www.pansportmedical.ro
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva

HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...

Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt subiect (topic)
Forum 1810
1 decembrie 2013
topic: accidentare
cald sau rece
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt numar sau alta data
 anterior
Forum 1828
24 ianuarie 2014
topic: ruptura fibrilara
hematom
anteriorForum 1829
1 februarie 2014
topic: crioterapia si AINS
articol
urmatorForum 1830
6 februarie 2014
topic: ligamentoplastie LIA
activitati zilnice
 urmatorul
Cum functioneaza Forumul?
Raspunsuri la intrebari frecvente
Forum 1840
24 martie 2014
topic: hemograma
inot de performanta
Intreaba - Discuta -Raspunde

FORUM 1829 - Gheata si AINS nu sunt bune???
Data: 1 februarie 2014

Intrebare:

De curand am citit un articol cel putin interesant si controversat, zic eu, in care se spune ca gheata si medicatia AINS cat si complexul RICE nu ar fi de ajutor in anumite leziuni in care in mod practic aceste metode sunt de prima intentie.
Articolul il gasiti aici:
 http://athleticmedicine.wordpress.com/2013/11/07/why-ice-and-anti-inflammatory-medication-is-not-the-answer/

Personal nu stiu cat de incredere este blogul respectiv, dar va rog sa ne impartasiti parerea dumneavoastra.

Va multumesc si sper ca nu v-am rapit timpul inutil
Data: 3 februarie 2014

Raspuns:

Buna ziua,

Va multumesc pentru mesaj!
Nici vorba de timp pierdut - chiar apreciez interventia Dvs.

Blogul respectiv pare a fi de incredere - cel putin din punct de vedere al referintelor autorului.
Am citit cu atentie articolul si nu am gasit elemente nestiintifice sau gresite ci doar concluzii putin "fortate" (smile!), desigur, in opinia mea.

Sa discutam:
- sunt de acord ca inflamatia, ca raspuns natural al organismului la o leziune (sau stress), este benefica (dar completez - pana la un punct) si ca aceasta (inflamatia) precede si favorizeaza fenomenele de reparatie;
- ce nu se spune in articol este faptul ca, deseori raspunsul inflamator al organismului este "ëxcesiv" (a se re/vedea teoria raspunsului la stress a lui Selye - 1976) asemanator sindromului de soc medical (un cerc vicios in care starea organismului se agraveaza progresiv datorita unui raspuns excesiv sau inadecvat al organismului);
raspunsul inflamator excesiv al organismului face ca suferinta sa se extinda si la structurile vecine indemne - un exemplu simplu: o leziune musculara minora in care se rup cateva fibre, un hematom si edem local care tulbura circulatia locala si care produce indirect, prin fenomenul inflamator excesiv si hipoxie, leziuni si la fibrele musculare invecinate - cuprinzand intreg fascicolul.
Aici intervine (in opinia mea) crioterapia si medicatia antiinflamatoare - limitand inflamatia excesiva care ar putea produce daune tesuturilor invecinate inca sanatoase - am scris "limitand" deoarece este de presupus ca nu este posibila eliminarea completa a inflamatiei.
- este adevarat ca miscarea stimuleaza vindecarea si adaptarea tesututilor - de aici principiul chirurgical de a da bolnavul jos din pat imediat dupa operatie,  dar miscarea si repausul trebuie, in opinia mea, individualizate!

Concluzii:
- crioterapia, repausul si antiinflamatoarele nesteroidiene nu reprezinta tratamente magice (de acord cu autorul) dar completez - nici nu trebuie neglijate beneficiile aduse de acestea, de aceea este bine de individualizat fiecare tratament.
- la nivel general (statistic si prin "proba timpului"), este mai bine sa aplicam complexul RICE initial si apoi sa adaptam tratamentul.
- autorul articolului a dorit (asa inteleg eu) sa creeze o "furtuna" (o polemica) pe acest subiect pentru a atrage atentia (si asupra sa - smile!) ca nu trebuie sa aplicam totul orbeste. Articolului ii lipseste voit un cuvant: "De ce gheata si medicatia antiinflamatorie nu reprezinta intotdeauna raspunsul corect".
- a aplica sau nu gheata, a mobiliza sau nu pacientul sunt extreme de tip alb sau negru, iar practica medicala ... ca si viata in general  ... este o intreaga paleta de gri.

Numai bine,

ATENTIE!  Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA!
Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!

Comentarii:

Nu sunt comentarii

Adauga un comentariu:

*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 24 - 48 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.

www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.

Back ↑ top