| FORUM
1867 - Sportul de performanta
fara splina Data: 8 octombrie 2014
Intrebare:
Buna ziua
... dupa un accident am ramas fara splina, ce viitor mai este pentru un
sportiv ? ... multumesc
Data:
17 octombrie
2014
Raspuns:
Buna
ziua,
Aceasta este o intrebare cu raspuns complex!
Splenectomia (scoaterea chirurgicala a splinei) survine dupa traumatismele abdominala care au consecinta ruptura splinei. Incidenta (anuala) in sporturile risc traumatic crescut este de cca. 1/100.000 sportivi (apreciere personala).
Consecintele medicale principale ale splenectomiei sunt: - "disparitia" unui rezervor de celule sangvine al organismului:
- cu implicatie in sporturile de anduranta (rezistenta); -
cu implicatii mai importante imunologice - scade rezistenta la infectii
(mai ales infectii respiratorii cu risc pentru sportiv si pentru
echipa);
- risc traumatic mai ridicat in regiunea abdominala (dupa interventia chirurgicala); - afectare psihica, uneori dificil de depasit.
Viitorul unui sportiv splenectomizat in sportul de performanta depinde de sport, de sportiv si de ... medici. - pentru sporturile de contact, cu risc traumatic mare - sportivul va avea un risc suplimentar; - pentru sporturile ce implica anduranta (rezistenta) doar exceptional poate atinge "varful"; - riscul de infectii respiratorii recurente este constant. Daca
sportivul este in "top", dupa recuperarea fizica (si psihica) este
posibil sa se poata mentina inca o perioada, cu riscuri suplimentare
pentru sanatate. Daca sportivul este la un nivel mediu-scazut (din
punct de vedere al performantei) probabilitatea de a mai ajunge in
"top" este destul de redusa.
Pentru sportivi amatori si sporturile de placere - acestia pot continua sa practice sporturile cu risc traumatic redus.
O alta problema este cea legata de avizul medico-sportiv. Desi splenectomia nu este mentionata ca atare in Lista cu contraindicatiile medicale absolute,
datorita implicatiilor (riscului medical suplimentar), in opinia
mea este recomandata o expertiza medico-sportiva individuala.
Sanatate, | |
|
ATENTIE!
Raspunsurile - trebuie considerate
CONSULTANTA si NU CONSULTATIE MEDICALA! Acestea
NU INLOCUIESC si NU se
SUBSTITUIE unei CONSULTATII MEDICALE!
Comentarii:
26 mar 2016
Daniel:
Eu am 6 luni de cand nu mai am splina. Pot da o proba sportiva de 3000m odata pe an? Care sunt riscurile?
Adauga un comentariu:
| |
|
|
|