www.pansportmedical.ro
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva

HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...

Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt subiect (topic)
Forum 1795
16 septembrie 2013
topic: traumatism genunchi
interpretare RMN
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt numar sau alta data
 anterior
Forum 1812
9 decembrie 2013
topic: discopatie lombara
protruzii discale
anteriorForum 1813
9 decembrie 2013
topic: leziune tendon
dezinsertie partiala lig. patelar
urmatorForum 1814
10 decembrie 2013
topic: artroscopie sold
leziune labrum sold - artroza
 urmatorul
Cum functioneaza Forumul?
Raspunsuri la intrebari frecvente
Forum 1831
10 februarie 2014
topic: traumatism genunchi
condropatie-artroscopie
Intreaba - Discuta -Raspunde

FORUM 1813 - Dezinsertie partiala ligament patelar
Data: 9 decembrie 2013

Intrebare:

Buna ziua,

Va scriu acest e-mail in numele unui prieten care a suferit o accidentare recenta ale carei detalii sunt mai jos.
In urma unui traumatism survenit datorita lovirii rotulei de o suprafata dura, am efectuat un RMN la 3 saptamani de la cazatura, al carui rezultat (stabilit de catre medicul imagist) suna astfel:

EXAMINARE IRM GENUNCHI DREPT FARA SUBSTANTA DE CONTRAST IV
Secvente efectuate: sagital STIR, PD, axial PD fat sat, coronal T1
Hipersemnal STIR la nivelul patelei in portiunea antero-mediala.
Integritatea ligamentelor colateral-lateral, medial, tract ilio-tibial, incrucisat anterior si posterior.
Dezinsertie partiala ligament patelar in portiunea mediala.
Fara leziuni meniscale.
Fara modificari la nivelul cartilajului articular
Cantitate minima de lichid in cavitatea sinoviala.

CONCLUZII: Dezinsertie partiala ligament patelar in portiunea mediala, cu edem ososm adiacent. Bursita minima.

Un scurt istoric al accidentarii:
In urma traumatismului mi s-a efectuat o radiografie a rotulei in urma careia nu a fost semnalata nicio leziune a acesteia. Perioada de imobilizare totala a genunchiului a fost de aproximativ 5 zile. Acum la 6 saptamani de la accidentare sunt inca in imposibilitatea de a merge corect, mersul normal implicand durere la fiecare pas, durerea transmitandu-se in toata rotula. Medicul ortoped la care am fost a recomandat miscarea pe cat posibil a articulatiei pentru a nu anchiloza tendonul subpatelar insa dupa citirea RMN-ului a devenit mai rezervat transmitandu-mi doar sa astept inca o luna pentru a vedea imbunatatiri.
Intrebarea mea este daca in acest moment se recomanda (dupa cele 6 saptamani de la accident) repaus complet si imobilizarea piciorului sau exercitii usoare pana in momentul in care apare durerea pentru a nu fi ulterior in imposibilitatea de a face miscarile normale cu acest picior.
De asemenea cvadricepsul piciorului afectat si-a pierdut in aceste 6 saptamani o mare parte din masa.
Atasez acestui e-mail un link unde am urcat intr-un album foto imaginile RMN-ului genunchiului dar si imaginea scanata care mi s-a oferit atunci ... privat!
Sunt constient ca nu e indeajuns pentru a pune un diagnostic, dar orice parere ar conta.
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Data: 11 decembrie 2013

Raspuns:

Buna ziua,

In acest caz situatia este complicata pentru un raspuns online deoarece examenul clinic al genunchiului este esential (imaginile trebuie interpretate in context).
Imaginile transmise evidentiaza urmarile unui traumatism forte care a afectat aproape toata regiunea interna a patelei inclusiv a tendonului cvadricipital (supero-intern) si cu o evolutie inca incerta (adica nu se poate spune ca nu va fi nevoie de o interventie chirurgicala).

Avand in vedere perioada in care ne aflam, eu as opta pentru o orteza care sa sustina patela, 10-12 sedinte de fizioterapie (cate se mai pot face pana la Sarbatori), menajare locala, urmand ca in luna ianuarie sa se stabileasca evolutia si momentul inceperii kinetoterapiei.
Actual riscul de vindecare intarziata si cu defect mi se pare mai mare decat riscul atrofiei musculare si a scaderii mobilitatii articulare (redoare articulara).

Sanatate,

ATENTIE!  Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA!
Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!

Comentarii:

Nu sunt comentarii

Adauga un comentariu:

*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 24 - 48 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.

www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.

Back ↑ top