www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 

 
0;  <<<<< [ 51 - 60 ]; [ 61 - 70 ]; [ 71 - 80 ]; [ 81 - 90 ]; [ 91 - 100 ];  >>>>>  
 pagina:  71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76 - 77 - 78 - 7980
Cum functioneaza Forumul:
Index subiecte:
ATENTIE!
Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA! Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!

Data: 4 august 2009
575.Comentariu/Intrebare: Plata serviciu medical: "control medical periodic"

Buna ziua,
Avem doi copii de 10 si 12 ani care practica dansul sportiv la un club de dans sportiv din ..., ambii fiind legitimati de catre Federatia Romana de Dans Sportiv (FRDS).
Conform regulamentului FRDS, inaintea fiecarei competitii de dans sportiv, dansatorii trebuie sa prezinte "carnetul de competitii" vizat din punct de vedere medical, viza medicala insemnand obligativitatea controlului medical periodic (la fiecare 6 luni) la un medic de medicina sportiva.
Pana in luna februarie 2009 consultatia pentru obtinerea vizei medicale nu a costat niciun leu, dar astazi cand am fost cu cei doi copii la control a trebuit sa achitam suma de 40 RON pentru fiecare copil.
Stiind ca in Romania serviciile medicale sunt gratuite pentru copii, va rog sa ne faceti cunoscut actul normativ (decret, lege, HG, ordin, norme, ...) in baza caruia am fost obligati sa platim pentru consultatia aferenta controlului medical periodic al copiilor.
Va multumesc anticipat.
Data: 6 august 2009

Buna ziua,

O intrebare extrem de interesanta:
Cine plateste si cine trebuie sa plateasca serviciile medicale pentru sportivi?

Desi am sesizat nemultumirea din mesajul Dvs. tin sa subliniez un aspect:

NU EXISTA SERVICII MEDICALE GRATUITE!
Ideea "serviciilor medicale gratuite" este ramasa din perioada comunista si din pacate a fost "intretinuta" politic din motive de propaganda si dupa decembrie 1989.
In prezent, pe fondul crizei financiare se fac primii pasi privind schimbarea acestei mentalitati ... si trecerea catre
- Servicii medicale finantate integral sau partial de la bugetul Ministerului Sanatatii;
- Servicii medicale finantate integral sau partial de catre Casele de asigurari de sanatate;
- Servicii medicale contra-cost,
prin introducerea coplatii si "pachetelor de servicii ... deocamdata de baza"

Activitatea medicala de medicina sportiva este reglementata de urmatoarele norme legislative:
1.
Legea Nr. 321 din 2007,
privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva

Aceasta lege nu face referiri la plata serviciilor  teoretic acest aspect trebuie reglementat prin normele de aplicare ... care au intarziat!

2. 
ORDIN
pentru aprobarea Normelor tehnice privind controlul medical al sportivilor, asistenta medico-sportiva in complexurile sportive nationale, precum si in cantonamentele loturilor nationale si olimpice si asistenta medicala la bazele sportive in timpul desfasurarii antrenamentelor si competitiilor


Aici (desi eu consider "depasit" acest ordin)... sunt ceva mentiuni despre plata servicililor medical (articolele 40-42) - a se vedea in special:
Art. 41
(1) Personalul medico-sanitar din reteaua de medicina sportiva si din afara acestei retele asigura asistenta medicala a sportivilor in perioadele de pregatire si/sau competitii la solicitarea federatiilor, cluburilor si a altora asemenea.
(2) Remunerarea personalului prevazut la alin. (1) este asigurata de catre solicitanti (federatii, cluburi si altele asemenea) in conditiile legii.


Aceste doua norme legislative desi nu aduc informatii esentiale privind finantarea - nu exclud posibilitatea serviciilor contra-cost!

O informatie esentiala privind finantarea o gasiti in Legea 95/2006 (gasiti un fisier text pe site-ul Ministerului Sanatatii - www.ms.ro)
SECŢIUNEA a 6-a
    Servicii medicale care nu sunt suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate
    ART. 237
    (1) Serviciile care nu sunt decontate din fond, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unităţile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, sunt:
a) serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive, asistenţă medicală la locul de muncă, asistenţă medicală a sportivilor;
b) unele servicii medicale de înaltă performanţă;
c) unele servicii de asistenţă stomatologică;
g) eliberarea actelor medicale solicitate de autorităţile care prin activitatea lor au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraţilor;
j) asistenţa medicală la cerere;
m) serviciile medicale solicitate de asigurat;
n) unele proceduri de recuperare şi de fizioterapie;
o) cheltuielile de personal aferente medicilor şi asistenţilor medicali, precum şi cheltuielile cu medicamente şi materiale sanitare din unităţi medico-sociale;
p) serviciile acordate în cadrul secţiilor/clinicilor de boli profesionale şi al cabinetelor de medicină a muncii;

  
Ce implicatii exista:
- medicul de medicina sportiva nu are contract cu Casa de asigurari,
- medicul de medicina sportiva nu poate elibera retete compensate ...integral sau partial - nici pentru copii!!!
- medicul de medicina sportiva nu poate efectua trimiteri pentru efectuarea de investigatii compensate...integral sau partial (nici o banala radiografie);
- toate recomadarile pe care le facem ... sunt achitate de pacient!

Pana in acest moment mare parte din activitatea de medicina sportiva este finantata (de mizerie) de la bugetul de stat (o "linie" bugetara, pe care personal nu am reusit sa o identific) deoarece a fost / este considerata o activitate medicala preventiva;
Aceasta nu inseamna ca nu pot exista si servicii cu plata sau coplata - cum este cazul Dvs.(dupa valoare, suma achitata de Dvs. pare mai degraba o coplata decat valoarea integrala a evaluarii medico-sportive periodice).

Desi este o "amestecatura financiara" sper ca am raspuns suficient de clar la intrebarea ... "cine plateste serviciile medicale pentru sportivi" sau cine plateste prost pentru niste servicii "de top" care datorita limitarilor financiare devin "o gluma sau o obligatie" si care nemultumesc atat beneficiarii cat si furnizorii acestor servicii.

La "cine trebuie sa plateasca" discutie este si mai "delicata" deoarece sunt implicati extrem de multi "factori":
- guvernul, parlamentul ... politica sanitara (oare exista asa ceva?)
- ministerul sanatatii
- ministerul sporturilor, federatii, cluburi sportive - publice sau private;
- casele de asigurari de sanantate;
- societatile de asigurari;
- beneficiarii serviciilor - sportivii;
- si nu in ultimul rand furnizorii acestor servicii - personalul medical,

Daca ar fi sa ma intrebe cineva cum se poate realiza finantarea serviciilor de medicina sportiva,
tinand cont si de faptul ca valoarea unei evaluarii sau consultatii este (cum se vede din mesaj) mult sub valoarea unei perechi de incaltaminte sport "de firma"
iata o posibilitate:
1. Beneficiarul (sportivul ... pacientul) achita direct prestatorului (medic, cabinet - clinica medicala de medicina sportiva) contravaloarea serviciilor primite.
2. Pe baza facturii - contravaloarea acestor servicii va putea fi recuperata integral sau partial astfel:
- minorii - pana la 18 ani si studentii - vor putea solicita rambursarea: de la bugetul Ministerului Sanatatii daca este voba de consultatii preventive ("control medical periodic") sau de la casele de sanatate daca este vorba de tratamente (un exemplu: kinetoterapia pentru tulburarile de statica rahidiana - cifoze si scolioze);
- sportivi profesionisti (cu contract) vor putea solicita rambursarea angajatorului sau societatii de asigurari (in cazul examenelor medicale periodice), societatii de asigurari, in cazul tratamentelor afectiunilor legate de activitatea sportiva sau bugetului Ministerului Sanatatii in situatii particulare (de exemplu: in caz de tuberculoza) - similar medicinei muncii;
- sportivii aflati in componenta loturilor nationale si olimpice - vor putea solicita rambursarea sumelor din fondurile Ministerului Sporturilor sau al Federatiilor respective
- alte categorii de beneficiari ai serviciilor de medicina sportiva - fosti sportivi, arbitrii, persoane cu activittate sportiva de placere etc. - vor putea solicita rambursarea contravalorii acestor servicii fie caselor de sanatate, fie angajatorilor, in functie de "pachetul de servicii de sanatate" pe care l-au achizitionat.

Deoarece cand se discuta despre finanatarea unor servicii medicale - exista multe opinii si nu exista o solutie care sa multumeasca pe toata lumea,
astept pentru publicare. comentariile celor interesati:

Sanatate,
Data: 8 august 2009
575.Comentariu: Plata serviciu medical: "control medical periodic"

Revin cu cateva informatii suplimentare:
a) din informatiile mele, la data de 01.Aug.2009 in Romania nu exista nici o reglementare privind "coplata";
b) poate ca exprimarea mea "control medical periodic" nu a fost cea mai potrivita pentru ceea ce se face de obicei la acest consult: masurare: inaltime, greutate, puls, ritm cardiac; consult care de obicei este efectuat in mai putin de 5 minute / copil. De aici si nemultumirea pentru suma solicitata. Copilul nu beneficiaza de nici un tratament preventiv sau curativ, nicio analiza sau vreo recomandare specifica. Este pur si simplu monitorizat si atat. Nimic mai mult.
Pe de lata parte va multumesc pentru raspunsul prompt si obiectiv acordat.
Toate cele bune.
Data: 8 august 2009

Buna ziua,
Desi nu detin alte informatii - probabil ca exista undeva o mentiune legislativa care sa permita aceasta "taxa".
Conform legii accesului la informatia de interes public - puteti solicita institutiei respective toate aceste detalii - fiind obligati sa va raspunda in 30 zile.
Apoi poate reveniti cu un e-mail!
Va multumesc pentru participare!
Numai bine,

Deoarece cand se discuta despre finanatarea unor servicii medicale - exista multe opinii si nu exista o solutie care sa multumeasca pe toata lumea,
astept pentru publicare. comentariile celor interesati:

Data: 4 august 2009
576.Comentariu/Intrebare: Leziune menisc intern - recuperare

Buna ziua.
Aprox de 3 luni in timpul unui joc de fotbal m-am accidentat la genunchiul drept (rotire spre interior cu calcaiul fixat in pamant). Am simtit pe moment cum osul (cred ca femurul) sare din incheietura iar apoi vine la loc. Primul diagnostic la urgenta a fost entorsa gradul 1. Din pacate la 3 saptamani, genunchiul era tot umflat, cu lichid si il simteam f slab la pasire. Am facut un nou control iar rezultatul ecografului a fost:
 * Important revarsat articular
 * T. cvadriceps, tendonul patelar si ligamentele colaterale fara modificari
 * MI la nivelul cornului posterior prezinta o linie hipoecogena orizontala de discontinuitate
 * ME nu prezinta modificari
 * Fosa poplitee are ecostructura normala
Doctorul ortoped care a vazut rezultatul mi-a spus ca am ruptura de menisc intern. Vad ca au trecut 3 luni si desi pot alerga (usor), genunchiul e instabil, sare din incheietura o data la cateva zile la anumite miscari, dar isi revine. Fac inot cam de 3 ori pe sapt tot ptr recuperare. Genunchiul e totusi putin mai umflat decat cel sanatos (vizibil). Va rog sa imi spuneti daca evolutia e normala si eventual ce as putea face pe viitor pentru a reveni la normal.
Va multumesc
Data: 6 august 2009

Buna ziua,
La 3 luni, evolutia nu pare a fi satisfacatoare (nici pentru Dvs. si nici pentru mine); ecografia aduce date mai putine decat rezonanta megnetica (RM).
Discutati cu medicul Dvs. cea mai buna solutie - evaluare RMN sau artroscopie.
Sanatate,

 
Data: 5 august 2009
577.Comentariu/Intrebare: suflu sistolic

Buna ziua.
Tocmai am luat o trimitere de la med.de fam. pt "Institutul inimii".Am suflu sistolic. As dori sa stiu daca suflu sistolic de gradul 2 ma poate opri sa mai fac sport.(mentionez ca vreau sa fac fotbal pana la varsta de 18 ani)
Data: 5 august 2009

Buna ziua,
In astfel de situatii - trimitere la cardiologie pentru suflu sistolic gradul 2 - cel mai corect este sa ma abtin a face orice fel de apreciere, deoarece decizia privind interdictia sportului de performanta nu se poate lua decat dupa consultul cardiologic.
Iata cum cred ca este cel mai bine sa se procedeze in astfel de situatii:
- evaluare cardiologie;
- cu investigatiile si concluziile medicului cardiolog trebuie sa mergeti la un medic de medicina sportiva care va decide o perioada variabila de repaus sportiv (3-6 luni), eventual cu activitati complementare, urmata de o reevaluare cardiologica;
- dupa acest interval de timp, se va decide daca veti putea continua activitatea sportiva de performanta.
Sanatate,

      
Data: 5 august 2009
578.Comentariu/Intrebare: informatie - tendon ahile

buna ziua
tendon ahile suturat in februarie
gips - equin 6 saptamani, 5 saptamani 90 grade
kinetoterapie la 2 saptamani de la scoaterea gipsului
recidivarea rupturii tendonului iulie la 5 luni de la prima ruptura
operat (prin reconstructie cu utilizarea de materiale sintetice sau autogrefa) utilizand metoda BETWORTH modificata
informatii
1. in ce consta aceasta metoda?
2. prin refacerea continuitatii tendonului cu metoda enuntata elsticitatea are de suferit?
3. care ar fi cauza recidivarii? - nerespectarea indicatiilor, a programului de recuperare sau morfologia , calitatea, proprietatile materialului tendonului (colagenului)?
4. mersul poate avea de suferit - adica voi mai merge normal ?
5. daca da pot sa mai am activitati sportive fara contact (bicicleta, inot, jogging)
cu mii de multumiri
Data: 7 august 2009

Buna ziua,
1. Metoda implica tenoplastia cu un lambou pediculat proximal (din tendonul achilean) la care se poate adauga si plantarul ... iar modificarea metodei - posibil consta in adaugarea materialelor sintetice - trebuie sa solicitati aceste detalii medicului operator deoarece eu nu operez si cunosc putin aceste variante de tehnica.
2. Probabil ca elasticitatea va fi afectata dar este mult mai putin importanta decat rezistenta; daca este refacuta continuitatea si rezistenta tendonului, functia va fi putin afectata.
3. Dificil de apreciat - cel mai frecvent se datoreaza structurii tendonului - rupturile se produc pe fondul unei "dezorganizari" si modificari ale fibrelor (tendinoza) care influenteaza ulterior si calitatea reconstructiei.
4. Daca interventia are succes si cu recuperare buna - veti putea merge normal!
5. Teoretic da,  dar se va decide dupa 12 luni.

Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait      
Data: 6 august 2009
579.Comentariu/Intrebare: 

Buna ziua,ma numesc C. si fac fotbal de performanta iar de la un timp,am probleme cu gd manunchii mai ales cand alerg sau mai exact cand ma imping in picior,de exemplu un start mai rapid sau cand cobor scarile. Eu cred ca este din cauza ca am facut la antrenament mersul piticului,am fost la doctor si am primit o saptamana de repaus,iar dupa aceia sa reiau antrenamentele mai usor.
Intrebarea este: O sa mai am asemenea durei,daca pot folosi ceva unguiente sau daca e bine sa pun gheata?
Data: 7 august 2009

Buna ziua,
De cele mai multe ori, durerea de genunchi la aceasta varsta este datorata efortului sportiv suprapus pe o perioada de crestere.
Repausul sportiv (si aplcatiile reci) sunt de obicei suficiente - conform recomandarilor medicului Dvs. Tara in care va aflati este foarte bine reprezentata in ceea ce priveste medicina sportiva - in cazul in care durerile nu inceteaza, va puteti adresa unui astfel de medic.
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
      
Data: 7 august 2009
580.Comentariu/Intrebare: recomandare

buna ziua ,am un baiat de 14 ani care practica fotbal de performanta.In urma cu 2 luni i-a aparut o durere in timpul antrenamentului in zona fesiera.Durerea a mai cedat la pauze de o saptamana , dar la o fortare in timpul probelor sportive a simtit o sagetare in partea fesiera si de atunci durerea nu cedeaza,se atenueaza la pauze de o saptamana , dar la efort apare iarasi,in general la sprint si straching.Am facut o ecografie de parti moi si nu s-a vazut nimic , apoi un rmn cu urmatorul rezultat:
-edem osos la nivelul acetabulului stang(spina ischiatica)
-leziuni fibrilare la nivelul tendonului de insertie a muschiului obturator extern stang pe spina ischiatica
-coloana lombara fara modificari osteo-disco-ligamentare
CONCLUZIE:Osteita ischiatica stanga posttraumatica
          Tendinopatie muschi obturator extern stang
I s-a recomandat repaus 3 saptamani si M.. 1 tb/zi
Va rog sa-mi spuneti daca vindecarea poate fi completa , fara sechele , ce se poate face in plus pentru o vindecare mai rapida si daca poate continua fotbalul dupa vindecare.
multumesc  
Data: 9 august 2009

Buna ziua,
Vindecarea poate fi completa - fara sechele, si va putea continua fotbalul fara probleme daca nu se grabeste reintoarcerea pe teren - la 14 ani este mai importanta sanatatea.
Perioada de repaus de 3 saptamani mi se pare insuficienta - eu apreciez minim 2-3 luni; edemul osos si osteita nu se pot "rezolva" mai rapid!  "Graba strica treaba!"
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
      
Data: 8 august 2009
581.Comentariu/Intrebare: 

domnule doctor,am fost operat in urma cu 6 luni pentru ruptura de lia plus fisura de menisc,la 4 luni de la operatie am abandonat kinetoterapia si am inceput sa merg la sala sub indrumarea unui medic sportiv...ma simt bine,musculatura sia revenit aproape in totalitate,problema este ca am inceput alergarile usoare si inca simt pe langa frica si intepaturi si dureri dar nu insuportabile!voi achizitiona si o orteza pt a fi sigur ca nu se mai intampla ceea ce sa intamplat!intrebarea mea pentru dumneavoastra este daca mai simt aceste lucruri deranjante la alergare este normal sau ar trebui sa mai am rabdare pana nu ma va mai durea deloc!
cu multa stima!p.p.
Data: 9 august 2009

Buna ziua,
Frica va disparea treptat in urmatoarele 2 luni, pe masura ce totul revine la normal.
La 6 luni de la interventie - frica, senzatiile locale "ciudate" si un minim disconfort sunt obisnuite (si acceptabile); disconfortul accentuat si durerea mai putin!
In aceasta situatie (durere, disconfort accentuat) trebuie modificat programul de alergare: frecventa, durata, intensitate sau sistate temporar si inlocuite cu alte activitati - (cum mai este inca o luna de vara) mersul pe bicicleta si inotul sunt "la indemana".
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
      
Data: 10 august 2009
582.Comentariu/Intrebare: intindere musculara?

Buna ziua, am cazut de pe  scara cam de la um metru inaltime, pe piciorul drept. Am avut senzatia ca s-a rupt ceva in zona gambei.Dar nu s-a invinetit, nu s-a umflat, si am putut calca cu oarecare dificultate. ca si tratament, am folosit ... gel si am aplicat frunze de varza ( cam empiric dar a dat rezultat)
Desi a trecut o saptamana si imi pot folosi piciorul la mers( precizez ca merg mai bine incaltata cu platforme), inca ma "tine"si am dureri, mai ales la coboratul scarilor. Azi am carat ceva foarte greu si direrea a devenit mai acuta, chiar si in repaos. Mentionez ca nu am facut radiografie si nu m-am dus la medic, am zis ca trece. Ce parere aveti? ce ar putea fi? Va multumesc mult
Data: 12 august 2009

Buna ziua,
Trebuie sa mergeti la un medic ortoped!
Daca este cumva o fractura de peroneu (osul mai subtire al gambei) nu se vindeca cu foi de varza ci cu imobilizare; daca este o leziune de parti moi ( ... intindere) atunci ati avut noroc si va linistiti!
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
      
Pagina precedenta   FORUM MedicinaSportiva.Ro  Intreaba-Comenteaza-Raspunde    Pagina urmatoare
  
 

 

Aceso Suport
Web Suport

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top