www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      Cursuri
 

Articol de specialitate

Terapia posturala

Introducere
Materiale si metode
Rezultate - Concluzii - Bibliografie
Rezumat
Starea emoţională şi mentală, împreună cu trupul, formează un tot, organismul uman, care în orice moment se poate dezechilibra prin modificarea stării unei părţi. Terapia posturală este o metodă terapeutică care utilizează posturile şi atitudinile corporale, contracţiile şi relaxările musculare alternative asociate cu respiraţia corectă conducând astfel la vindecări sau ameliorări mult mai rapide ale diferitelor afecţiuni sau traumatisme ale aparatului locomotor.

Cuvinte cheie:
terapie posturală, deficienţe fizice, emoţii, programare neuroligvistică  

Rezultate
 La parametrii subiectivi se observă că 65% subiecţi iniţial, ulterior 87%, au recunoscut o ameliorare cantitativă şi sau calitativă a somnului, chiar dacă acest lucru nu a fost vizibil remarcat din primele zile.
 Pofta de antrenament ne aşteptam să cunoască o curbă ascendent deoarece prin acest tip de exerciţii se obţine o stare de relaxare prin care se poate îndepărta starea de oboseală din antrenament mult mai rapid.

 In cazurile în care se înregistrau traumatisme subiectul lucra în limita posibilităţilor fizice numai că la finalul şedinţei, în cadrul celei de a doua reprize de relaxare, lucra tehnica finală de relaxare.

 Amplitudinea coloanei vertebrale a fost cel mai spectaculos parametru care se modifica, de cele mai multe ori (85% din cazuri) între începerea şi terminarea şedinţei.

 Setul de exerciţii aplicat conţinea şi elemente de lucru cu musculatura abdominală ceea ce a făcut ca în 85% cazuri să se modifice şi elasticitatea pulmonară cu 2-4 cm.

 În cazurile însoţite de dureri articulare ameliorarea simptomatologiei dureroase a fost posibilă pentru că s-a încercat modificarea poziţiei corpului, ceea ce din punct de vedere biomecanic a modificat şi presiunile articulare sau modalitatea prin care se realiza mişcarea articulară.

 Modificarea tonusului psihic a fost o consecinţă a modificărilor deja menţionate: ameliorarea durerii, obţinerii unei poziţii corecte a corpului, amplitudine bună de mişcare, naturaleţe şi armonie în mişcări.

 Cel mai puţin influenţate au fost apetitul şi greutatea, probabil că durata relativ scurtă nu a permis modificări evidente.

 Considerăm că momentele cheie în realizarea şi reuşita experimentului au fost:
  • reînvăţarea şi adoptarea unei poziţii corecte a corpului în conformitate cu principiile biomecanicii; realizarea acestui obiectiv a fost posibil mult mai uşor prin privirea şi autocorectarea în oglindă;
  • după fiecare serie de exerciţii introducerea unui set de exerciţii de respiraţie;
  • lucru individual cu participanţii la experiment;
  • mentalizarea poziţiilor cu autoanaliza lor;
  • obţinerea unei relaxări anterior începerii lucrului;
  • inducerea permanentă a unei stări de optimism, de calm, relaxare;
  • apel la resursele imaginative ale sportivilor.
 Prin acest experiment s-a urmărit identificarea unor metode simple şi reproductibile care să poată fi utilizate în recuperarea sau ameliorarea simptomatologiei dureroase la sportivi. Dezavantajul metodei este acela că necesită şi cunoştinţe de psihologie, şi în special NLP, pentru a putea realiza tehnica de relaxare finală şi mai ales consolidarea stărilor obţinute.

Concluzii
Obţinerea unei metode fiabile de lucru prin îmbinarea unor tehnici mai puţin utilizate.
Importanţa realizării unei stări de relaxare, chiar şi în cazul traumatismelor, pentru a obţine o vindecare mai rapidă
Schimbarea atitudinii generale şi a modului de abordare a problemelor prin schimbarea poziţiei corpului.
Corectarea unor deficienţe fizice (medii, mici) prin metode mai puţin traumatizante pentru cel implicat.
Sportivii participanţi la experiment au dobândit o tehnică care le poate fi utilă în viitor, putând fi adaptată la diferite situaţii medicale şi nu numai.

Bibliografie
Baciu Clement, (1977) Anatomia şi biomecanica aparatului locomotor, Ed. Sport-Turism
Brennam Richard (2000) Vindecare prin metoda Alexander, Ed. Teora
Drăgan I. (2002) Medicina Sportivă, Ed. Medicală, Bucureşti
O’Connor Joseph (2001) NLP & Sports – How to Win the Mind Game, Thorsons, London
Steven Agnes (2003) How to rush slowly......and avoid panic attacks, The Laid Back Press, Scotland, UK

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 2 decembrie 2009
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top