FORUM Medicina Sportiva 1915:
examen rmn dupa ligamentoplastie 2013
Data: 21 aprilie 2015
Intrebare:
Buna ziua,
In luna ianuarie 2013 am fost operat la genunchiul drept in urma unei rupturi complete de LIA.
Dupa interventiia chirurgicala de ligamentoplastie de grefon rotulian am facut recuperare medicala de specialitate si totul a decurs normal insa un disconfort a existat in permanenta. Deoarece nu fac sport de performanta si nu sprasolicit genunchiul prin efort intens nu am avut probleme cu acesta pana de curand cand am avut unele dureri motiv pentru care am facut un examen RMN, rezultatul fiind urmatorul:
> Ambele meniscuri cu forma normala, fara modificari de semnal intrameniscale cu aspect de ruptura.
> Ligmentoplasstie LIA. Grefonul LIA este continuu, cu modificari de semnal in 1/3 meie, sugerand modificari fibrotice/ tesut de granulatie.
> Ligamnt incrucisat posterior, ligamente colaterale, tendon popliteu fara semne RM de ruptura.
> Mic hist Baaker de 1,8 cm.
> Fara defecte cartilaginoase femuro-tibiale.
> Displazie trohleara.
> Fara defecte cartilaginoase femuro-patelare.
> Retinacule patelare, tendon patelar, tendon cvadricipital fara semne RM de ruptura.
> Fara hidrartroza.
> Se evidentaza o leziune de 10 mm intercondilian anterior, adiacent insertiei tibiale a plastiei LIA, hiposemnal, care corespunde mai probabil unei zone de fibroza.
Descoperiri incidentale:
Arie neregulata de 1,8/0,9 cm in 1/3 inferioara a diafiziei femurale , in portiunea mediala, bine delimitata, hipersemnal T2, cu aspect nespecific, cu aspect benign (leziune chistica? / infact osos?), aflata la limita campului de examinare.
Se recomanda corelarea cu aspectul Rg si urmarire.
Concluzii:
Plastie LIA. Modificari de semnal in 1/3 medie a grefonului LIA, sugerand modificari fibrotice/ tesut de granulatie.
Leziune de 100 mm intercondilian anterior, adiacent insertiei distale a plastiei LIA, care corespunde mai probabil unei zone de fibroza.
Displazie trohleara.
Mic chist Bakker.
Va multumesc anticipat...
Data: 24 aprilie 2015
Raspuns:
Buna ziua,
Ligamentoplastia LIA este bine. Rezultatul de mai sus trebuie interpretat in context clinic.
Exista o formatiune femurala cu aspect benign care trebuie tinuta in observatie de un medic ortoped.
Sanatate,
PS - nu ati formulat nicio intrebare.