FORUM Medicina Sportiva 1927:
Supraantrenament, suprasolicitare, oboseala cronica
Data: 16 august 2015
Intrebare:
Buna ziua,
in cursul aceestui an am facut supraantrenament in urma antrenamentelor pe fond de oboseala (alergari tip intervale de intensitate) timp de 2 luni de zile, iar de la inceputul lui aprilie cand am intrat in starea de supraantrenament nu mi-am revenit nici pana acum si in continuare am oboseala musculara care se accentueaza foarte usor la orice activitate, chiar si usoara. Problema este ca aceste activitati usoare pe care le fac imi determina oboseala care nu se mai recupereaza decat dupa mai multe zile de odihna in care sa nu fac nimic, dar recuperarea se face pana la un punct, pentru ca tot timpul ramane o greutate in muschi.
Am luat in acesst interval mai multe suplimente: ... L-carnitina, ... extract din muguri de coacaz etc. mai de curand iau si L-Arginina, dar nu simt nicio imbunatatire.
Specific faptull ca la inceput oboseala a fost prezenta in picioare, dar apoi pt ca nu m-am odihnit la timp si nu am intrerupt orice activitate am ajuns sa am oboseala si in maini, iar apoi cam in tot organismul.
As vrea sa stiu daca aceasta oboseala musculara sau neuromusculara poate fi tratata mai serios cu vreun medicament si daca recuperarea ar putea sa fie totala. Exista posibilitatea ca pe viitor daca imi voi reveni si voi putea sa reiau antrenamentele sa ajung din nou in starea de supraantrenament mai usor decat am facut-o prima oara?
Adica s-a sensibilizat organismul in acest sens si este posibil sa nu mai am energia pe care am avut-o inainte de supraantrenament?
Multumesc
Data: 20 august 2015
Raspuns:
Buna ziua,
Deoarece supraantrenamentul poate afecta unul sau mai multe organe (muschi, ficat, rinichi, cord ...) durata de recuperare este de 6-12 luni.
Sunt necesare investigatii suplimentare pentru a determina daca si care sunt organele afectate.
In formele usoare (incipiente) doar suplimentele alimentare si odihna sunt suficiente, in formele avansate tratamentul este complex (se adauga fizioterapie, hidroterapie, psihoterapie ... etc.)
Recuperarea este de obicei totala (depinde de organele afectate), in cazul oboselii musculare cronice nu sunt probleme dar daca se repeta greselile de antremament suprasolicitarea poate reaparea, fara a fi vorba despre o sensibilizare a organismului.
Sanatate,
Supraantrenament, suprasolicitare, oboseala cronica
Data: 27 august 2015
Intrebare:
Buna ziua,
In primul rand va multumesc mult pentru raspuns!
In urma cu aproximativ o luna mi-am facut analizele de sange cu urmatoarele rezultate:
Hemolucograma completa = ok (in afara de bazofile care au iesit 0.3 si trebuiau sa fie intre 0.0-0.1)
Fibrinogen = ok
Sumar de urina = ok (PH, glucoza, proteine, cetone, urobilinogen, bilirubina, nitriti, fosfat, urat, oxalat, acid uric, cilindri, leucocite, hematii, celule epiteliale, flora microbiana)
Acid uric seric = 3.2 (un pic sub, interval referinta 3.5-7.2)
Calciu seric total = ok
Creatinina serica = ok
Glicemie = ok
Magneziu seric = ok
Potsemie = ok
TGO = ok
TGP = ok
Sideremie = ok
Uree serica = 440.3 (un pic peste, interval referinta 15-39, desi aici am vazut in alte parti ca fiind ok valori pana la 50)
Protein C reactiva = 6 (la limita maxima admisa de 6)
Avand in vedere aceste analize, precum si tinand cont de faptul ca am mai fost si ascultat la plamani si inima si palpat la nivel abdominal, fara sa apara nimic in neregula, as putea sa exclud vreo afectare a oricarui organ (inclusiv cord, inima)?
Multumesc!
Data: 31 august 2015
Raspuns:
Buna ziua,
rezultatele analizelor sunt bune.
Dar nu Dvs. trebuie sa faceti excluderea ci medicul care v-a consultat si care v-a recomandat investigatiile.
Posibil sa fie doar o suprasolicitare musculara.
Sanatate,