www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva



   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      Cursuri
 

Articol de specialitate

Lombosciatica



Cauze - Factori favorizanti - Factori declansatori
Manifestari clinice - Date paraclinice si de laborator
Forme clinice - Diagnostic diferential 

Evolutie - Tratament -  Prevenire

Cuvinte cheie:
durerea de spate, lombosciatică, prevenire

Evolutie

In majoritatea cazurilor durerile dispar în 2-4 săptămâni, pacientul prezentând numai parestezii pe durata a 3-4 luni.
Nu trebuie omis faptul că boala prezintă un caracter recidivant după eforturi sau mişcări bruste.
Complicatia redutabilă este reprezentată de sciatica paralizantă cu deficit motor important după care pot să apară sechele importante, permanente dacă nu se intervine pe cale chirurgicală.

Tratamentul
Tratamentul ar trebui să fie pe cât posibil etiologic.
Repausul la nu mai este indicat în cazurile necomplicate cu hernie de disc. La ora actuală se indică pacientului miscare în limita în care durerea îi permite acest lucru. Sunt interzise sau limitate anumite miscări (vezi mai jos).
Antiinflamatoarele nesteroidiene, decontracturantele si atunci când medicul consideră necesar, tratamentul corticoid si-au câstigat locul în terapie.
Ca tratament este indicată fizioterapia. Tratamente superioare ca viteză de recuperare, durată si confort pentru pacient sunt cele care utilizează laser terapia (Low Level Laser Therary).
Tratamentul chirurgical – laminectomie, discectomie, are indicatii precise: sciatica hiperalgică rebelă la tratament, lombosciatica paralizantă, sindromul de coadă de cal.

Prevenirea

Medicul de familie isi cunoaste foarte bine pacientii si tocmai din acest considerent poate să le explice care ar putea fi metodele de prevenire. Foarte multe dintre miscările pe care le efectuăm zilnic nu sunt cele care să ne protejeze de lombalgiile acute sau cronice. Câteva dintre sfaturile pe medicul de familie le poate da pacientilor ar putea fi sintetizate în cele ce urmează.

Ortostatismul
- Foarte multe din activitătile gospodăresti se execută din picioare, este foarte important ca suprafata pe care se lucrează să fie la înăltimea adecvată (la jumătatea distantei dintre încheietura pumnului si talie atunci când se stă în picioare cu bratele atârnâd pe lângă corp). Ortostatismul prelungit trebuie evitat. Există posibilitatea ca anumite activităti să fie desfăşurate si din pozitie sezândă (călcatul rufelor, curatatul zarzavatului, mixatul).

Ridicarea. Ori de câte ori este posibil, trebuie să evitati ridicarea obiectelor direct de pe podea - evitând astfel miscarea de flexie.
Ducerea greutătilor - Apucarea se face după ce genunchii au fost îndoiti usor si se aduce unul din picioare usor mai în fată.

 Este preferabil ca în loc să se apuce obiectele de sus, de deasupra capului, să se folosească un scaun cu partea pe care se sta mai mica decat baza.

Tragerea si împingerea
- Se vor folosi aceleasi principii de baza ca cele expuse mai sus. În timpul tragerii sau împingerii obiectelor - de ex. mobila – mentineti spatele drept, desi aceasta nu înseamna în mod necesar ca el va fi vertical.

Activităti cotidiene Există multe activităti cotidiene care merită o mentiune specială,
de ex.: Mersul la cumpărături - Aceasta activitate implică multe miscări care solicită spatele, cum ar fi ridicarea cosului cu cumpărături, transportarea lui până la casă, ridicarea si transportul sacoselor cu cumpărături pe stradă, în autobuz, etc. Dacă aveti o masina cu portbagaj spatios, împărtiti cumpărăturile, asezati-le apoi pe rând pe marginea portbagajului si coborati-le înauntru prin îndoirea genunchilor, cu un picior mai în fata. Dacă obisnuiti să mergeti la cumpărături cu căruciorul, tineti-l aproape de corp pentru a evita răsucirile ne-necesare.

Facerea patului
- În timpul facerii patului este bine sa îngenunchiati, sau  cel putin să îndoiti genunchii.

Rufele
- Pentru a evita aplecarea înainte sau răsucirea în timpul umplerii cu rufe a masinii de spălat sau uscătorului cu umplere prin fată aplecati-vă pe un genunchi. Sprijiniti-vă la revenirea la pozitia normală

Aspirarea prafului
– Amintiti-vă de urmatoarele doua principii de baza în timp ce aspirati:  Relaxati-vă picioarele îi tineti picioarele depărtate. Aceasta va face ca greul să revină picioarelor, nu spatelui.  Lăsati ca  piesa aspiratorului să alunece liber pe covor. Nu apăsati în jos ca îi cum ati încerca sa “săpati” în covor.

Curătarea sobei
– Îngenunchiati în fata usii sobei si apropiati-vă cât mai mult posibil în timp ce înlăturati cenusa din ea.

Ridicarea cosului de gunoi
– Cosurile de gunoi mai mari vor fi ridicate de două persoane. Dacă nu există decât o singură persoană disponibilă, se vor folosi cosuri mai mici si se vor aplica principiile ridicării greutătilor expuse mai sus.

Îngrijirea copiilor
– Îngenunchiati întotdeauna atunci când îmbăiati sau uscati copilul.  Nu mai purtati copilul în ham în fata de îndată ce-si poate tine capul singur. Purtati-l în spate după aceasta. Alegeti un  cărucior usor, rabatabil si cu mâner înalt. Îndoiti genunchii atunci când ridicati copilul de jos sau din pătut. Alegeti un pătut care să aibă una din margini mobilă. Coborarea ei va usura mult ridicarea si asezarea copilului în pătut.

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 21 decembrie 2009
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top