www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      Cursuri
 

Articol de specialitate

Terapia posturala

Introducere
Materiale si metode
Rezultate - Concluzii - Bibliografie
Rezumat
Starea emoţională şi mentală, împreună cu trupul, formează un tot, organismul uman, care în orice moment se poate dezechilibra prin modificarea stării unei părţi. Terapia posturală este o metodă terapeutică care utilizează posturile şi atitudinile corporale, contracţiile şi relaxările musculare alternative asociate cu respiraţia corectă conducând astfel la vindecări sau ameliorări mult mai rapide ale diferitelor afecţiuni sau traumatisme ale aparatului locomotor.

Cuvinte cheie:
terapie posturală, deficienţe fizice, emoţii, programare neuroligvistică 

Materiale şi metode
 Pornind de la ideea de armonie şi integrativă (fizic, psihic, mental) a corpului am conceput un program de exerciţii prin care să se poată obţine vindecarea sau ameliorarea simptomatologiei. Grupul de afecţiuni pe care am lucrat a fost reprezentat de: deviaţii ale coloanei vertebrale, recuperarea traumatologiei sportive, sindroame dureroase articulare prin suprasolicitare.
 Metodele folosite au fost: tehnica lui Alexander, tehnica de relaxare Jacobson, exerciţii care stimulează activitatea pe diferite meridiane energetice.
 Experimentul a avut loc în perioada 2004 – 2006 şi a cuprins 15 testări.
 Lotul de studiu a fost reprezentat de 157 cazuri, dintre care 75 fete şi 82 băieţi.
 
Grafic 1

 Modul de desfăşurare al experimentului: anamneză, examen clinic, măsurători (în cazurile în care a fost necesar), timp de lucru 85 minute/săptămânal, timp de 14 săptămâni.
 Criteriile de apreciere a evoluţiei au fost: parametri subiectivi (somnul cantitativ şi calitativ după şedinţa de lucru, poftă de antrenament, apetit, greutate, ameliorarea durerii, tonus psihic), obiectivi (amplitudinea coloanei vertebrale, elasticitatea cutiei toracice, modificarea tipul de respiraţie).

Parametri urmăriţi
Parametri subiectiviParametri obiectivi
1.somnul cantitativ şi calitativ după şedinţa de lucru1.amplitudinea coloanei vertebrale
2.poftă de antrenament2.elasticitatea cutiei toracice
3.apetit3.modificarea tipul de respiraţie
4.greutate
5.ameliorarea durerii
6.tonus psihic


continuare ...   →   Rezultate - Concluzii - Bibliografie
Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 2 decembrie 2009
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top