www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      Cursuri
 

Articol de specialitate


Deficitul alimentar în seleniu si riscul aparitiei maladiilor cardiovasculare

 Pe baza a sase studii europene (patru finlandeze, unul norvegian si unul olandez) a fost stabilita corelatia dintre un deficit alimentar în seleniu si riscul aparitiei maladiilor cardiovasculare. Efectuarea acestor studii în tari nordice nu se datoreaza unui hazard, ci faptului ca solul din aceste tari este foarte sarac în seleniu, mai ales în Finlanda, tari în care indicele maladiilor cardiovasculare este foarte ridicat. Aceste studii s-au desfasurat pe o perioada de 5 - 7 ani, timp în care aparitia bolilor cardiovasculare si a deceselor datorate bolilor de inima, au fost riguros urmarite. Corelatia dintre diminuarea continutului de seleniu seric si incidenta cardiovasculara este semnificativa în trei studii (chiar daca doua dintre ele impun rezerve minore pe plan metodologic). În cadrul celui de al treilea studiu, proportia de seleniu seric a fost global subnormala, dar continutul solului în seleniu a fost relativ mai ridicat.
O.Oster (Germania) a precizat si a rezumat astfel incidenta clinica a deficitului în seleniu asupra maladiilor cardiovasculare, la care se refera aceste studii :
- în cardiomiopatiile congestive si în coronaropatii si infarcturi acute ale miocardului, concentratia serica a seleniului a fost subnormala, comparativ cu grupele sanatoase considerate martor. În cursul infarctului miocardic, scaderea semnificativa a procentului de seleniu, nu reflecta gravitatea coronaropatiei, în timp ce continutul eritrocitar în seleniu este reflectia fidela a riscului infarctului miocardului;
- global, seleniul manifesta efecte protectoare în maladiile cardiovasculare. Aceasta se explica prin continutul ridicat de selenoprotectori în miocard si prin rolul fiziologic al glutationului în hemostaza plachetara;
maladia din Keshan, descrisa de chinezi si legata în mod direct de aportul de seleniu. Aceasta boala, observata în regiunea Keshan, poate lua mai multe aspecte, care au fost tratate pe larg în documentele datând din timpul razboiului chino-japonez; maladia din Keshan se poate comporta ca o patologie de tip infectios supraacut, care se traduce prin vome care nu pot fi stapânite (incoercibile), care conduc la moarte subita;
- o forma cronica asociaza dilatarea cavitatilor cardiace si decompensarea cardiaca;
- o forma subacuta, care survine numai dupa un timp de latenta, mai mult sau mai putin lung, cu soc cardiogenic si decompesare cardiaca progresiva.

În stadiul sau initial, boala din Keshan provoaca un atac miocardic care evolueaza rapid. Muschiul cardiac compenseaza, pâna când cele doua ventricule sunt atinse simultan. Socul cardiogenic se produce si este urmat de o scadere brusca a tensiunii arteriare. Se produce o necroza endoteliala, în timp ce sunt afectati muschii scheletici, tubul digestiv, neuronii, plamânii, glandele endocrine. De aceea, este usor de a explica ansamblul acestor afectiuni patologice, atât de dispersate si diseminate de un denominator comun : excesul producerii de radicali liberi, determinat de carenta în seleniu.
Maladia din Keshan este foarte des observata la femeile gravide (la care necesarul de seleniu este foarte ridicat) si la copiii foarte mici, care de asemenea au nevoi crescute de seleniu.
Ca urmare a unui numar mare de observatii clinice si epidemiologice, se poate afirma ca s-au fundamentat strânse corelatii între continutul în minerale din solul în care cresc legumele si unde pasc animalele, care se vor sacrifica în abatoare si calitatea produselor alimentare.
Ca urmare, se poate explica de ce moartea subita este rara în satele de coasta ale regiunii Keshan si moartea subita foarte frecventa de pe platourile înalte, unde solul este supus la eroziuni intense, care saracesc solul în seleniu. Locuitorii din aceste platouri înalte consuma, în special, porumb si foarte putina carne, foarte putine oua si foarte putin peste.
Autoritatile chineze au decis, în anul 1979, dupa lungi investigatii, sa faca o suplimentare sistematica în selenit de sodiu. Zece milioane de victime ale maladiei din Keshan au fost vindecate clinic, cu conditia de a se continua suplimentarea în seleniu.

CONCLUZII

Este adevarat ca, în România, importanta seleniului pentru organismul uman este înca putin cunoscuta. Chiar daca, teoretic, se pot intui efectele carentei sau excesului de seleniu pentru sanatatea omului, experienta româneasca nu poate înca furniza experimente si dovezi practice concrete privind efectul seleniului. Cu toate acestea, un lucru este clar : seleniul este indispensabil vietii. Aportul de seleniu în organism se face prin alimente. În România se produc în prezent concentrate alimentare, care asigura aportul de seleniu.

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu

 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 2 decembrie 2009
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top