FORUM Medicina Sportiva 1930:
Condropatie std II outerbridge condil femural intern
Data: 25 august 2015
Intrebare:
Buna ziua
in 2013 am suferit o ruptura de ligament incrucisat anterior la un meci de fotbal.Am facut operatia la centrul medical ... din Targu-Mures prin tehnica soft tsissue totul a iesit ok m-am recuperat foarte bine.
In 2015 am avut un accident cu motocicleta. Am cazut iar in momentul acccidentului motocicleta a cazut pe genunchiul operat. Diagnosticul de pe biletul de externare a fost unul dur: Ruptura (grefonului)ligamentului incrucisat anterior 75% condropatie std II Outerbridge la nivelul condilului femural intern hipertrofia tesutului Hoffa sinovita reactiva fara leziuni la nivelul LIP si la nivelul meniscului intern sau extern.
S-a practicat revizia ligamentoplastiei prin tehnica BTB (os-tendon-os)cu autogrefon prelevat de la tendonul patelar ipsilateral fixat cu 2 suruburi bioresorbabile, foraje osteocondrale, microfracturi. S-a verificat extensia si flexia totala a genunchiului si sa practicat debridarea si lavajul articular.
Mentionez ca am 29 de ani.
Intrebarea mea : Ce este condropatia std II OUTERBRIDGE la nivelul condilului femural intern? Este Artroza? Trebuie sa fac ceva insertii in genunchi? Ce inserti? Este ceva foarte grav? O sa mai pot sa merg normal? Ce trebuie sa evit?
Va multumesc anticipat.
Data: 31 august 2015
Raspuns:
Buna ziua,
Clasificarea condropatiilor dupa Outerbridge:
- gradul 0: cartilaj normal;
- gradul I: cartilaj care prezinta modificarea consistentei (condromalacie) sau inflamatie;
- gradul II: cartilaj care prezinta reducerea grosimii, cu fisuri, dar care nu ating osul subcondral si nu depasesc 1,5 cm in diametru;
- gradul III: leziunea cartilajului atinge osul subcondral pe o zona a carui diametru depaseste 1,5 cm;
- gradul IV, cartilajul este aproape disparut si osul subcondral este expus.
Condropatia gradul II nu este artroza, este inceputul artrozei.
Veti putea merge normal, veti putea merge pe motocicleta si o perioada este posibil sa mai puteti juca fotbal (dupa tratament).
Trebuie sa evitati suprasolicitarile si traumatismele care pot pot conduce la agravarea sau evolutia leziunilor cartilajului; aici este o lista lunga pe care trebuie sa o discutati cu medicul Dvs.
Sanatate,