www.pansportmedical.ro
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 


 
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt subiect (topic)
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt numar sau alta data
 
Forum 8
1 decembrie 2006
topic: dorsalgie
hipertrofie de apofize transverse
anteriorForum 9
18 decembrie 2006
topic: ligamentoplastie LIAE
perioada de recuperare
urmatorForum 10
25 ianuarie 2007
topic: reumatologie
poliartrita reumatoida - culturism
 urmatorul
Cum functioneaza Forumul?
Raspunsuri la intrebari frecvente
Forum 15
16 martie 2007
topic: ligamentoplastie LIAE
sport de performanta
Intreaba - Discuta -Raspunde
FORUM 9 - Ruptura de ligament
18 decembrie 2006

Intrebare:

Buna ziua,
   In urma cu 3 luni am suferit o operatie dificila de ligament incrucisat si menisc extern, iar anterior am mai fost operat de menisc intern, toate operatiile fiind la genuchiul drept. inlocuirea ligamentului anterior rupt s-a realizat cu grefa de tendon muscular din acelasi picior, timp de 6 saptamani nu am avut voie sa calc pe picior , am purtat o orteza, iar dupa cele cinci saptamaini am inceput perioada propriuzisa de recuperare musculara in aceasta perioada muschiul s-a atrofiat simtitor. Eu personal stiu ca perioada de recuperare este de 6 luni, fiind cadru militar doctorul nostru insista sa ma intorc la servici deoarece nu pot sa depasesc 90 de zile de concediu medical,  am cerut sa ma trimita la spital in cadrul unei comisii pt a mi se prelungii perioada de concediu necesar recuperarii, acest lucru fiind specificat si pe ultimul concediu acordat de Doctorul chirurg care m-a operat. Vreau sa mi spuneti daca imi sunt necesare urmatoarele 3 luni pt recuperar , eventual sa pot sa imi sustin cauza aratand daca trebuie din mai multe relatari scrise "poate asa se mai lumineaza si altii" ca la ruptura de ligament cele sase luni sunt necesare in vederea recuperarii cat mai bune a genunchiului.
       Va multumesc anticipat,
(jnmiji uhhhhnj)
Data: 19 decembrie 2006

Raspuns:

Stimate Domn,
 Subiectul legat de perioada de recuperare dupa ligamentoplastia de ligament incrucisat anterior prezinta o oarecare controversa -atat in practica cat si in literatura medicala.
 Exista tratate de specialitate in care se specifica o perioada de recuperare de pana la 12 luni, in altele am intalnit 9 luni (la 9 luni se recomanda inceperea mersului rapid si alergarea usoara), intr-o prezentare de caz (un caz),  pentru un sportiv de performanta  din strainatate - am intalnit durata de 6 luni (reluarea activitatii sportive de performanta).
 Personal am intalnit un singur caz (real) in care pacienta arata foarte bine la 5 luni - dar niciodata nu am intalnit un pacient refacut complet la 3 luni. Acest termen de timp mi se pare "fortat".
In opinia mea - in situatia Dvs. -  prima decizie apartine medicului operator si evident Dvs., apoi medicul de recuperare si in final medicului de unitate.
 Nu cunosc regulamentul intern al unitatii Dvs., dar ca pacient, aveti dreptul de a urma sfatul medical care considerati ca va apara cel mai bine sanatatea. In cazul in care situatia medicala este controversata, o comisie medicala este cea mai in masura sa decida.
 Pe de alta parte, este foarte adevarat ca legislatia medicala tine mai greu "pasul" cu practica medicala - si este posibil sa nu existe nici o modalitate legala de prelungire a concediului peste 90 zile - fara pensionare sau scoatere din activitate! 
Am intalnit si eu cateva situatii de acest tip (in medicina sportiva) si cel mai probabil - problema Dvs. este datorata unei "lacune" de regulament si nu  lipsei de bunavointa (sau de cunostinte) a medicilor.
Nu pot decat sa sper ca aceste randuri va vor ajuta sa puneti intrebarile portivite celor cu adevarat in masura sa va raspunda.
Va doresc numai bine si succes,

ATENTIE!  Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA!
Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!


Comentarii:

Nu sunt comentarii


Adauga un comentariu:

*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 24 - 48 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.
top
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top