FORUM Medicina Sportiva 1897:
Fractura bimaleolara
Data: 3 februarie 2015
Intrebare:
Buna ziua,
am suferit in septembrie o fractura bimaleolara in urma unei cazaturi de la o inaltime de 1,5 m si drept urmare s-a intervenit chirurgical.. sunt fericita posesoare a doua placi de titan si 6 respectvi 7 suruburi. au trecut aproximativ 4luni de la interventia chirurgicala si inca nu imi este permisa aplicare de presiune pe glezna. am efectuat de curand un RMN si pe imagini se observa inca o mica linie/dunga in locul in care osul prezenta fractura, iar medicul mi-a recomandat infiltratii cu vascoelastina, [....] si sa mai aman cu inca o luna utilizarea propriu zisa a piciorului. avand in vedere toate acestea..si inclusiv faptul ca la varsta mea osul ar trebui sa se regenereze ceva mai repede ce ati putea sa-mi spuneti? este posibil asa ceva? ar trebui sa ma ingrijorez?
ideea este ca inainte de fractura faceam foarte mult sport si am o conditie fizica foarte buna, o alimentatie destul de buna si nu consum nici alcool nici tutun.
Credeti ca mai este posibil ca dupa toate astea sa mai pot practica sportul, chiar daca nu la nivelul la care o faceam inainte? si daca da cam dupa cat timp (mi s-a spus ca pot scoate materialul de ostesinteza dupa un an de la operatie)?
V-as ramane profund recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu cateva sfaturi in ceea ce priveste problema mea.
va multumesc.
Data: 12 februarie 2015
Raspuns:
Buna ziua,
pot să înțeleg situația prin care treceți mai ales că în 2013 am avut o fractură cominutivă complicată.
Voi
repeta ceea ce am scris de multe ori în cadrul răspunsurilor pe care le dau: nu pot să am o parere asupra stării de sănătate numai prin corespodență, pe internet. Un diagnostic este un act medical care necesită informații dincolo de păreri și bazat și pe simptome sau informații care pot scăpa celor mai puțin familiarizați cu situația.
Dacă aș fi în locul dumneavoastră aș solicita mai multe păreri, mai mulți ortopezi care să vadă radiografiile respective și mai ales cum arată glezna.
Și lucrul cel mai important, fiți foarte atentă la ceea ce simțiți și credeți dumneavoastră. Intrați în contact cu propriul corp și întrebați-l în mod deschis și direct care îi sunt nevoile și ce dorește să transmită prin durerile/simptomele respective.
Dacă dumneavoastră veți crede că puteți face sport, o veți face. dacă
credeți din capul locului că nu veți mai putea face ca înainte înseamnă că singură vă limitați: apare frica care limitează ori ce fel de capacitate de activitate fizică/intelectuală.
Deci, ce simțiți că este bine pentru dumneavoastră?
Faceți acele lucruri în care credeți.
Este vorba de asumarea responsabilității propriei vindecări.
O viață sănătoasă și senină! |
|