www.pansportmedical.ro
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 



Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt subiect (topic)
Forum 1726
7 februarie 2013
topic: aviz medico-sportiv
tenis
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt numar sau alta data
 anterior
Forum 1795
16 septembrie 2013
topic: traumatism genunchi
interpretare RMN
anteriorForum 1796
18 septembrie 2013
topic: aviz medico-sportiv
cost, analize, legislatie
urmatorForum 1797
24 septembrie 2013
topic: leziune menisc
ruptura ambele meniscuri
 urmatorul
Cum functioneaza Forumul?
Raspunsuri la intrebari frecvente
Forum 1951
4 martie 2016
topic: adeverinta
apt sport
Intreaba - Discuta -Raspunde




FORUM 1796 - viza medicala la sportivi
Data: 18 septembrie 2013

Intrebare:

Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea de a ne sfatui ce sa facem in situatia in care medicul sportiv din orasul nostru ne obliga sportivii sa vina la vizita medicala pentru a obtine viza cu urmatoarele analize:-    Hemoleucograma, r.b.w, sumar de urina, vsh, grup sanguin, tgp, glicemie, colesterol, ionograma calciu si magneziu, in original si copie xerox , de doua ori pe an, iar radiografie pulmonara o data pe an.

Stind de vorba cu doamna doctor ni s-a comunicat ca este directiva de la Bucuresti si ca aceste analize au fost stabilite de Spitalul Clinic de Urgenta din structura carui dumneaei face parte.Vreau sa mentionez ca toate aceste analize costa in jur de 200 de lei/sportiv iar in cadrul clubului avem sportivi legitimati cu varsta cuprinsa intre 6 si 20 de ani. Ar fi foarte multe de vb pe aceasta tema; clubul si parintii nu au bani pt asa ceva, copiilor le este frica de seringa, se pierd cel putin 2 zile de la scoala etc,etc,etc.
Suntem intr-o situatie disperata si nu stim cum sa procedam. Testul de sifilism si iradierea copiilor pina in 16 ani ni se pare ca intrece orice masura. Multi au zis ca prefera sa nu mai faca sport.
De aceea cerem sfatul dumneavoastra si sa ne indrumati sa putem obtine vizele medicale, strict necesare acestor sportivi.

Data: 22 septembrie 2013

Raspuns:

Buna ziua,

Asa este - sunt foarte multe de vorbit pe aceasta tema!

Incep prin a va transmite ca toate solicitarile medicului de medicina sportiva si ale Spitalului sunt corecte si nu sunt determinate de "directive" ci de normele legale in vigoare!

Va invit sa cititi:
Doresc sa va transmit ca medicul de medicina sportiva poate solicita orice alta investigatie in afara celor mentionate in legislatia de mai sus, pentru determinarea starii de sanatate si avizarea medico-sportiva.

Pana la urma, situatia se prezinta in felul urmator:
- legislatia actuala este frecvent contradictorie si "depasita" de situatia reala - am scris despre aceasta de foarte multe ori si aproape am obosit!
- daca medicul de medicina sportiva reuseste sa respecte integral legislatia, costurile avizului medico-sportiv devin semnificative; daca nu reuseste ... trebuie sa isi asume riscuri mari in conditiile unui salariu de mizerie;
- anumite cluburi nu au posibilitati financiare, altele nu sunt interesante sa achite costurile legate de avizul medico-sportiv, deoarece exista inca mentalitatea ca "serviciile medicale nu costa nimic sau sunt gratuite" sau  "doctorul semneaza orice si noi suntem acoperiti"
- situatia este relativ cunoscuta la nivelul ministerelor de resort (am scris "relativ" deoarece sunt si functionari care nu au nicio idee despre situatia reala si despre problemele in discutie) dar acestea nu au niciun interes sa rezolve situatia, pentru ca este mai usor sa afirmi ca: "asistenta medicala pentru sportivi este gratuita" (asta "da bine" la populatie ... de 20 de ani), apoi afirmi ca pentru sanatate "nu sunt bani" ... pentru salarii, dotari si aparatura, amenajari si reparatii, curatenie etc. (...tot de 20 de ani) si lasa-i pe medici sa se descurce cum pot ... ori incearca sa isi respecte profesia, muncesc in conditii improprii ("sub presiune, la limita legii"), subzista, sunt neglijati de autoritati,  injurati de pacienti etc., fie pleaca din tara.

Doresc sa afirm public urmatoarele:

1. In activitatea sportiva, de orice fel si la orice nivel, exista permanent riscul accidentarilor!
Controalele medicale pentru sportivi pot reduce aceste riscuri, dar nu le pot inlatura complet.
2. Riscul de moarte subita este prezent (si) in activitatea sportiva - indiferent de investigatiile medicale preventive.
3. Avizul medico-sportiv nu este un certificat de garantie!
Indiferent de numarul de investigatii efectuate, niciun medic nu poate afirma ca riscul de deces (moarte subita) sau accidentare a fost eliminat ci doar faptul ca in momentul examinarii starea de sanatate a sportivul permite desfasurarea activitatii pentru care s-a efectuat avizarea.
Avizul medico-sportiv certifica doar faptul ca la data examinarii / eliberarii starea de sanatate permitea desfasurarea activitatii sportive. Evident starea de sanatate se poate modifica oricand, de aceea valabilitatea avizului este doar pana la modificarea starii de sanatate si nu 6 luni cum este prevazut in legislatie.
4. Mentalitatea actuala: "suntem liberi sa facem ce vrem dar responsabilitatea apartine altuia" (se manifesta puternic si in medicina sportiva) este foarte clar "gaunoasa"; astfel individul, sportivul, clubul, statul pot sa faca orice doresc ... cat timp responsabilitatea este a medicului.

Aceste aspecte sunt foarte putin cunoscute, putin intelese si nu sunt incluse in legislatie.

Frica de seringa si iradierea copiilor(sportivilor) sunt "gogorite" ... avand in vedere riscul de accidentare / deces prezent (si) in sport ... sa inteleg ca dorit ca medicul sa semneze "ca primarul"?

Nu stiu cum puteti sa rezolvati problema avizelor fara se afectuati investigatiile solicitate chiar daca inteleg ca sunt probleme financiare.

Cei interesati de rezolvarea problemelor de mai sus, sunt invitati sa trimita memorii la ministerele sanatatii si cel al sportului deoarece este necesar ca reprezentantii acestor institutii, reprezentantii federatiilor si cluburilor sportive impreuna cu reprezentatii medicilor sa se aseze la o masa si sa decida: organizarea asistentei medico-sportive, minimum de servicii preventive pentru fiecare sport / nivel competitional, cine plateste, nivelul responsabilitatilor si transpunerea acestor decizii in legislatie.

Sanatate,
  
  ATENTIE!  Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA!
Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!


Comentarii:

Nu sunt comentarii


Adauga un comentariu:

*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 24 - 48 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.




top
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva




www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top