www.pansportmedical.ro
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 



Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt subiect (topic)
Forum 1820
2 ianuarie 2014
topic: reconstructie LIA
febra
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt numar sau alta data
 anterior
Forum 1829
1 februarie 2014
topic: crioterapia si AINS
articol
anteriorForum 1830
6 februarie 2014
topic: ligamentoplastie LIA
activitati zilnice
urmatorForum 1831
10 februarie 2014
topic: traumatism genunchi
condropatie-artroscopie
 urmatorul
Cum functioneaza Forumul?
Raspunsuri la intrebari frecvente
Forum 1842
31 martie 2014
topic: ligamentoplastie LIA
adolescenti
Intreaba - Discuta - Raspunde




FORUM 1830 - Ligamentoplastie LIA - durata recuperare
Data: 6 februarie 2014

Intrebare:

Buna dimineata,

Va rog sa imi spuneti in cat timp pot sa merg si sa imi reiau activitatile zilnice, dupa o ligamentoplastie, respectiv ce presupune recuperarea dupa o asemenea interventie chirurgicala? Eu am avut acum cateva zile un accident la ski in urma caruia am suferit o leziune cvasicompleta a LIA.
Aceasta inseamna ca doar unul dintre ligamentele incrucisate este rupt, nu?
De asemenea medicul meu a spus ca daca ma operez luna viitoare, in decembrie voi putea schia din nou.Este promitator dar totusi eu sunt putin sceptica in aceasta privinta cu atat  mai mult cu cat si meniscul intern-extern a suferit leziuni usoare.Totusi, m-as bucura sa fie asa, deoarece nu as vrea sa renunt la acest sport pe care in fiecare an il practic cu o deosebita placere.

Multumesc anticipat,
Data: 7 februarie 2014

Raspuns:

Buna ziua,

Da, se intelege ca este rupt aproape complet LIA - ligamentul incrucisat anterior. Daca nu se mentioneaza nimic de LIPI sau LIP (ligamentul incrucisat posterior) inseamna ca acesta nu este afectat.
Activitatile zilnice se pot relua partial la 30 zile (mers cu carje si sprijin partial pe membrul operat) si complet la cca. 60 zile. Deci pana la cca. 2 luni exista limitari. Apoi vor fi doar limitari legate de alte activitati sportive si suprasolicitari pana la cca 6-7 luni.
Recuperarea consta in proportie de 90% in gimnastica si va fi efectuata in primele 3-4 luni la un centru specializat.
Daca interventia este reusita si nu apar complicatii, sunt sanse bune ca sa schiati sezonul viitor!

Sanatate,

FORUM 1830 - Ligamentoplastie LIA - durata recuperare
Data: 7-8 februarie 2014

Intrebare:

Buna seara,

Va multumesc pentru raspunsul dat atat de prompt.
Va rog sa imi spuneti daca nu exista si alta solutie. Mai exact, in leziunea cvasicompleta de LIA, o imobilizare cu burlan gipsat pe o anumita perioada urmata apoi de fizioterapie nu ar rezolva problema? Intreb acest lucru deoarece activitatea profesionala nu imi permite sa lipsesc atat timp de la serviciu si in plus,doar pentru 90 de zile, in sistemul nostru, se acorda concediu medical.
Va rog sa imi mai spuneti,in cazul in care nu exista alta alternativa, cat timp pot sa aman operatia fara sa fac complicatii, avand in vedere ca accidentul a avut loc in data de 01.02.2014?

Multumesc!

Intrebare:

Buna dimineata,

In completare va scriu rezultatul IMR:

"Leziune menisc intern cu interesarea suprafetei articulare inferioare.
Fasciculatii liniare lezionale menisc extern fara interesarea suprafetelor articulare.

Leziune cvasicompleta LIA.
Edem subcortical condil tibial bicondilial. Edem focal femural intern.
Important epansament lichidian intraarticular.Leziuni liniare si edem teno-muscular la nivel gastrocnemian lateral si popliteu."

Credeti ca pot scapa fara operatie cu asemenea leziuni? Daca nu ma operez,care ar fi consecintele?
Ma scuzati ca insist cu atatea intrebari, insa pana acum nu am suferit niciun accident care sa necesite interventii chirurgicale.

Multumesc,
Data: 9 februarie 2014

Raspuns:

Buna ziua,

Cu regret, nu exista alta solutie mai buna decat interventia chirurgicala de ligamentoplastie - asta daca doriti sa mai schiati!
Evident, nimeni nu va poate opera cu forta!
Se poate trai si cu leziune de ligament incrucisat, cu ortezare, gimnastica, renuntarea la anumite activitati (sportive) inclusiv cu toate riscurile medicale derivate.
Despre consecintele medicale am mai scris - va invit sa cititi Forumul - in special Forum 1552

Poate nu am fost destul de explicit - cand am scris "Activitatile zilnice se pot relua partial la 30 zile..." ma gandeam la faptul ca va puteti relua serviciul la 30-45 zile (adevarat cu anumite inconveniente).

Va inteleg (si este normal) ca insistati cu intreari dar si Dvs. trebuie sa intelegeti ca consultanta online nu poate suplini o consultatie.
Dvs. doriti (evident - smile!) informatii exacte referitoare la starea Dvs. iar eu, prin internet, nu pot decat sa va ofer informatii generale.

Sanatate,

FORUM 1830 - Ligamentoplastie LIA - durata recuperare
Data: 9 februarie 2014

Intrebare:

Buna seara,

   Multumesc pentru raspunsul dvs.
Intrebam despre alternative nu pentru a obtine o consultatie personalizata online, ci pentru ca dintre cei doi medici care m-au consultat (ambii specializati in traumatologie-ortopedie) unul mi-a indicat operatia fara discutii, iar celalalt varianta opusa, respectiv acel aparat gipsat despre care va spuneam, pe o perioada de 3 saptamani urmata de fizioterapie, gimnastica medicala,etc. Ambii medici sunt adevarati profesionisti potrivit recomandarilor obtinute de la terte persoane, insa doream sa aud si alte pareri, avand in vedere cele doua solutii total opuse ce mi-au fost recomandate, motiv pentru care am apelat la dvs.
    Inca odata va multumesc pentru timpul acordat si pentru faptul ca mi-ati confirmat solutia (ligamentoplastia) la care de altfel ma gandesc din primele zile de dupa accident, varianta despre care am citit mai multe articole atat pe acest forum cat si pe alte site-uri de specialitate.

Numai bine,
Data: 10 februarie 2014

Raspuns:

Buna seara,

Ma bucur daca am ajutat la luarea unei decizii.
Va doresc succes si
Sanatate,
  
  ATENTIE!  Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA!
Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!


Comentarii:

2 nov 2017
Alex:

Buna seara domnule doctor!!
Va spun in mare:am fost operat pe data de 30.10.2017 de lia; meniscul exterior a fost cusut si cartilajul putin zdrobit(refacut).
Am fost trimis acasa(externat), timp de o saptamana dandu mi activitati de extensie a genunchiului operat (nu mai.mult de 90 de grade) incardarea musculaturii, jocul cu rotula!!
Spuneti-mi va rog, dupa ce durata pot merge din nou la serviciu in conditii bune??
Mentionez ca lucrez in sistemul M.A.I


22 ian 2018
Alina:

Buna ziua, numele meu este Alina si sunt din Bucuresti.
Am citit peste tot despre aceasta operatie insa vreau sa spun ca imi este un pic teama sa o fac, si din cate am inteles, recuperarea este grea dar tot odata importanta. Am cautat eu cateva centre si am gasit ... ca fiind un canditat bun, dar cred ca ramane la recomandarea merdicului pana la urma unde se face recuperarea, nu este asa?


22 ian 2018
Dr Gabriel Panait:

Uneori da, uneori nu. Discutati direct cu medicul operator. Cred ca va este frica. Succes!


27 ian 2018
George:

Buna seara, am suferit si eu recent o interventie asupra genunchiului stang si anume o reconstructie a ligamentului anterior incrucisat (a fost o ruptura totala accidentare suferita intr-un meci de fotbal) intrebarea mea este : interventia a fost facuta in danemarca iar aici doctorii mi-au spus ca nu este necesar sa am piciorul fixat in pozitia intins, m-au externat la cateva ore dupa operatie si mi-au recomandat ca imediat a doua zi sa incep exercitiile de recuperare pentru recuperarea mobilitatii si in acelasi timp mi-au spus ca este okey daca pun piciorul in pamant atat cat imi permite. Problema este ca am avut niste experiente negative cu medicii in danemarca si mi-am cam pierdut increderea si chiar vreau sa fac cum trebuie recuperarea sa pot revenii pe terenul de fotbal cat mai curand si cat mai sanatos! Ce parere aveti ? Multumesc anticipat!


29 ian 2018
Dr Gabriel Panait:

Nu stiu la ce tip de interventie ati fost supus in Danemarca. O consultatie ortopedica in Romania va poate raspunde la intrebari.


30 ian 2018
George:

Artroscopie, reconstructia ligamentului anterior incrucisat.
Stiu ca mi-ar raspunde la intrrebari dar din pacate nu am posibilitatea sa ajung in Romania momentan si de aceea am apelat la dumneavoastra pentru o parere!
Dar dupa parerea dumneavoastra cu o recuperare facuta ca la carte in cat timp pot relua activitatile sportive dupa o interventie de genul asta? Multumesc din nou !


1 feb 2018
Dr Gabriel Panait:

De obicei in 8-12 luni (depinde si de leziuneile asociate); in ultima perioada, rata de succes dupa astfel de interventii a crescut semnificativ (peste 90%). Sanatate!


2 feb 2018
George:

Multumesc frumos pentru timpul acordat si pentru raspunsuri. O zi buna va doresc


3 mar 2018
Ada:

Buna ziua, locuiesc in state si as dori un sfat daca se poate. Acum un an am fost operata de ligament incrucisat cu allograft la genunciul sting. Totul a mers destul de bine (cu mici peripetii) dar a fost ok. Am inceput sa lucrez de citeva luni cu un antrenor pt a construi muschii necesari deoarece am avut probleme in sensul ca dupa 6 luni piciorul era mai subtire decit cel bun cu 3.5 cm. M-am antrenat 4 luni totul a fost in regula dar de 3 saptamini nu am mai putut face mare lucru din cauza unei greseli, fortare la sala si din umblat. Am fost la doctor, am facut un RMN si genunchiul arata bine doar ca este f iritat inauntru si a trebuit sa iau cirjele deoarece nu am putut sa pun toata greutate pe picior Acuma de 3-4 saptamini nu am prea facut nimic si muschii au inceput sa se atrofieze si piciorul a devenit mai subtire ca si celelalt. Iritatia aproape s-a dus de tot dar inca mai port cirjele ca nu cumva sa dau inapoi. Problema ii ca trebuie sa incep niste exercitii pt genunchiul incepe sa fie inclestat si nu stiu cu ce sa incep dupa o pauza de 3-4 saptamini. Antrenorul mi-a sugerat sa umblu in piscina dar din pacate nu pot sa umblu inca deoarece am simtit durere cind pun greutate mai mare. Ati putea sa imi dati un sfat? Ii in regula sa fac exercitii in piscina? Va multumesc f mult!


3 mar 2018
Dr Gabriel Panait:

Un sfat pentru toti cititorii. Daca sunteti sanatosi si doriti sa va antrenati, atunci apelati la un antrenor. Daca sunteti obositi, suprasolicitati, accidentati, operati si doriti sa va vindecati, atunci apelati la personal cu cunostinte medicale (un medic si apoi un fizio-kinetoterapeut).
Un raspuns pentru Dvs.: nu este regula dar pentru Dvs. e solutia cea mai buna, numai pentru faptul ca miscarea in apa evita suprasolicitarea.
Sanatate!


1 mai 2018
p. cristina:

Buna ziua. Am un baiat de 13 ani cu ruptura LIA. Va rog sa ma informati daca daca la aceasta varsta este indicata reconstructia ligamentului si daca acest lucru se poate realiza in Romania. Precizez ca practica inotul de performanta si dorim sa continuie activitatea sportiva. Va multumesc.


7 mai 2018
Dr Gabriel Panait:

Ligamentoplastia LIA la copii se practica si in Romania. Am vazut un copil de 14 ani operat cu succes. Pentru detalii trebuie sa discutati cu un medic chirurg ortoped.
Sanatate!


22 iunie 2018
Dana:

D- na Cristina va rog sa imi spuneti ce ati rezolvat cu baiatul. L-ati operat?
Daca da la ce doctor. Este ok?
Am aceeasi problema cu fetita de 14 ani si nu stiu la ce dr sa merg.


1 octombrie 2018
Marius:

Eu am facut operatia LIA joi 27 09 18 si ma simt exceptional .... merg cu suport de carja din a-doua zi...Nu fac exces respectand indicatiile medicului de care sunt ff multumit ... fac exercitiile indicate de catre dl doctor si de la zi la zi ma simt super....urmeaza ca dupa recuperare totala sa fac si la celalalt picior si am mare incredere, filmari pe internet cu operatii live ... mii de multumiri Dr. Pojoga Adrian spital P...


3 ianuarie 2019
Nicoleta:

Buna seara sunt operata de ruptura de Lia si ruptura de menisc. Mai exzact pe iesirea din spital scrie ca meniscul a fost cusut si pt. ligament s-au pus suruburi 7×25. 18 zile nu am avut voie sa pun piociorul in pamint acum merg in cirje. In cit timp pot sa merg fara cirje?? Mentionez ca flexie am 45% dar de ridicat piciorul ridic 20% cind pot incepe serviciul mentionez ca stau 8 ore inpicioare si depun si efort fizic. Multumesc


7 ianuarie 2019
Dr Gabriel Panait:

Decizia este a medicului care v-a operat.
Sanatate!


18 februarie 2019
Marius:

Buna ziua, pe 3 decembrie 2018 am fost operat de LIA, meniscul, spre surprinderea mea si a domnului doctor, a fost intact avand in vedere ca de 2 ani am avut lia rupt si am continuat sa joc fotbal cu o orteza la genunchi! Deocamdata flexia este de aproximativ 110-115 grade! Este in regula? Mobilitatea piciorului este din ce in ce mai bine dar continui sa merg cu orteza, imi ofera mai multa stabilitate! Am facut kinetoterapie 10 sedinte ca dupa aceea sa inchis clinica. Cu domnul kinetoterapeut tin legatura si fac acasa exercitiile si mersul pe bicicleta! Piciorul nu pot sa il intind la maxim deocamdata! Ce parere aveti?


19 februarie 2019
Dr Gabriel Panait:

Foarte putine sedinte de kinetoterapie. Suplimentati extercitiile pentru extensie.
Sanatate!


25 februarie 2019
Mihai:

Buna ziua,
Am si eu o mare dilemma va rog frumos, si anume: Acum un an am avut un accident la ski soldat cu ruptura de labrum soldul stang, de care nu m -am operat inca, iar acum 3 saptamani la fotbal am facut o ruptura de LIA la genunchiul drept. Sunt pe lista de operatie acum pt sold, dar daca am o noua problema la genunchi, nu stiu care dintre cele doua interventii sa devina prioritate. Mentionez ca cea de labrum am sa o fac in tara de rezidenta(Anglia) deoarece e foarte scumpa in RO, dar la genunchi nu as vrea sa mai astept un an pana ma v-or opera, deci vreau sa merg saptamana viitoare in RO, dar, cum sp uneamnu stiu daca e bine sa fac cea de lia prima data, iar daca o fac, dupa o luna, doua, o pot face si pe cea de labrum? Va multumesc anticipat pt raspunsul Dv.


4 martie 2019
Dr Gabriel Panait:

Dupa mine prioritate este interventia pentru sold, pentru ca ligamentoplastia LIA se poate temporiza. Dar cel mai bine discutati cu un medic ortoped.
Sanatate!


27 martie 2019
Nicoleta:

Buna ziua sunt operata de ruptura de Lia si menisc . Mentionez ca meniscul este suturat in 4 puncte . Am 3vjumatate de la operatie si nu pot merge fara o cirja. Intrebare mea este in cit timp o sa merg fara cirje?? Nu pot sa fac inca exstensia completa cu greutatea de 1 kg. Recuperarea mea poate fi mai inceata deoarece eu a cum 3 ani am suferit o alta interventie??? Atunci diagnosticul afost Condromalacie rotuliana de gradul3... luna aceasta am facut si injectia cu acid hialuronic. Va ros daca puteti sa ma ajutat cu un raspuns cind o sa merg normal. Multumesc


1 aprilie 2019
Dr Gabriel Panait:

La intrebarea Dvs. se poate raspunde numai dupa o consultatie.
Sanatate!



6 iunie 2019
CLAUDIU:

Buna seara dl doctor! am facut un rm la ambii genunchi eu fiind cu probleme mai vechi(oparat la ambii de cateva ori)si in urma rezultatului la piciorul stang: leziune grad 2/3 corn posteriormenisc medial, ruptura corn anterior menisc medial, leziune grad 2 corn posterior menisc medial.
la piciorul drept: status postligamentoplastie ligament incrucisat anterior, corn posterior menisc medial cu dimensiuni reduse, leziune gradul 2 ambele coarne meniscale, ligament incrucisat postetior, ligament colateral lateral indemne, ligament patelar cu semnal heterogen insotit de rupturi fibrilare la nivelul insertiei patelare ligament colateral median ingrosat cu semnal heterogen la nivelul insertiei femurale, infiltrarea grasimii hoffa, si mai sunt...care e parerea dvs?
Va trebui din nou interventie chirurgicala? multumesc!


24 iunie 2019
Dr Gabriel Panait:

Greu de precizat prin pe net. La intrebarea Dvs. se poate raspunde numai dupa o consultatie.
Sanatate!



Adauga un comentariu:

*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 24 - 48 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.




top
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva




www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top