www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 

 
0; [ 1 - 10 ]; [ 11 - 20 ]; [ 21 - 30 ]; [ 31 - 40 ]; [ 41 - 50 ];  >  >>  >>>  
 pagina:  11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20
ATENTIE!
Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA! Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!Data:  18 martie 2008
103.Comentariu/Intrebare: 
Domnule Doctor
Am doua chestiuni pe care v-as ruga sa mi le lamuriti.

1. In luna Februarie 2008, am mers la ski pentru 5 zile. In a doua zi, chiar la prima tura, am facut o miscare putin mai brusca si am simtit o mica durere sub genunchiul stang putin spre dreapta. Dar mi-a trecut si timp de 4 zile am schiat fara probleme.

La o saptamana dupa ce m-am intors in Bucuresti, am inceput sa am dureri in acea zona, si uneori ma doare chiar tot genunchiul. Ma gandesc ca genunchiul poate ma doare de la atata efort, insa acea zona unde eu presupun ca este meniscul, ma doare, desi daca ating acolo nu simt nimic!
V-as ruga sa imi spuneti daca este posibil ca in acea miscare brusca sa fi lezat in vreun fel meniscul; de ce atunci cand pun mana acolo nu simt nici o durere?
Mentionez ca durerea nu este puternica, dar este deranjanta.

2 In anul 2000, am avut un accident pe plaja la mare: din alergare am cazut si mi-am dat degetele de la piciorul stang peste cap, piciorul umflandu-se. Singurul tratament pe care l-am urmat a fost cu gheata dar am mai calcat pe el in perioada de refacere, iar acum ma dor ligamentele in zona talpii...
Stiu ca nu am procedat corect atunci, neprotejandu-l in timpul refacerii, dar va rog sa imi spuneti, mai exista vreun remediu acum dupa atata timp sa nu mai simt dureri? Ben gay, gheata, etc?

Va multumesc foarte mult!
Data: 18 martie 2008

Buna ziua,

1. Este posibil sa fie o leziune frusta (adica cu manifestari minime) de menisc.
Meniscul este mai greu accesibil la autopalpare - de aceea nu puteti declansa senzatia de durere.
Medicii cunosc o serie de manevre, prin care pot face diferenta intre durerea produsa de diferitele structuri locale. Chiar daca ati cunoaste aceste manevre este (aproape) imposibil sa va testati singur!
2. Fara o consultatie si un examen radiologic nu va pot spune nimic despre cea de a doua problema - in zona sunt 7 oase tarsiene, 5 metatarsiene (nu mai numar falangele proximale - 5 - ), cu peste 20 de articulatii si inca un numar serios de muschi, tendoane, ligamente, burse ... deci cateva zeci de potentiale cauze de durere.

Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel PanaitPublicitate
       
Data:  18 martie 2008
104.Comentariu/Intrebare:VIZA MEDIC SPORTIV - oras (confidential)

Buna Ziua,
In data de 17.03.2008 m-am prezentat impreuna cu baiatul meu de 11 ani la un cabinet de medicina sportiva din  (confidential).
Baiatul face judo de 5 ani. Urmand sa participe la un concurs national, aveam nevoie de viza medicului sportiv.
 
Am fost refuzati pe motiv ca baiatul poarta ochelari ( -1,25 la un ochi si -1,5 la celalalt ).
Medicul otalmolog ne-a confirmat, la fiecare consultatie, ca nu ar fi nici o problema privind practicarea judo-ului.
 
Decizia medicului sportiv pare a fi un abuz evident.
 
Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie ?
Va multumesc.
A.P.
Data: 18 martie 2008

Buna ziua,
Daca este posibil, rog a-mi preciza diagnosticul oftalmologic complet, de cat timp este diagnosticul (si la ce interval de timp se schimba ochelarii).
In plus, daca mai exista si alte probleme medicale (de orice natura).
Sanatate,

initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
Data:  18 martie 2008
104.Comentariu/Intrebare: Re: VIZA MEDIC SPORTIV - oras (confidential)
Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru promptitudinea raspunsului Dvs.
Baiatul este nascut in 1997. Practica judo-ul din anul 2003.
In 2006, Octombrie a fost diagnosticat cu miopie ( -1 / -1 )
In 2007, Aprilie ( -1.25 / -1.5 )
In 2007, Octombrie ( -1.25 / -1.5 )
Urmeaza ca in Aprilie a.c. sa ne prezentam din nou la consultatie.
Medicul oftalmolog ne-a asigurat ca sportul nu are nici o influenta negativa in evolutia miopiei, din acest motiv nici nu am intrerupt practicarea lui.
Caracterul evolutiv al miopiei - a precizat Dl. doctor - este datorat cresterii dimensiunii globului ocular, determinate de cresterea in inaltime a copilului, ( copilul este destul de inalt avand 152 cm la 11 ani ).
La vizita medicala, medicul sportiv a testat vederea copilului prin citirea clasica, la distanta fara ochelari.
In urma testarii s-a exprimat astfel: "nu vede nimic, nu pot sa va dau viza, eventual pentru atletism" !?
Nu ne-a comunicat ca ar avea nevoie de un diagnostic de la medicul oftalmolog pentru a putea lua decizia.
 
Probleme medicale de alta natura nu au fost depistate pana acum.
Sper ca datele cu care am revenit sa va fie de ajutor pentru a-mi putea da un raspuns cat mai obiectiv.
Va multumesc inca o data.
Data: 21 martie 2008

Buna ziua,

 Voi incerca un raspuns echidistant si care sa va lamureasca; nu sunt sigur insa daca o sa va multumeasca!

1. In acest moment nu cunosc cine este medicul despre care este vorba in mesajul Dvs.

2. Despre avizare.
Avizul medico-sportiv este pana la urma un document prin care medicul de medicina sportiva isi asuma raspunderea in scris - sub semnatura - ca fiul Dvs. indeplineste un minimum de cerinte (in ceea ce priveste starea lui de sanatate) astfel incat practicarea sportului ( ... in cazul de fata judo) sa nu ii prejudicieze in nici un fel starea de sanatate si in plus sa nu agraveze problemele existente.
Decizia medicala privind avizarea sau respingerea este luata in functie de:
- istoric si evolutia unor probleme medicale preexistente...
- una sau mai multe - consultatii... investigatii...
- un barem (a se interpreta regulament) - care evident, nu poate cuprinde toate situatiile posibile si care are multe vicii (in opinia mea) - dar care asa cum este...exista, e legal, si este mai putin cunoscut de catre pubic;
- experienta medicului;
- alti factori... documente medicale etc.
Fiecare medic de medicina sportiva este zilnic pus in situatia de a face astfel de evaluari si de a semna cateva zeci de avize... 
V-am mentionat toatea acestea deoarece nu cred ca este vorba de un abuz, ci mai degraba de faptul ca medicul respectiv nu a dorit sa-si "angajeze" raspunderea.

Situatia descrisa, imi este extrem de familiara; si eu sunt pus frecvent in situatia de a refuza avizarea -  nici eu nu semnez si nu imi asum raspunderea decat daca sunt convins ca toate conditiile - atat de sanatate cat si cele legale sunt indeplinite! Si sunt perfect constient ca si eu am nemultumit pe multi...

O alta "problema" referitoare la avizarea medico-sportiva este ca activitatea de avizare se desfasoara intr-o zona foarte "ingusta":  adica pentru cazurile discutabile, "la limita"  - "semnatura" - implica sa faci rau sanatatii sportivului; - "refuzul semnaturii" - implica "stricarea" carierei... deci medicul trebuie sa aleaga raul cel mai mic si va garantez ca nu e simplu!
Aceasta situatie are multe aspecte medicale, legale, etice... opinia mea referitor la avizare este publica si publicata pe www.pansportmedical.ro.
In final o intrebare: Dvs. sunteti dispus sa semnati ceva in care nu credeti?
3.Despre patologia fiului Dvs.
Caracterul evolutiv al miopiei nu poate fi contestat!  
Numai acesta este un motiv puternic pentru a recomanda oprirea activitatii sportive pentru 1 an!
Despre cauza evolutiei miopiei  - in afara cresterii ... poate fi luat in consideratie si efortul sportiv din judo (efort cu "toracele blocat").
Rog sa verificati un barem pentru care se acorda scutirea de activitate fizica scolara ... deci reversul avizarii pentru activitatea sportiva de performanata ... si veti constata ca situatia fiului Dvs. este "la limita".
Puteti verifica si contraindicatiile medico-sportive (pct.97)
Opinia medicului oftalmolog are doar caracter consultativ, decizia de avizare apartine excusiv medicului sportiv.
4. O intamplare posibila...
Este posibil ca in momentul examenului la optotip (tabelul de verificare a vederii) din cauza emotiei (copilul stia ca exista o problema ...), fiul Dvs.sa fi gresit cifrele/numerele, iar medicul sa fi considerat o evolutie mai grava decat in realitate...
In plus pentru judo nu se poate efectua corectia cu ochelari sau lentile de contact.
5.Cum puteti proceda...
a) sa rugati medicul de medicina sportiva sa va reevalueze fiul; la reevaluare trebuie sa prezentati documentele de la medicul oftalmolog; daca a gresit normal este sa recunoasca si sa "repare" ...
b) daca decizia acestuia este definitiva - nu aveti decat sa gasiti alt medic (in regiune) dispus sa-si asume responsabilitatea pentru fiul Dvs.
c) o alta varianta este sa efectuati o expertiva medico-sportiva la Institutul National de Medicina Sportiva ... atentie! medicul poate accepta / refuza concluziile expertizei ... pentru ca: nimeni nu il poate obliga sa semneze!

O ultima idee - daca cineva mi-ar spune ca una din activitatile copilului meu prezinta un risc pentru sanatate, fie el minim, cred ca m-as mai gandi!

Numai bine,

       
Data:  20 martie 2008
105.Comentariu/Intrebare: Intrebare legata de "artroza de pumn"
Buna ziua domnule doctor,
Aproximativ cu un an in urma dupa achizitionarea unei noi motociclete, a inceput o solicitare a articulatiei pumnului stang produsa prin actionarea unei manete de ambreaj(in genul franei de mana la bicicleta numai ca mai tare la strangere). Solicitarea nu este extraordinar de puternica dar totusi oboseste mana dupa 15-20 de minute de mers in trafic-coloana.Au aparut dureri din ce in ce mai mari pe care le'am considerat a fi provocate de febra musculara.Am continuat sa folosesc motocicleta pana cand nu am mai putut sa strang pumnul stang(3-4 luni)...totodata mobilitatea a disparut aproape complet.M'am prezentat la medic - consultatie, radiografie, am fost diagnosticat cu ARTROZA si am avut ghips 8 zile in luna iulie 2007.Dupa scoaterea ghipsului m'am simtit mai rau decat inainte..mobilitatea era si mai mica si tot avem dureri cand incercam sa strang pumnul.Am facut pauza aprox o doua luni in care m'am folosit totusi de mana stanga pt diverse lucruri usoare.Dupa aceste 2 luni de pauza m'am chinuit sa conduc din nou pana in octombrie cand am intrat iar in repaus pana la jumatea lui Februarie 2008.Durerile nu au incetat de loc...au avut doar o oarecare ameliorare in anumite perioade...in momnetul de fata au trecut10 luni de la aparitia durerii si deja nu mai pot sa actionez nici clanta de la usa...urmeaza obligat sa renunt iar pt o perioada...nedeterminata la motocicleta + o alta consultatie.
Va rog spuneti'mi la ce sa ma astept si in ce masura se poate vindeca.
Va multumesc mult si va doresc o zi buna in continuare.
L.A.
Data:  21 martie 2008

Buna ziua,

Va recomand un nou consult si inca o opinie medicala.
Diagnosticul mentionat de Dvs, in opinia mea, nu se potriveste prea bine cu varsta Dvs. si descrirea problemei.
In acest moment nu detin suficiente elemente pentru a contesta sau completa diagnosticul, ... nu stiu la ce sa va asteptati sau in ce masura se poate rezolva.

Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait       
Data:  20 martie 2008
106.Comentariu/Intrebare:  56
Buna ziua .
Am si eu o problema mai veche (de 4 ani ) cu glezna piciorului drept . Am facut o entorsa destul de urata si nici pana in ziua de astazi nu m-am recuperat pe deplin . Cand merg normal nu ma mai doare dar in momentul in care o fortez un pic la o alergare ,ma doare destul de tare (asta pana se incalzeste piciorul).Problema e ca dupa ce se raceste apar iar durerile si ma tin 1-2 zile . Atunci am facut ceva fizioterapie,dar fara prea mare efect .
As vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a-mi reface picorul si unde pot merge pt investigatii?
Multumesc foarte mult.
Crystian

Data:  21 martie 2008

Buna ziua,

Aveti nevoie de un consult si investigatii pentru stabilirea unui diagnostic ... adica identificarea cauzei problemei Dvs..
In functie de aceasta se va decide ce se poate face pentru recuperarea piciorului.
Pentru investigatii puteti merge la un consult ortopedic prin internediul medicului de famile (bilet de trimitere), deci prin sistemul CAS ... sau direct.
Daca doriti va pot ajuta si cu o evaluare.
Numai bine,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
       
Data:  20 martie 2008
107.Comentariu/Intrebare: 

Buna Ziua,
Acum 4 ani am suferit la fotbal o ruptura a ligamentelor colaterale in urma careia am stat 3 saptamini cu piciorul in ghips.Nu am respectat perioada de refacere recomandata de doctor si am jucat fotbal dupa aproximativ 3 luni.Am cazut din nou,insa am tinut piciorul in atela si fasa elastica fara a mai consulta medicul.Mi-a disparut durerea dupa 2 saptamini,am facut recuperare in bai sarate cu apa calda ,multa bicicleta si acum ma simt bine,insa in momentul in care accidental cad pe piciorul afectat simt ca si cum mi-ar sari genunchiul de la loc,o durere mare,nu pot sa-l misc decit intr-o masura mica,circa 4-5 zile ma doare,dupa care cu exercitii si bai cu ape sarate imi dispare.cu toate acestea genunchiul afectat nu-l mai pot indoi la fel de mult ca si celalt si simt ca si cum mi l-ar tine ceva in interior.Am efectuat un IRM la genunchi iar rezultatul a fost urmatorul vi-l redau motamo:

IRM genunchi drept
Modificari structurale osoase in sensul prezentei unei arii largi de hipersemnal la nivelul epifizometafizar tibial proximal
Fara colectii intra-articulare
Imagine de hipersemnal in banda la nivelul cornului posterior al meniscului intern,fara afectarea platoului meniscal
Ligamentul incrucisat posterior vizibil integru
Ligamentul incrucisat anterior nu poate fi individualizat.

Concluzii:
Edem osos tibial
Leziune meniscala(corn posterior menisc intern)grad II
Leziune de ligament incrucisat anterior? spunea ca dinsul nu vede acest ligament.

Am rugamintea sa-mi explicati acest diagnostic,sa-mi spuneti ce mi-ati recomanda in legatura cu acest diagnostic avind in vedere ca doresc sa fac sport in continuare,si un chirurg ortoped foarte bun pentru a fi sigur ca nu voi mai avea probleme ulterioare chiar daca costurile ar fi mai mari.
C.B.
Data:  21 martie 2008

Buna ziua,

Din mesajul Dvs. reiese un amanunt, pe care medicii (in general) il cunosc bine dar pacientii mai putin: nici un consult (sau investigatie) nu este infailibil/a!
Aceasta este si situatia examenului RMN efectuat de Dvs.
Pe scurt este posibil sa aveti o instabilitate de genunchi cauzata de laxitatea unor ligamente (colaterale si/sau LIAE) prin leziunea partiala a acestora si o leziune de menisc.
Daca doriti sa continuati activitatea sportiva (in conditii mai bune decat in ultimii 4 ani), la indicatia unui medic ortoped se poate face o artroscopie.
Exista foarte multi chirurgi foarte buni in Romania, alegerea medicului este numai a Dvs. pentru ca (in opinia mea) siguranta pe care o doriti este in proportie de 70-90%.
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
       
Data:  22 martie 2008
108.Comentariu/Intrebare: Informatie

Am un baiat de 13 ani care practica fotbalul de performanta,la echipa din orasul in care locuim.Are 173cm si 54 kg  a crescut f mult in ultimii doi ani si nu are o musculatura cum am vazut la alti copii la alte cluburi desi se antreneaza de patru ori pe saptamana .a facut analizele recomandate de medicul de familie si toate s-au incadrat in parametrii din acea fisa doar atat i-a recomandat medicul de familie sa consume mai multe lichide.as dori daca puteti sa-mi dati o informatie un medic in zona care sa-i prescrie eventual o medicamentatie care sa-l ajute in dezvoltarea fizica si in cresterea capacitatii de efort.
R.D.G.
Data:  23  martie 2008

Buna ziua,
Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare.
Copilul Dvs. se dezvolta normal si aceasta este doar o etapa de dezvoltare.
Cei care la 13 ani au o musculatura mult "peste" varsta, foarte probabil "consuma" diverse substante (unele legale altele nu), cu care personal nu sunt de acord - avand in vedere varsta (...si nu numai).
Va recomand calea cea mai sigura:
- un regim alimentar adaptat vastei si efortului (conceput de un medic de medicina sportiva sau un nutritionist);
- nivel de efort adaptat varstei;
- refacere si odihna;
- rabdare!
Indiferent ce veti face, va garantez ca anul acesta nu va fi selectionat la seniori in Echipa Nationala! 
Performanta in fotbal se obtine incepand cu 17 ani!
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
       
Data:  22 martie 2008
109.Comentariu/Intrebare: 

Domnule doctor,va rog sa imi dati si mie un sfat referiror la o accidentare pe care am suferit-o in timpul unui meci de fotbal.mergand cu spatele,am auzit o pocnitura la genunchiul drept si nu mai pot sa imi indrept genunchiul,Am o durere insuportabila si nu pot merge.Am fost la urgente la (confidential) si mi-au spus ca e ruptura de menisc,dar eu nu prea am incredere in ceea ce spun ei.Va rog din inima sa imi dati un sfat.Va multumesc
P.A.
Data:  23 martie 2008

Buna ziua,
Este foarte probabil ca medicul care v-a consultat sa aiba dreptate.
Cautati un medic in care sa aveti incredere. Urgent!
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
       Data:  22 martie 2008
110.Comentariu/Intrebare: ruptura menisc, posibil lia
buna ziua
acum o saptamana am facut o miscare gresita la antrenament si m-am ales cu genunchiul afectat...dupa acea miscare am continuat antrenamentul fara sa dau mare importanta, genunchiul nu s-a umflat de loc dar am inceput sa simt dureri a doua zi..am facut un rmn si concluziile acestuia sunt:
-leziune menisc stadiul 2/3 corn posterior menisc intern
-leziune menisc stadiul 3 corn posterior menisc extern
-rupturi fibrilare de lia(lia etalat,edematiat,cu rupturi fibrilare partiale,bordat de fina colectie)
-chist popliteal baker
-hidartroza.
Am fost la consult si la un ortoped,care,mie mi s-a parut cam expeditiv,a tras putin de picior si a spus ca am leziune de menisc care trebuie operat(artroscopie)si a zis ca am si lia rupt,dar ca nu e rupt de acum,ca ruptura e mai veche si datorita musculaturii nu am avut probleme.meniscul banuiam ca il am rupt,imi amorteste genunchiul pe partea interna si am ceva instabilitate(am mai fost operat de menisc la celalat genunchi si aveam aceeasi intepenire a piciorului).
intrebari:
se poate face handbal de performanta cu lia rupt fara sa am nici o problema la genunchi,fara nici un blocaj si fara durere?
trebuie sa aman putin operatia de menisc,ce se poate intampla daca voi continua activitatea sportiva in aceasta perioada?cel putin pot face forta cu piciorul afectat pentru a mentine o oarecare forta si tonus muscular?
ce este chistul baker? se opereaza odata cu meniscul la artroscopie?ce presupune acest lucru?daca nu se intervine asupra acestiu chist,cum poate afecta activitatea sportiva viitoare?
Data:  23 martie 2008

Buna ziua,

Raspunsurile sunt in ordinea intrebarilor.
Da este posibil - cu risc crescut de entorsa si leziune de menisc - ceea ce sa si intamplat! Blocajul este o manifestare mai frecventa in leziunea de menisc.
Daca continuati activitatea in aceasta perioada exista risc de agravare a leziunilor existente - de menisc, si de aparitia unor leziuni noi pe cartilajul articular.
Pentru mentinerea fortei musculare si a tonusului este recomandat ca cineva avizat (kinetoterapeut) sa va indice exercitiile corespunzatoare. Exercitiile de forta care implica flexia-extensia nu sunt indicate.
Pentru intelegere, chistul Baker este "un apendice" al sinovialei (membrana care inveleste genunchiul la interior) din spatele genunchiului; in conditiile cresterii cantitatii de lichid in articulatie, dupa un traumatism - "chistul" se mareste.
Exista mai multe tipuri de chisturi (dependent de originea acestora), nu toate necesita interventia; ele (in general) nu impiedica activitatea sportiva doar o jeneaza.
Sanatate,
initiat si realizat de:
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Copyright©Dr Gabriel Panait
       
 
Pagina precedenta   FORUM MedicinaSportiva.Ro  Intreaba-Comenteaza-Raspunde    Pagina urmatoare
 
 

 

Aceso Suport
Web Suport

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top