www.pansportmedical.ro
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportivawww.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 

 
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt subiect (topic)
Forum MedicinSportiva.Ro
Alege alt numar sau alta data
 

Forum 1
9 aprilie 2006
topic: hernie inghinala
ruptura adductori / hernie inghinala
urmatorForum 2
25 mai 2006
topic: orteza genunchi
probleme cu ligamentele
 urmatorul
Cum functioneaza Forumul?
Raspunsuri la intrebari frecvente
Forum 1465
31 octombrie 2011
topic: hernie inghinala
hernie inghinala operata
Intreaba - Discuta -Raspunde
FORUM 1- ruptura la adductori / hernie inghinala
Data: 9 aprilie 2006

Intrebare:

Dle dr. Panait. Sunt un tanar de 22 de ani. In noiembrie anul trecut am facut o mica intindere la fotbal undeva pe  interiorul coapsei drepte. Din pacate nu i am dat mare atentie si la doua zile dupa aceea, desi nu ma jena deloc, m am accidentat f grav.
In timp ce bateam un penalty, in saritura am simtit si auzit o ruptura in zona inghinala. Cateva zile nu am putut merge, ma durea cand tuseam, durerea era de la stomac, inghinali si pana la muschi (adductori cred). Diagnosticul dr ortoped, pe care l am consultat cam tarziu, a fost intindere severa SPRE(?!)ruptura la aductori. Mi a dat mydocalm , unguente si ceva antiinflamator in pliculete.
Ruptura sau intinderea s a vindecat greu in o luna si ceva, dupa care dr mi a zis ca ma voi vindeca, desi greu.
Din pacate nu a fost asa. Mi a sugerat sa vad si un chirurg fiind suspect de un inceput de hernie
inghinala, sau chiar de apendicita ascunsa?!. Am consultat un internist care mi a facut si un ecograf. Parerea lui a fost ca am si un inceput de hernie inghinala dar nu a fost foarte categoric, pt ca se pare ca am fost oarecum balonat si nu s a vazut bine pe ecograf.
Concluzia este ca durerea revine in zona inghinala si mai jos pe muschi odata cu efortul si parerea dansului era sa nu mai fac sport mai ales fotbal niciodata si, chiar si asa, hernia va progresa pana cand tot voi fi fortat sa am o interventie chirurgicala.
Acum problema se pune astfel mi se poate pune un diagnostic clar?! Si ma pot vindeca fara operatie la 100%?! Dk nu operatia m ar putea vindeca total?!
Va multumesc anticipat,
R S.
Data: 11 aprilie 2006

Raspuns:

Un diagnostic - cu o probabilitate de cca. 80% - se poate pune in urma unor investigatii  costisitoare (timp si bani). Aceste investigatii trebuie sa diferentieze intre urmatoarele afectiuni:

1.Hernie (inghinala/femurala...) - diagnosticul necesita atat un examen clinic minutios (chirurgical) cat si o ecografie - efectuata cu un aparat de mare sensibilitate.
  Posibila existenta a unui punct herniar implica mai multe optiuni terapeutice - ce se vor stabili de medicul examinator impreuna cu Dvs.
   a.interventie chirurgicala imediata - extrem de simpla(teoretic) - cu rata mare de succes (tot teoretic, peste 80%) - in conditiile in care este urmata de repaus sportiv de (cca. 3 luni) apoi gimnastica medicala (2 - 4 luni) cu reluare progresiva  a activitatii sportive;
   b.expectativa (asteptarea evolutiei) - asociata cu: repaus sportiv(initial), cu gimnastica medicala - exercitii de tonifiere a musculaturii abdominale si evaluari periodice clinice si ecografice la 4-6 luni - pentru a surprinde necesitatea interventiei.

2.Leziune musculara (ruptura fibro-fasciculara) a muschilor drepti abdominali - veche - asociata sau nu herniei; diagnosticul retrospectiv se poate pune in momentul ecografiei - daca se evidentiaza zona cicatriciala Leziunea musculara se vindeca - dar este necesara foarte multa rabdare - acuzele dureroase pot persista pana la 6 luni!

3.Alte posibile cauze de durere in regiunea inghinala  si regiunea adductorilor - in conditiile descrise de dvs. - posibila patologie la nivelul articulatiei coxo-femurale sau o posibila patologie la nivelul coloanei lombare - necesita evaluare clinica pentru a aprecia oportunitatatea unor examene radiologice si/sau tomografiei computerizate.

4.Sechelele (urmarile) dureroase dupa leziunea muschilor din grupul adductorilor pot fi cauzate de o zona cicatriciala inextensibila - tratamentul este kinetoterapic.
 Daca acuzele dureroase sunt consecinta exclusiv a unor leziuni musculare este bine a se cauta si eventualele conditii favorizante - pentru a grabi vindecarea si a preveni reaparitia.
Concluzie: Problemele medico-sportive a patologiei in aceasta regiune sunt date de:
- timpul destul de lung pana la vindecare 3 - 6 - 9 luni - in conditiile unui repaus sportiv initial, a unei perioade de gimnastica medicala apoi reluarea gradata a activitatii;
- imposibilitatea de a aplica anumite proceduri - manevre de recuperare (datorita zonei), limiteaza posibilitatile terapeutice;
- lipsa de rabdare - a sportivului / antrenorului / clubului si de ce nu a medicului pot conduce uneori  la concluzia(prematura) ca activitatea sportiva de performanta s-a incheiat; nu stiu de ce, in Romania, cand vorbim de un repaus sportiv de 6 - 12 luni ( in fotbal ), aceasta echivaleaza automat cu iesirea din activitate - aceasta situatie in celelalte tari cu traditie fotbalistica este ceva absolut normal - fiti atenti la rubricile de sport cand se spune ca jucatorul X nu mai este disponibil tot restul sezonului in urma unei accidentari ....
Sanatate,

ATENTIE!  Raspunsurile - trebuie considerate  CONSULTANTA  si  NU  CONSULTATIE MEDICALA!
Acestea NU  INLOCUIESC  si  NU se SUBSTITUIE  unei  CONSULTATII MEDICALE!


Comentarii:

Nu sunt comentarii


Adauga un comentariu:

*Important! Comentariile sunt moderate de Dr Gabriel Panait; deoarece nu putem fi permanent on-line, intre trimiterea comentariului si aparitia acestuia pe pagina va trece un interval de timp variabil (intre 24 - 48 ore);

Nume:

*obligatoriu; este recomandat utilizarea unui pseudonim; numele va fi publicat online;

Adresa de e-mail:

*optional; adresa NU va fi publicata online;
*daca introduceti o adresa de e-mail reala, o copie a mesajului va ajunge si la Dvs.;

Comentariu:

*obligatoriu; (maxim 3000 caractere)

Retineti link-ul articolului pentru a verifica comentariile ulterioare.
top
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva


www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top