul cabinetelor/serviciilor conexe actului medical (consultanta...este un serviciu conex actului medical ...);
* consultati - Ordinul  527/1999 - stabilirea activitatilor conexe serviciilor medicale - Monitorul Oficial nr. 383 din 08/12/1999  - daca mai este in vigoare;
O alta varianta este sa infiintati un S.R.L. cu profil medical, urmand a efectua inscrierea in registrul unic...similar ca in cazul persoanelor fizice autorizate, dar in acest caz puteti angaja personal specializat (in cazul in care Dvs. va lipseste specializarea)

Acesta este -in general-  procedeul legal pentru activitatea de consultanta in domeniul medical pe care il cunosc eu; daca intruniti conditiile initiale (studiile), este bine sa incepeti prin a va interesa direct la Min Sanatatii Publice / Autoritatea de Sanatate Publica Locala (fosta Directie de Sanatate Publica) despre conditiile de inscriere in acel Registru...si apoi sa demarati procedurile legate de forma de functionare.
Va sugerez sa consultati si:
* Ordonanta Urgenta nr. 83 din 19/06/2000 - organizarea si functionarea cabinetelor de libera practica pentru servicii publice conexe actului medical Monitorul Oficial nr. 291 din 06/27/2000;
* Hotarire Guv nr. 53 din 01/29/1999  - aprobarea clasificarii produselor si serviciilor asociate activitatilor - CPSA - Monitorul Oficial nr. 78 din 02/25/1999;
* ORD nr. 86/1453 publicat in M.Of. nr. 152 din data: 3/28/01 - privind completarea Clasificarii
ocupatiilor din România;

Nu stiu daca este posibil sa oferiti - legal -  astfel de consultanta  (nutritie medicala)  in afara sistemului sanitar!  Consultati un jurist!

Mai exista un procedeu - care este extrem de larg practicat, si de persoane fara studii in domeniu;
Va constituiti forma legala - persoana fizica autorizata / SRL si deveniti "distribuitor autorizat" al unei companii care comercializeaza produse de nutritie (suplimenti alimentari); companiile serioase asigura colaboratorilor accesul la cursuri de nutritie; in timp, cu aceste cursuri si cu studiu individual, veti putea deveni o persoana "avizata" si in mod cert veti putea oferi consultanta pentru produsele pe care le vindeti.
Nu stiu insa, daca o astfel de persoana (fara studii serioase in domeniul medical / biologie / chimie inclusiv chimie alimentara / biochimie chiar farmacie) se poate numi "consultant in nutritie"!
Urmeaza apoi sa gasiti clientii...iar clientii devin din ce in ce mai destepti...iar Dvs. veti fi legata si de "calitatea" produselor pe care le vindeti...

Va doresc succes si va invit sa ne oferiti, in calitate de consultant, raspunsul exact - cum se obtine aceasta autorizare?
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
       
Data: 7 septembrie 2006
6.Comentariu/Intrebare: despre puterea maxima anaeroba - I.B.

Sunt extrem de interesat de ceea ce inseamna PUTERE MAXIMA ANAEROBA, adica de o explicatie teoretica, deoarece in afara de efortul anaerob mai apare si termenul de putere , care ingreuneaza oarecum intelegerea acestui subiect.
Ceea ce m-ar interesa in afara de fundamentarea teoretica a acestui concept, sunt si metodele de evaluare a acestei capacitati.
Doresc sa va felicit pentru initierea unui astfel de site!
Data: 8 septembrie 2006

Raspunsul pentru intrebarea Dvs. a intarziat putin deoarece am cautat o modalitate simpla de a explica niste notiuni de fizica si medicina, care sa fie pe intelesul tuturor cititorilor. Modelul prezentat nu este 100% stiintific - deoarece lucrurile sunt putin mai complexe.


 Muschiul - ca organ poate fi considerat pana la un punct un "motor" biologic, dar care, spre deosebire de un motor obisnuit, detine o rezerva de combustibil si in plus este capabil de a-si produce propriul combustibil. Aceasta rezerva de combustibil  este necesara pentru initierea / intretinerea functionarii (miscarii) pana cand muschiul incepe sa-si produca alt combustibil.  Prectic in functionarea muschiului  (motorului) se disting 3 etape: prima-de functionare strict pe baza rezervelor, a doua in care muschiul incepe sa produca combustibil prin resurse interne si ultima in care muschil primeste material energetic si oxigen din sange. Aceste trei etape se intrepatrund deoarece functionarea trebuie sa fie continua.
 Primele doua etape se produc in absenta aportului de oxigen din sange si de aceea functionarea se considera in "anaerobioza".
 Deci, pe scurt - consideram numai prima etapa: avem un motor cu o rezerva de combustibil; el va produce miscare (energie) masurata prin lucrul mecanic efectuat.
 Capacitatea anaeroba a muschiului este de fapt cantitatea de energie pe care o poate furniza (sub forma lucrului mecanic) functionand strict pe baza rezervelor interne(in absenta oxigenului sangvin); este evident ca, rezerve mai mari semnifica capacitate anaeroba mai mare.
 Acum, ca orice motor, nici muschiul nu are o functionare uniforma, adica cantitate de energie degajata nu este constanta; deci energia variaza in timp si astfel apare necesitatea introducerii unei noi unitati de masura:
puterea = energia degajata / unitatea de timp(1 secunda).
Masurand energia furnizata de muschi in timp vedem ca puterea variaza - si astfel putem determina atat puterea maxima anaeroba = cea mai mare energie ce poate fi furnizata in unitatea de timp de un muschi functionand in conditii anaerobe, cat si puterea medie pe perioada miscarii.

Metodele de evaluare - sunt mai multe - enumar cateva, fara a intra in amanunte:
- testul Sargent - masoara forta exploziva - evalueaza puterea maxima anaeroba;
- testul Bosco - determina puterea medie;
- testul Szogy-Cherebetiu - determina puterea maxima si travaliul totar realizat(TTR) = lucrul mecanic, pe diferite intervale de timp;
- testul Wingate - puterea maxima...
Aceste metode utilizeaza dispozitive speciale, formule de calcul...si bineinteles personal specializat.
(dezvoltarea acestor metode o puteti gasi in tratatele de specialitate ... de fapt tratatele in domeniu pentru ca, acum cand scriu, specialitatea a fost desfiintata "pe hartie" de Misterul Sanatatii Publice).
Evaluarea capacitatii de efort anaerobe ramane inca o problema discutata.
 Dr Gabriel Panait
P.S. Ma bucur ca va place website-ul.
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
       
Data: 29 noiembrie 2006
7.Comentariu/Intrebare: entorsa cu hemartroza

as avea si eu o intrebare daca ma poate lamuri cineva acum doua zile am suferit o accidentare si am fost diagnosticat la spitalul  (
confidential)  cu entorsa genunchiul stang cu hemartroza. doctorul de acolo nu mi-a spus daca am si o eventuala ruptura de ligamente deoarece a spus ca e prea devreme sa imi poata spune cu toate ca am facut si o radiografie. cu toate astea mi-a imobilizat piciorul cu o fasa ghipsata timp de 2 saptamani si mi-a prescris aulin si trombostop. au trecut cam 3 zile de atunci si ma cam sacaie genunchiul si merg cam greu. pe deasupra imi e greu sa stau asa fara sa stiu daca am sau nu o ruptura de ligament mai ales ca am citit ca in 80 la suta din cazuri hemartroza e cauzata de ruperea ligamentului incrucisat anterior. ce ma sfatuiti sa fac? sa astept 2 sapt sau sa ma duc din nou la doctor. cineva mi-a recomandat sa nu mai iau trombostop deoarece poate agrava sangerarile intraarticulare. va multumesc anticipat
(B.L.)
Data: 29 noiembrie 2006

Voi incerca un raspuns pe baza datelor (incomplete) de mai sus...
1. In orice entorsa de genunchi recenta este aproape imposibil de stabilit un diagnostic clinic sigur de ruptura de ligamente.
2. Radiografia a fost facuta sa excluda o eventuala fractura - pe radiografie nu se vede leziunea de ligamente!
3. Tratamentul ortopedic al entorsei - presupune imobilizarea in aparat gipsat sau daca se poate in orteza de genunchi.
4. Tratamentul medicamentos - prin aulin (efect antialgic si antiinflamator) are scopul de a reduce durerea si  inflamatia locala iar trombostopul are rolul de a ajuta resorbtia sangelui din articulatie. Nu stiu daca "cineva"  are pregatire medicala, dar este de presupus ca sangerarea articulara s-a oprit; discutia este mai lunga si doar -pe presupuneri- nu poate avea loc.
5. Este absolut normal sa va sacaie genunchiul la mers, dupa doar 3 zile; de aceea se recomanda limitarea deplasarilor, menajare locala pana la repaus absolut.
6. Adevarat - leziunea de ligamente incrucisate este asociata frecvent cu hemartoza.
Ce va sfatuiesc:
Deoarece sunt constient ca va este greu, si sunteti ingrijorat(a), puteti face urmatoarele:
 - sa va intoarceti pentru o noua discutie la medicul care va trateaza pentru control si lamuriri suplimentare(chiar inainte de 2 saptamani!) - inclusiv in ceea ce priveste tratamentul cu trombostop ...sau...
 -  sa efectuati o consultatie si la alt medic - pentru o a doua opinie (este dreptul Dvs.!), urmand ca apoi sa decideti, pe baza informatiilor primite;
 -  puteti discuta si optiunea unui examen imagistic - Rezonanta Magnetica Nucleara - R.M.N. si de asemenea optiunea unei artroscopii exploratorii - fiecare dintre acestea cu plusuri si minusuri (avantaje si dezavantaje, indicatii si contraindicatii) etc.
  In afara de: a astepta / a astepta plus a investiga imagistic / de a interveni chirurgical - nu exista alte optiuni in aceasta situatie. De asemenea este posibil ca o parte din aceste optiuni sa nu fie aplicabile in cazul Dvs.
In foarte multe cazuri - peste 50% (in opinia mea) tratamentul conservator (imobilizare plus tratament) urmat de un program de recuperare - are rezultate excelente si face inutila interventia chirurgicala (uneori leziunea de ligamente este incompleta - iar ce ramane din ligament este suficient pentru o functie normala a genunchiului). Daca, din nefericire, aveti o leziune completa de ligament incrucisat - aceste 2 saptamani de tratament conservator - nu au absolut nici un fel de influenta negativa asupra rezultatului / evolutiei ulterioare.
Orice faceti - pana cand efectuati recontrolul / a doua consultatie - urmati tratamentul care vi s-a indicat!
Va doresc sanatate,

initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
       
Data: 1 decembrie 2006
8.Comentariu/Intrebare: hipertrofie de apofize

Buna ziua,

    Sunt din (confidential) si as vrea sa va expun urmatorul caz: am o fetita de 15 ani care practica de 8 ani tenis de performanta ; de ceva vreme acuza dureri de spate in regiunea omoplatilor (similare durerilor de febra musculara, uneori cu intepaturi puternice de scurta durata).
 Am fost la medic , am facut radiografii ale coloanei vertebrale , iar dupa interpretarea acestora,
diagnosticul  a fost : "accentuarea lordozei cervicale , hipertrofie de apofize transverse C7". Medicul ne-a spus ca nu sunt modificari importante ale coloanei si s-a recomandat urmatorul tratament : CELEBREX ( 200mg celecoxib) - de 2x1/zi ; MIDOCALM 2x1/zi si unguent MOBILAT GEL . Tratamentul pe durata a 15 zile (in prezent acesta a fost inceput de 4 zile, dar durerile continua) . Pe durata tratamentului s-a recomandat repaos din activitatea sportiva.
Doresc in primul rand sa am un copil sanatos si vreau din tot sufletul sa o ajut . Ce sfat ne puteti da?
Este periculos sa continue sportul de performanta?

(O.N.)
Data: 1 decembrie 2006

Stimata Doamna,
Am sa incep cu ultima intrebare: "
Este periculos sa continue sportul de performanta?"
Raspunsul meu este: pe termen scurt - DA - sau cel putin pana cand aveti un diagnostic cert! Pe termen mediu si lung - NU va poate preciza nimeni - inainte sa existe un diagnostic sigur care implica un raspuns la urmatoarele intrebari:
- exista un factor declansant pentru aceste dureri? Se pot evenual "lega" de: un traumatism - lovitura, efort de ridicare, saritura de la inaltime(peste 1,5 metri), cadere... - sau de modificarea programului de antrenament, schimbarea echipamentului (o racheta noua), o alta afectiune "banala" sa zicem o "raceala" recenta etc. ?
-  examenul radiologic a fost efectuat si pentru coloana dorsala (toracala)?
- ati efectuat vreodata copilului in 8 ani de sport de performanta un examen cardiologic complet - electrocardiograma de repaus si de efort, si ecografie cardiaca? Daca raspunsul este NU - acum este momentul! Daca este DA - atunci cu rezultatele anterioare la Dvs., repetati examenul!
- Ati efectuat ati efectuat vreodata copilului in 8 ani de sport de performanta un examen radiologic pulmonar?
Daca raspunsul este NU - acum este momentul! Daca raspunsul este DA - functie de cat timp a trecut - discutati cu medicul  de familie oportunitatea repetarii acestui examen!
- cat timp a trecut de la ultimele analize "uzuale"? Daca raspunsul este - peste 6 luni - trebuie repetate!
Raspunsul la aceste intrebari implica investigatii - timp si bani - deoarece Romania "sprijina sportul de performanta" prin desfiintarea specialitatii si prin faptul ca, in conformitate cu prevederile Legii 95/2006 - Casa de Asigurari de sanatate nu deconteaza investigatiile pentru sportivi!(de fapt nu a platit niciodata!) - dar ele sunt necesare pentru pentru a "exclude" problemele serioase.
Daca toate investigatiile ies bine - si va doresc sa fie asa - atunci cea mai probabila cauza de durere poate sa fie o insuficienta musculara locala, datorata cresterii rapide a copilului din aceasta perioada, peste care se "suprapune" un efort mai mare decat posibilitatea de adaptare a corpului (regiunii) - care se trateaza cu kinetoterapie in paralel cu reevaluarea programului de antrenament si a tehnicii.
Un ultim sfat - "profitati" de aceasta luna a Sarbatorilor pentru o mica vacanta - repaus sportiv! - si efectuati investigatiile!
Va raman la dispozitie in masura in care apar elemente noi.
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait      
 
Prima pagina            FORUM MedicinaSportiva.Ro  Intreaba-Comenteaza-Raspunde    Pagina urmatoare
 
 

 

Aceso Suport
Web Suport


www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top