>
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      Cursuri
 

Articol de specialitate


 Metabolismul seleniului

Metabolismul seleniului este bine cunoscut, cu toate ca pentru a-l intelege bine este delicat, deoarece :
  - acest metaloid este introdus in organismul uman cu alimentele sub diferite forme chimice;
 - din punct de vedere chimic, seleniul este foarte apropiat de sulf, caruia ii aseamana foarte mult, astfel incat seleniul va putea imprumuta uneori sistemele enzimatice sau de transport ale sulfului. Absorbtia seleniului depinde de forma sub care se gaseste, si se face mai repede sau mai incet la nivelul intestinului subtire. Selenitii si selenatii sunt absorbiti mai intai in timpul digestiei intestinale (in duoden), in timp ce seleniul organic (selenometionina) este absorbita mai tarziu (la nivelul ileon-ului), locul in care se face absorbtia peptidelor cu lanturi moleculare mici. Formele organice ale seleniului sunt mai bine absorbite, comparativ cu formele sale anorganice (minerale). Transportul seleniului in plasma se face in mod nespecific, fiind legat in pricipal de globuline a si b si de albumina. Seleniul este stocat in muschii scheletici, in ficat si in rinichi. Eliminarea seleniului se face astfel :
 - mai ales pe cale urinara (60 %);
 - putin pe cale fecala (35 %);
 - foarte putin prin transpiratie.
Eliminarea seleniului pe cale pulmonara, perceptibila printr-o respiratie cu miros de usturoi, este intotdeauna semnul unei intoxicatii cu exces de seleniu.

Efectele biologice ale seleniului

Actiunea seleniului impotriva radicalilor. Seleniul este componentul unei proteine umane, formate din patru subunitati identice, fiecare subunitate incluzand un atom de seleniu sub forma de selenocisteina. Aceasta proteina, care contine seleniu, intra in compozitia enzimei glutation-peroxidaza, care este enzima principala de lupta contra excesului producerii radicalilor liberi. Meritul acestei descoperiri facuta in anul 1971, ii revine lui Rotruck. Selenocisteina este un seleno-aminoacid in care seleniul a luat locul sulfului. Aminoacidul care contine sulf se numeste cisteina.
Acizii seleno-aminici reprezintã o familie de acizi alfa-aminati, analogi metilcisteinei, metioni-nei, cisteinei si cistationinei, in care sulful este inlocuit printr-un atom de seleniu. Acizii seleno-aminici sunt prezenti in plantele cultivate pe solurile selenifere. Ei actioneazã ca antagonisti ai aminoacizilor cu sulf. La vite, acizii seleno-aminici provoacã, printre altele, manifestãrile specifice otrãvirii cu seleniu. Seleno-cistationina provoacã aparitia unor diferite tulburãri digestive. Principalii acizi seleno-aminici sunt : seleno-cistationina, seleno-cisteina, seleno-metionina. La animalele cu blanã, excesul de acizi seleno-aminici provoacã "atrichie", tulburãri de origine geneticã, manifestate prin absenta pãrului. Prin analogie, se poate pune intrebarea : una dintre cauzele care provoacã calvitia la om se poate datora excesului de seleniu in organismul uman ?
Glutation-peroxidaza pare a fi singura selenoenzimã cunoscutã din organismul omului. Aceastã enzimã constituie, nu numai un apãrãtor important, dar si un sistem de compensare impotriva pericolelor oxidative ale moleculelor intracelulare, cu masa molecularã micã: proteine, acizi grasi polinesaturati. Aceste pericole sunt cauzate de peroxizi, radicalii liberi oxigenati. Neve, studiind functiile bilogice ale seleniului, a constatat in 1988, cã agresiunile care se produc in timpul proceselor metabolice normale sau in timpul unui mare numãr de circumstante patologice (inflamatie, arteriosclerozã, cancer, maladii degenerative, imbãtranire celularã, etc.) sunt legate de radicalii liberi si de pericolele pe care acestia le cauzeazã. Un deficit de seleniu, chiar neinsemnat, afecteazã activitatea glutation-peroxidazei si conduce la peroxidarea membranelor celulare si intracelulare. Permeabilitatea celularã este afectatã si numeroase biomolecule, ca de exemplu ADN, din cauza acestor anomalii, continuã sã functioneze, dar codul genetic nu mai este acelasi. Acesta este un risc, sau cel putin o cauzã plauzibilã a cancerizãrii. Agresiunea, datoratã deficitului in seleniu, provoacã sindromuri clinice specifice, ca de exemplu : hemolize, necrozarea tesutului, degenerescente si, ca urmare, creste riscul dezvoltãrii maladiilor cronice.

continuare ...   →  Actiunea glutation-peroxidazei in metabolismul prostaglandinelor
                           Actiunea de dezintoxicare a seleniului

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 2 octombrie 2009
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top