Forum MedicinaSportiva.Ro

Alege alt subiect (topic)

Forum 1928
21 august 2015
topic: hematom voluminos
tratament

Forum MedicinaSportiva.Ro

Alege alt numar sau alta data

anterior

Forum 1947
4 februarie 2016
topic: supraantrenament
analize laborator
anterior Forum 1948
8 februarie 2016
topic: hipertensiunea arteriala
si sportul
urmator Forum 1949
20 februarie 2016
topic: ruptura musculara
electrostimulare

urmatorul

Cum functioneaza Forumul?
Raspunsuri la intrebari frecvente

Forum 1985
21 ianuarie 2017
topic: fitness
transaminaze crescute

Intreaba un medic,
posteaza un topic

sau
COMENTEAZA

FORUM Medicina Sportiva 1948:

hipertensiunea arteriala si sportul

Data: 8 februarie 2016

Intrebare:

Buna ziua,

In ultimi ani, de la 43 la 46 de ani am practicat antrenament cu greutati mediu - intens la sala de sport.
In urma cu trei luni dupa un puseu hipertensiv cu tahicardie am fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala esentiala.
Tensiune 170 / 80. Acum sunt sub tratament. Ma intereseaza daca aceasta hipertensiune am facut-o de la sala.
Cand am inceput sala nu mi-am masurat tensiunea, dar stiu ca mai demult era in jur de 140 / 90. Analizele sunt perfecte. Ekg perfect. Ventricolul stang putin marit, aorta putin marita - conf controlului cardiologic.
Pe timpul antrenamentelor m-am simitit bine fara simptome de hipertensiune. Tensiunea diastolica n-a depasit si nu depaseste 80.

In varianta ca am facut aceasta tensiune de la sala este reversibila ?

Pot renunta intr-un viitor la medicatie ?

Va multumesc !

Data: 10 februarie 2016

Raspuns:

Buna ziua,

Foarte interesanta intrebarea! Si destul de greu raspunsul.

Hipertensiunea arteriala (HTA), este declansata si influentata de mai multi factori (ereditate, varsta, regim de viata - stress etc.), dintre care activitatea sportiva (in general) este doar unul din acesti factori (si controversat pe deasupra) ... discutia este foarte lunga.

De ce am scris ca activitatea sportiva este un factor controversat in patogenia hipertensiunii arteriale?
Pentru ca un anumit tip de activitate sportiva protejeaza organismul (previne factorii care declanseaza sau agraveaza evolutia HTA) in timp ce alt tip de activitatea sportiva pot agrava HTA.
Hipertensiunea arteriala poate aparea si ca o consecinta a suprasolicitarii sportive (supraantrenamentului).

Sa revin la situatia si intrebarile Dvs.
Daca HTA a fost consecinta unei suprasolicitari sportive (sau unei alte patologii asociate) atunci dupa 3-6 luni de repaus si tratament, valorile trebuie / pot sa revina la normal.
Daca HTA este esentiala, atunci repausul sportiv absolut nu ajuta, ci ajuta o activitate sportiva adaptata, asociata medicatiei si unui regim de viata normal.

Nu doresc sa va descurajez dar sunt destul de rare cazurile in care se poate renunta la medicatie.

Sanatate,

Comentarii:

Nu sunt comentarii

Adauga un comentariu:

*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 24 - 48 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.

ATENTIE!
Raspunsurile medicilor trebuie considerate CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA!
Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!

Comentariile cititorilor reprezinta opinii personale liber exprimate fara nicio garantie ca
informatia medicala prezentata  este corecta, completa, actuala sau fara erori.

Back ↑ top