www.pansportmedical.ro
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 



Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt subiect (topic)
Forum 1646
16 iulie 2012
topic: fractura
fractura calcaneu
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt numar sau alta data
 anterior
Forum 1650
31 iulie 2012
topic: condropatie
condropatie genunchi
anteriorForum 1651
2 august 2012
topic: fractura
fractura humerus
urmatorForum 1652
3 august 2012
topic: entorsa genunchi
leziune LCI
 urmatorul
Cum functioneaza Forumul?
Raspunsuri la intrebari frecvente
Forum 1705
18 decembrie 2012
topic: fractura
fractura scafoid
Intreaba - Discuta -Raspunde




FORUM 1651 - fractura humerus gr IV
Data: 2 august 2012

Intrebare:

Buna ziua,

Fiul meu de 4 ani a avut un nefericit eveniment in urma caruia ajunsi la spital in urma unei radiografii i s-a pus diagnostic de fractura supracondiliana gr IV cu deplasare. Eu pe radiografie am vazut cum osul s-a rupt intr-un singur loc cam la 1/3 distanta de la cot spre umar , deplasarea intre oase fiind de maxim 2 cm. A fost imediat bagat in operatie chirurgicala urmand o reducere cu 3 brose K.

Evenimentul la care faceam vorbire se refera la faptul ca a sarit de pe topogan de la baza acestuia (inaltimea era de 50 - 60 cm - cam cat are un scaun). Suprafata unde a aterizat era cu nisip / pamant - suprafata dura. La 4 ani are 26 de kg (si personal imi pare un pic cam mult), care probabil ca au fost un element important in producerea fracturii. Genul respectiv de saritura il facea frecvent in casa - sarea din pat pe covor, atingand intai cu picioarele si apoi cu ambele brate intinse. Deci singura deosebire la producerea evenimentului l-a constituit suprafata de aterizare mai dura.

Nedumeririle mele sunt;

1. se poate produce o fractura in cazul in care se face o saritura de la 50 - 60 cm cu aterizare pe talpi si apoi pe ambele brate cu coatele intinse (e clar ca se poate caci s-a si facut , totusi cum de s-a ajuns la fractura cu deplasare desi acelasi gen de miscari le efectua frecvent)?

2. pt. o fractura de humerus cu deplasare se face automat  reducerea prin operatie chirurghicala? eu personal ma asteptam la incercarea de reducere ortopedica. NU s-a intamplat, s-a trecut direct la operatie de deschidere si reducere cu brose.

3. In acest moment are o cicatrice pe brat de aproximativ 8 - 10 cm ( de la jumatatea bratului pana la jumatatea antebratului) , aceasta poate fi cumva estompata / ascunsa? se pot face operatii estetice pt. astfel de cicatrice, sunt recomandate?

4. avand in vedere ca dupa operatia de reducere mana a stat in gips 4 saptamani, cotul are o impotenta functionala. Din acest motiv merge deja la kinetoterapeut. care sunt sansele ca recuperarea functionala a cotului sa fie 100% si ce anume trebuie facut (suplimentar fata de cele 10 sedinte de kinetoterapie)?

5. pt. a evita pe viitor astfel de probleme, exista posibilitatea purtarii unei orteze pe brat ? sau pe cot? ce anume trebuie facut pt. a minimiza probabilitatea unei noi facturi (evident nu un raspuns gen "iei o cusca de fier si un lacat si il bagi acolo ep cel mic" ( a fost gulma dr care a facut operatia chirurgicala) ?
Data: 5 august 2012

Raspuns:

Buna ziua,

1. Din pacate, cum ati constatat ... este posibil sa se produca o astfel de fractura. Producerea fracturii depinde nu numai de inaltime, greutatea copilului si de ceilalti factori pe care i-ati enumerat ci si de unghiul in care a fost surprins bratul, torsiune, daca a intervenit si fenomenul de parghie, etc.

2. Interventia chirurgicala se decide cand este in pericol manunchiul vasculo-nervos al bratului; daca manevra de reducere ortopedica (nechirurgicala) poate interfera cu vasele de sange sau cu formatiunile nervoase - se recurge la chirurgie.

3. Pentru o cicatrice mai "estetica" in prima faza exista creme si niste dispozitive din silicon (patch-uri). Discutati cu un dermatolog! Sunt posibile si interventii de chirurgie estetica.
Cred ca in acest moment partea estetica nu este o urgenta ... copilul fiind mic sunt mari sanse ca cicatricea sa se estompeze odata cu cresterea; in plus, fiind baiat conteaza mai putin (ca la o fata) o cicatrice pe brat; unii o pot considera semn de barbatie (smile!).

4. Impotenta functionala a cotului este normala dupa imobilizare. Doar 10 sedinte de kinetoterapie sunt insuficiente - de obicei sunt necesare cam 3 luni (30 sedinte).

5. Astfel de evenimente nu pot fi evitate! De aici gluma colegului.
Nu exista nici un fel de dispozitiv de protectie special!
Cu copiii ... ne facem cruce si mergem inaite!

Sanatate
 
ATENTIE!  Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA!
Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!


Comentarii:

6 dec 2015
Alina:
Buna ziua!
V-as ruga mult de tot sa-mi spuneti daca fiul d-voastra s-a recuperat 100%!
Am patit aceeasi nenorocire cu fetita mea de 6 ani. Avem 4 luni de kineto, masaj, electroterapie, insa nu poate indoii cotul, mai clar, nu poate manca un sandwis cu ambele maini. Sunt disperata, nu mai stiu ce sa fac.
Multumesc anticipat!

Adauga un comentariu:

*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 24 - 48 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.




top
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva




www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top