www.pansportmedical.ro
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 


 
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt subiect (topic)
Forum 1547
20 februarie 2012
topic: ligamentoplastie LIAE
ruptura LIA - operat
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt numar sau alta data
 anterior
Forum 1551
28 februarie 2012
topic: varia
AVC ischemic
anteriorForum 1552
29 februarie 2012
topic: ligamentoplastie LIAE
si ruptura de menisc
urmatorForum 1553
29 februarie 2012
topic: instabilitate genunchi
orteza rotula
 urmatorul
Cum functioneaza Forumul?
Raspunsuri la intrebari frecvente
Forum 1621
28 mai 2012
topic: ligamentoplastie LIA
recuperare in bazin
Intreaba - Discuta -Raspunde




FORUM 1552 - ligamentoplastie si ruptura de menisc
Data: 29 februarie 2012

Discutie:

Postez acest mesaj pentru cei ce au ruptura de ligament pentru a invata din experienta mea.
Eu mi-am rupt la ski ligamentul in 2009. Pe atunci la examenul Artroscopic s-a constatat ruperea partiala a ligamentului, mi s-a curatat genunchiul tot artroscopic in Romania si mi s-a spus ca ma pot opera ulterior pentru refacerea ligamentului daca doresc, dar ca pot supravietui si asa, cu o recuperare medicala adecvata.
Doresc sa va spun ca de atunci, ramanand instabil piciorul am mai avut scapari de genunchi la un basket, la un dans..in vara lui 2011 deja aveam ligamentul anterior rupt de tot si meniscul fisurat. Ca acum cand va scriu sa fiu in pat, in urma unei rotiri a intregului corp nu foarte brusca (deci a cedat genunchiul la torsiune). Culmea, ca la examenul de specialitate doctorul ortoped mi-a spus ca genunchiul s-a recuperat bine, nu se mai zgaltaia deci musculatura era suficient de buna. Inca nu am facut examenul RMN dar sigur ceva s-a intamplat cu meniscul, s-a rupt si mai si si mi-a blocat articulatia..nu mai pot intinde bine piciorul. Cautand informatii pe net am dat peste acest forum si am citit indicatia domnului doctor nu foarte ferma in ceea ce priveste reluarea sportului de performanta in lispa unei ligamentoplastii, indicatie ce ar putea lasa loc de inerpretare cum sa s-ar putea si fara operatie. Pacientii, fireste vor sa aleaga calea cea mai usoara, iar daca exista un procentaj mic ca merge si asa, cu sigurnata ca aleg acea cale. Asa am patit si eu , am interpretat indicatiile de operatie ca optionale ceea ce nu mi-a adus o evolutie buna a genunchiului.
Ar fi interesant de facut un forum cu sportivi de performanta care sunt acum in activitate sportiva cu ligamente rupte...ma indoiesc ca exista asa ceva. Pe pielea mea am testat...imi fuge genunchiul de nu ma vad, am cazut in nas la basket fara avertizare..si nu am facut decat o mica fenta, nu m-a impins nimeni, nu am facut cine stie ce miscare de acrobat.
Ce mi-as dori de la medicii ortopezi din Romania ar fi sa faca front comun, sa reuseasca sa se recomande unii pe altii in functie de specializarea fiecaruia. Eu nu pot distinge acum intre un medic care e specializat pe sold si unul pe genunchi. O alta problematica a operatiilor de ligamentoplastie: am intalnit pe site-uri de specialitate diverse metode: prelevare grefa din ligament rotulian, ligament semitendinos, diverse kituri de suruburi folosite, unii medici inca practica solutii mai vechi pentru ca pe acele metode s-au format si au avut succes, nu cele minim invazive de azi. Eu mi-as dori sa pot afla astfel de detalii cand ma interesez de un anume doctor, pentru o anumita problematica medicala.
Data: 1 martie 2012

Discutie:

Buna ziua,

Doresc sa va transmit ca regret situatia Dvs. si sa subliniez anumite aspecte din mesajul Dvs.:

- "de atunci, ramanand instabil piciorul am mai avut scapari de genunchi ..." daca genunchiul era instabil din 2009 - 2010 atunci de ce nu ati optat pentru ligamentoplastie? Chiar in vara lui 2011?
- indicatiile mele prin internet nu au cum sa fie ferme, pentru ca nu am consultat pacientul!
Si va spun cu toata sinceritatea ca cunosc si medici si pacienti care, fiind tineri, refuza ligamentoplastia, ca exista si rezultate mai putin reusite!
Dupa cum vi s-a spus de catre medicul Dvs. - si este perfect adevarat - ligamentoplastia LIA nu este obligatorie, nu este o urgenta si depinde de optiunea pacientului. Eu prin internet (si in cabinet) nu fac decat sa arat variantele si sa ajut pacientul sa ia singur o decizie.
Ce inteleg ca doriti Dvs. este ca altcineva sa decida pentru Dvs. Si eu nu consider corect acest mod de lucru!
- la acest forum nu apeleaza numai sportivi de performata (vedeti mesajul Dvs. si subiectul anterior)! Sportivii de obicei incearca 1-3 luni, testeaza articulatia si in 95% din cazuri recurg la interventie; dar fac aceasta fiind convinsi ca este unica optiune de a continua activitatea sportiva. Cu totul altfel se intampa la sportivii amatori. Dar nu va impiedica nimeni sa faceti un forum sau un sondaj.
- chestia cu "medicii ortopezi din Romania ar fi sa faca front comun" este o utopie! Si nu pentru ca eu nu sunt ortoped! Ati auzit de vreo profesie (sa zicem mecanici auto, avocati, zugravi) in care sa se recomande unii pe altii?
- toate informatiile de care aveti nevoie si pe care le doriti exista si sunt disponibile - fie liber pe internet (adevarat uneori mai dezorganizate) prin bunavointa unor pacienti sau medici (dar este necesara cautarea) fie in cadrul consultatiilor / consultantei (contra cost).
Sanatate,

ATENTIE!  Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA!
Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!


Comentarii:

Dear spammers,
I am overwhelmed by attention that you show to my humble website!
You must know that I never open your links. I don't like spam!


Nu sunt comentarii


Adauga un comentariu:

*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 24 - 48 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.




top
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
 




www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top