www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 


 
0;  <<<<< [ 101 - 110 ]; [ 111 - 120 ]; [ 121 - 130 ]; 131 - 140 ]; [ 141 - 150 ];  >>>>>  
 pagina:  131 - 132 - 133 - 134 - 135 - 136 - 137 - 138 - 139 - 140
Cum functioneaza Forumul:
ATENTIE!
Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA! Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!

Data: 7 septembrie 2010 
1071.Comentariu/Intrebare:  ruptura fibrilara muschi drept femural coapsa dreapta

Buna seara, in urma rmn-ului pe care l-am efectuat in urma cu o luna de zile am descoperit ca am o problema musculara si doresc un raspuns din partea dvs., daca timpul va v-a permite. Sa va spun pe scurt despre ce este vorba...In primul rand doresc sa va spun ca am facut sport de performanta (fotbal) o perioada de aprox.12 ani, dreptul fiind piciorul de baza. Acum va descriu sirul evenimentelor, precizand totodata ca pana la aceasta varsta nu am avut nici o problema musculara. In urma cu aprox un an am participat la un meci de fotbal amical  cu niste amici, iar pe fondul lipsei de incalzire, dupa aprox 10 min in momemtul in care am sutat la poarta , am simtit o durere puternica in spatele coapsei, moment in care m-am oprit. Am facut repaus aprox o luna si dupa nu am mai avut nici o problema. Anul acesta, in luna mai am participat la o competitie, iar pe fondul efortului sustinut  inainte de inceperea competitiei (am  slabit de la 87 de kg la 78 in aprox 3 luni)  opinez ca au aparut aceste probleme . Astfel, in timpul competitiei, dupa primele 15 min am simtit iarasi dureri la coapsa drepta in momentul in care fortam piciorul (pasam, sutam la poarta), si am iesit de pe teren.  Am facut pauza o luna de zile, iar cand am reintrat, dupa aprox 5 min am simtit ca muschiul este foarte contractat. Dupa cateva zile, am facut un rmn, si am urmatorul diagnostic: luxatie, entorsa si intindere de ligamente ale articulatiei. La rezultat se mentioneaza ca: "la nivelul muschiului femural, in partea dreapta se vizualizeaza o arie de hipersemnal STIR in jurul unei fascii musculare pe o placa cranio-caudala de 18,3 cm/4 cm, axial, cu aspect de ruptura musculara fibrilara, fara acumulare hemoragica. Fara alte modificari osteo-articulare sau musculare".
Concluziile fiind: "Ruptura fibrilara muschi drept femural coapsa dreapta" As fi interesat de urmatoarele aspecte:
1 cat ar fi perioada de recuperare si in ce consta (e vorba doar de repaus sau se poate face si altceva care sa ma ajute)?
2 Daca se poate face si altceva, despre ce este vorba?
3 E indicat sa fac alergari usoare pentru intarirea musculaturii sau nu trebuie sa fac deocamdata nimic? dupa repaus voi putea folosi piciorul la activitatile sportive la acelasi nivel ca inainte? E nevoie dupa repaus de o fasa elastica sau orice altceva? Precizez ca am aproximativ 85 de kilograme la o inaltinme de 1.75. si de asemenea faptul ca doresc un raspuns privat pe adresa de mail mai sus rubricata.
Va multumesc anticipat.
Data: 8 septembrie  2010

Bună ziua stimate domn,
Aşa cum am mai răspuns şi cu alte ocazii: dacă lansaţi o întrebare pe forum tot acolo primiţi şi răspunsul.
Ceva din ceea ce povestiţi dumneavoastră nu se potriveşte cu diagnosticele pe care le relataţi. (Nu poate fi luxaţie şi entorsă în acelaşi timp pe o articulaţie, mai ales pe cea coxofemurală, ca să dau un singur exemplu)
Nu ştiu să vă spun cât ar trebui să staţi în repaus mai ales că, este un traumatism mai vechi recidivat şi de fiecare dată incomplet vindecat.
Da, puteţi face şi altceva: să mergeţi la un medic de medicină sportivă care vă poate prescrie un tratament de fizioterapeutic (eu aş opinia pentru laser terapie), un tratament medicamentos (de încărcare cu calciu şi vitamină D, ulterior cu magneziu, B6) şi în final, o recomandare pentru tratament kinetoterapeutic pentru consolidarea articulară şi redobândirea tonusului muscular şi elasticităţii capsulei articulare.
Pentru moment evident că nu este indicat efortul fizic la nivelul membrului afectat - se pot face exerciţii pentru spate, abdomen, membrele superioase astfel încât să nu fie implicată musculatura afectată.
În funcţie de cât de bine vă veţi face recuperarea postraumatică veţi putea utiliza şi membrul inferior, ca înainte.
Multă sănătate!


top

Dr Paula Drosescu
Associate Certified Coach ICF
Nota webmaster:
1. Pe acest Forum fiecare persoana interesata poate scrie unui singur medic!
Nu este posibil sa primiti doua raspunsuri la aceeasi problema, pe acelasi Forum, in acelasi timp, numai pentru faptul ca ... si timpul nostru este limitat!
2. Consultanta pentru Forum se ofera exclusiv pe Forum!
Nu putem oferi raspunsuri private decat in cazul consultatiilor.
 
Data: 8 septembrie 2010 
1072.Comentariu/Intrebare:  Forum: 101

buna seara! d.na doctora am si eu o problema,de o perioada am dureri ff mari de mijloc ce imi radiaza pe piciorul stang simt o amorteala puternica indegete iar musculatura mi se contracta ceva de genul asta iar la genunchi junghiuri  puternice, acum 3 luni am fc si o radiografie si mi sa spus o inflamare a nucleului pulpos ce apasa pe nervul spinal cu o mica fisura pe intervertebra la l5 cu s1 nu am inteles prea bn dar efortul mi sa interzis total am avut tratament dar nu se simte nici o ameliorare parca este mai rau din ce in ce.rugamintea mea este cat este de grav si cum trebuie sa procedez.
va multumesc frumos.
Data: 9 septembrie 2010

Bună dimineaţa doamna M,
am să fac abstracţie de diagnostic (nu există "intervertebra la L5 cu S1", deci nu are cum să fie fisură pe ceva care nu există!) şi am să ţin cont numai de ceea ce relataţi dumneavoastră.
În astfel de cazuri eu procedez în următoarea manieră:
- în primul rând examinez pacientul, analizez poziţia în ortostatism, în mers şi în poziţia şezând,
- corectez poziţia, modul în care stă coloana vertebrală,
- fac tratament antialgic şi decontracturant prin laseterapie şi medicamentos
- apoi, fac kinetoterapie adaptată posibilităţilor pacientului, dar obligatoriu kinetoterapie . este necesar ca să fie tonifiată musculatura spatelui - şi îi explic pacientului că pentru tot restul vieţii trebuie să înveţe să facă 10 minute zilnic de exerciţii de flexibilizare a coloanei vertebrale
- dacă este cazul recomand regim alimentar hipocaloric - de cele mai multe ori pacientul are kg în plus faţă de situaţia normală
- discutăm despre poziţiile corecte ale corpului în timpul şofatului, somnului, la lucru, cel fel de încălţăminte trebuie să poarte, cum se duc şacoşele, cât de grea poate fi o poşetă
- construiesc o nouă imagine mentală corectă - prin lucru la oglindă
- şi nu în ultimul rând, este necesară o consiliere psihologică pentru că problemele de coloană nu înseamnă numai poziţie incorectă ci şi respect de sine diminuat, încredere scăzută în propriile forţe etc.
Cam aşa tratez eu problemele coloanei vertebrale - de cele mai multe ori nici nu fac radiografie pentru că nu obţin alte informaţii suplimentare decât cele pe care orice medic le poate intui.

Vă doresc sănătate!top

Dr Paula Drosescu
Associate Certified Coach ICF
 
Data: 8 septembrie 2010 
1073.Comentariu/Intrebare:  leziune LIA

 Buna ziua,
Am facut consultatia la un medic ortopedic, RMN si acum 4 zile am fost operat artroscopic pentru ruptura de menisc. Deoarece am cateva nelamuriri, va rog sa-mi dati cateva sfaturi.
Dupa consultul la medicul ortoped am fostr trimis pt un examen RMN, genunci stang cat si genunchiul drept (aveam ceva dureri si la dreptu si medicul mi-a recomandat sa fac investigatia RMN deoarece cu un an in urma am suferit de o entorsa la genunchiul acesta)
Iata fisa de examinare RMN:
1. Genunchi drept
- meniscul intern prezinta contur neregulat al marginei libere, cu mici rupturi parcelare si banda orizontala de hipersemnal la nivelul bazei corpului si cornului posterior
-menisc extern fara modificari
-hipersemnal neomogen la nivelul tesuturilor moi periarticulare postero-interne pe fata profunda si de-a lungul tendonului muschiului semimembranos si la nivelul insertiei superioare a capsulei articulare
-LIA cu hipersemnal interstitial,usor alungit, cu discreta deplasare anterioara a platoului tibial
-LIP este ondulat, integru
-ligamente colaterale continue
-condili femurali, platou tibial fara modificari de structura ,cu corticala integra bine conturata si cartilaj articular de grosime normala
-rotila tip Wiberg II normal situata, fara modificari de semnal, cu cartilajul posterior de grosime normala
-tendon rotulian, cu lungime normala,fara leziuni
-mici cantitati de lichid intraarticular
2. Genunchi stang
-ruptura orizontala corp-corn posterior menisc intern
-menisc extern fara modificari
-Ligamente incrucisate si colaterale continue, fara leziuni
-condili femurali, platou tibial fara modificari de structura, cu corticala integra bine conturata si cartilaj articular de grosime normala
-rotila tip Wiberg II normal situata, fara modificari de semnal, cu cartilajul posterior de grosime normala
-tendon rotulian, cu lungime normala,fara leziuni
-lama fina de lichid intraarticular

Dupa operatia artroscopica la genunchiul stang am iesit cu urmatorul diagnostic:
-leziune menisc intern (complexa corn posterior cu "limba de clopot" luxata anero-intern).
Ruptura completa de LIA (dezinsertie femurala). Condropatie gr. I-II platou tibial.

Ceea ce pe mine ma uimeste e ca dupa operatie m-am trezit ca am o ruptura complete de LIA, iar in examenul RMN nu am gasit nimic referitor la vreo leziune de LIA.In concluzia RMN la gen stg nu specifica decat ruptura menis intern.
Nici medicul care m-a operat nu mi s-a parut convingator referitor la LIA deoarece in timpul operatiei mi-a spus caexista o desprindere de 2-3 mm la LIA, ca poate nu o sa fie necesar o interventie chirurgicala,apoi dupa operatie mi-a zis ca de fat desprinderea e de vre-o 5-6 mm si daca nu ma operez ajung la artroza.
Va rog sa-mi dati niste sfaturi despre situatia LIA la gen stg. De asemenea, ce sfaturi imi dati pt gen drept.
Data: 11 septembrie  2010

Buna ziua,

Nu prea stiu ce sa va raspund!  Din pacate nu am raspuns la toate problemele!

Un coleg ortoped care face artroscopii povestea odata ca a avut situatii in care examenul RM preciza LIA normal iar artroscopic ... LIA era rupt, ceea ce l-a pus intr-o situatie incomoda fata de pacient.
De altfel am mai precizat pe Forum ca examenul RM are o precizie de 95% de unde se deduce ca 5% reprezinta erori de vizualizare sau de interpretare.
(De altfel nici leziunea de menisc a genunchiului operat nu a fost identificata!)
Nu pot face aprecieri referitor la declaratia medicului intraoperator si postoperator!

Ce se poate face?
Incepeti sau continuati recuperarea genunchiului operat!
Foarte frecvent situatia se normalizeaza!
Daca totusi nu se intampla asta puteti opta pentru inca o opinie medicala (consultatie) si un nou examen RMN, ambele independente de cele initiale.

Pentru genunchiul neoperat ... cu niste sfaturi mai la obiect va poate ajuta medicul care va coordoneaza recuperarea.
Sanatate,
Data: 12 septembrie 2010 
1073.Comentariu/Intrebare:  Nr pe Forum: 1073

Buna ziua,
Revin putin la comentariul de la intrebarea 1073.
La ora actuala fac programul de recuperare individual indicat de medicul operator. Asa ca nu am un medic care sa ma indrume pentru recuperare. V-as ruga daca puteti sa-mi indicati un specialist pentru asa ceva in Brasov. Lucrez si locuiesc in Brasov.
De asemenea as vrea sa mentionez ca ca in examenul RMN apare la genunchiul stang "ruptura orizontala corp-corn posterior menisc intern" mentionata si la concluzie. Iar operatia cat si examenul RMN le-am efectuat la cei care sunt considerati "neoficial" in top la noi in tara. (clinica cu dotarea aparaturii pt RMN dpdv tehnic, iar medicul ca specialist).
Data: 14 septembrie  2010

Buna ziua,

Si medicii de "top" pot gresi!
Si eu pot gresi!
Suntem obositi, stresati si nu rareori ... injurati dar se pare ca va intra in curand in fisa postului (smile!).
Chiar Dvs. spuneti ca medicul care v-a operat: "
nu mi s-a parut convingator"
Nu am cum sa va recomand un medic in orasul Dvs.!  Alegerea medicului va apartine!

Exercitiile facute acasa au o eficacitate redusa la cca.50%. Incercati sa gasiti un medic de recuperare sau medicina sportiva in regiunea Dvs.
Si revin la ideea unei a doua opinii medicale!
Sanatate,
      
Data: 9 septembrie 2010
1074.Comentariu/Intrebare:  Buna ziua,

Va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari : ce este chistul meniscal si de ce anume este provocat si care ar fi tratamentul pt acesta. Va multumesc frumos.
Data: 11 septembrie 2010

Bună dimineaţa stimată doamnă,
 
Prefer să răspund la întrebări care descriu simptomatologia cazului pentru că în această situaţie consider că aş putea fi mai aproape de diagnostic.
Ca să comentez un diagnostic stabilit de un coleg nu este deontologic, pe de o parte, şi pe de altă parte, poate fi pur speculativ ceea ce nu mă interesează să fac.
În acest caz, ar fi mai util dacă aţi cere toate date medicului curant.
Vă doresc o zi frumoasă!
Cabinet Alternative Iasi
      
Data: 9 septembrie 2010
1075.Comentariu/Intrebare:  

Buna seara!
as vrea sa stiu si eu un lucru...am fost operat (prin artoscopie) de menisc lateral la piciorul drept si as dori sa stiu dupa cat timp pot sa-mi reiau activitatea sportiv a(fotbalul) nu de performanta dar sa pot sa joc cum o faceam inainte de a mi se intampla incidentul (ruptura meniscului lateral).
Data: 11 septembrie 2010

Buna ziua,
Durata de recuperare la nesportivi variaza intre 2 si 6 luni.
Mai exact poate fi medicul Dvs.
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
      
Data: 12 septembrie 2010
1076.Comentariu/Intrebare:  

Buna ziua !
Am facut un test cu rezonanta magnetica unde s-a scris:
SUPRASPINATUS TENDON INTRASUBSTANCE TEAR,
 -minimal intraparenchymal focal area of abnormal bright signal intensity seen within the supra-spinatous tendon not reaching the bursal or articular surfaces
-no evidence of complete tear or muscle retraction
-the rest of the rotator cuff tendon appear intact
-normal MR appearance of the glenoid labrium and gleno-humeral ligaments, no evidence of labral tears
-the acromio-calvicular joint showed NO evidence of degenerative changes with no definite signs of impingement
-no joint effusion or bursitis
- preserved bone marrow signal intensity
-normal appearance of the shoulder girdle muscles with preserved inter-muscular fat planes

  Simptomele pe care le am sint:
- durere in zona foarte restrinsa, focalizata la 10 cm in jos de la articulatia umarului drept, pe mijlocului bratului , cu cresterea intensitatii durerii la miscarea bratului dar si la repaus in anumite pozitii ale bratului, durere care persista pe timpul noptii si se accentueaza in functie de pozitia de somn
- durere acuta dimineata la trezire,cu amorteala bratului 
  Mi-au fost recomandate Lornoxicam 8mg, Myalgin si fizioterapie (electromagnetice (?), laser, gheata) dar dupa 2 saptamini de tratament durerea nu a disparut ci doar a scazut ca intensitate.
Precizez ca activitatea mea presupune scrierea folosind mina dreapta,cel putin 5-6 ore pe zi, deci efort continuu.

  As dori sa stiu :
- exista alt posibil tratament medicamentos exceptind injectiile ?
- exista pericolul unei ruperi de tendon ?
- Ce alt tip de fizioterapie pot incerca?
- pot urmari evolutia acestei arii focale prin analiza medicala regulata, tip ultrasound ori alt tip de analiza pentru a observa daca se agraveaza si pentru a lua anumite masuri de ameliorare daca e posibil?
   Va multumesc ,C
Data: 14 septembrie 2010

Buna ziua,

In ordinea intrebarilor:
- axista variate asocieri intre diverse antiinflamatoare nesteroidiene si miorelaxante, la care se pot asocia suplimenti (vitamina E);
- in cazul Dvs. acest risc (de rupere a tendonului) este minim;
- se pot face variate asociatii intre procedurile de fizioterapie, dar acestea depind de aparatura disponibila, de convingerile medicului etc.
O asociere posibila pentru acest tip de leziune este: unde scurte (sau diapuls) & ultrasunete & TENS
- se poate urmari evolutia prin ecografie parti moi (ultrasound).

Doua idei suplimentare:
- simptome asemanatoare apar si in cazul discopatiilor cervicale si daca ati fi pacienta mea eu as evalua si coloana cervicala (clinic si radiologic);
- in tot protocolul de tratament eu nu am gasit gimnastica ... pe care eu o consider esentiala pentru recuperare si nici o activitate sportiva de intretinere.
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait      
Data: 12 septembrie 2010
1077.Comentariu/Intrebare:  leziune completa LIA, ruptura grad 2 menisc

Buna ziua,
In urma cu 7 ani, un baiat a cazut pe genunchiul meu in timp ce era indoit, iar acesta (genunchiul stang) indoit la 90 de grade s-a apropiat de pamant, iar in acel moment am simtit o durere imensa in interiorul genunchiului. La nici o ora genunghiul meu era foarte umflat (aproape ca nu se mai vedea rotula). Dupa ce am efectuat o radiografie, mi s-a spus ca am fractura de rotula, iar doctorul mi-a spus ca trebuie pus in gips si se rezolva. In urmatorii 5 ani piciorul meu a fost pus de 3 ori in gips si am facut 3 punctii. Vazand toate acestea m-am hotarat in cele din urma sa fac un RMN (anul trecut). In urma acestuia mi s-a spus ca am leziuna completa de LIA, leziune de gradul 2 de menisc, iar ligamentele laterale si colaterale sunt si ele afectate; nici urma de fractura de rotula. Am fost la un consult si in Bucuresti la Floreasca (Spitalul de Urgente), iar acolo mi-au spus ca e cel mai bine sa fac operatie. Neputand sa fac acest lucru momentan am amanat si am urmat o perioada de recuperare pentru a-mi intari musculatura. Din pacate in urma cu 3 zile am dat genunchi in genunchi cu un baiat la fotbal. Genunchiul s-a umflat din nou, am fost la spital, am facut a 4-a punctie (numai sange) si mi-am pus o fasa la genunchi. Genunchiul s-a umflat din nou si ma doare dar nu tot asa de mult si observ ca s-a oprit din umflat. Imi pun gheatza pe picior si iau pastile (T... si A...de 120 mg). Va rog frumos daca se poate sa imi spuneti daca medicamentatia care o folosesc este buna sau ar fi indicat sa iau altceva.
Va multumesc si astept un raspuns din partea dumneavoastra.
Data: 14 septembrie 2010

Buna ziua,
Recomandarile privind medicatia depind foarte mult de medic si nu prea se pot comenta!
Din pacate, in cazul Dvs. medicatia (indiferent de medicamente) nu poate obtine decat o ameliorare temporara ... deoarece tratamentul este chirurgical!
Puteti incerca si o orteza, dar tot ca solutie temporara!
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
      
Data: 13 septembrie 2010
1078.Comentariu/Intrebare:  sustinatoare efort copii

Buna ziua,

Ma intereseaza o lista cu sustinatoarele de efort pentru copii cu varste cuprinse intre 8-16, care practica baschet de performanta.
Exista o lista oficiala a acestor sustinatoare de efort?? Sau alegerea acestora depinde de medic/ club sportiv?? Exista contraindicatii??
Va multumesc,
V
Data: 15 septembrie 2010

Buna ziua,

Nu exista nici un fel de lista ... nici oficiala si nici neoficiala pentru sustinatoarele de efort la copii!
Alegerea acestora este bine sa se faca de catre medicul de medicina sportiva dupa un examen medical al sportivului si in nici un caz "dupa ureche"; iar "clubul" in opinia mea nu are nici un fel de competenta in acest sens ... desi mai sunt si situatii de acest fel!

Despre contrindicatii:
- pot exista suplimente care sa contina substante interzise (dopante);
- poate exista pericolul de supradozare, un exemplu simplu suplimentele proteice trebuie administrate cu atentie, si nu numai ...
- in opinia mea, la copii este mai bine sa dozam corect efortul fizic pe sport, grupa de varsta etc. sa folosim o alimentatie si hidratare corecta (cel mult cu un supliment de vitamine), decat sa neglijam aspectele de mai sus (efort si alimentatie), bazandu-ne pe suplimente!
Nu exista suplimente (sustinatoare) care sa corecteze odihna insuficienta, efortul excesiv, lipsa hidratarii corecte si alimentatia dezechilibrata!
Numai bine,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
      
Pagina precedenta   FORUM MedicinaSportiva.Ro  Intreaba-Comenteaza-Raspunde    Pagina urmatoare
  
 

 

Aceso Suport
Web Suport

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top