www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      Cursuri
 

Articol de specialitate
 
Lista aditivilor alimentari:

ADAOSURI SUSPECTE:
E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477

ADAOSURI PERICULOASE:
E 102 (Extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (Colorant alimentar roz)

ADAOSURI TOXICE:

Cu acţiune demonstrată asupra tubului digestiv:
E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 330, E 338, E 339, E 363, E340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466,
Produc sensibilizări cutanate: E 230, E 231, E 232, E 233
Neutralizează vitamina B12: E 200
Cresc colesterolul: E 320, E 321
Produc leziuni la nivelul sistemului nervos: E 311, E 312

ADAOSURI CANCERIGENEinterzişi în Europa, Statele Unite:
E 123, E 131, E 142, E 211 (Foarte nociv), E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, E 330, E 621 (glutamat de sodiu)


Câteva date despre unii dintre aditivii alimentari:

E102 (tartrazina)
este un colorant care găseşte în dulciuri, mai ales in budinci.

E122 (azorubina) este un colorant roşu, obţinut din gudron, care se adaugă la dulciuri, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reacţii adverse la persoanele astmatice şi la cele alergice la aspirină. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia. Este permis in Romania.

E123 (amaranthul) este folosit în amestecuri pentru prăjituri, umpluturi cu aromă de fructe, cristale pentru jeleuri; poate provoca astm, eczemă si hiperaciditate; in teste pe animale a provocat defecte neonatale si moarte fetală. Se găseste şi în brânzeturile topite si cremele de brânză. E123 - este interzis în SUA .

E110 intră în componenţa dulciurilor (mai ales a prafurilor de budincă), colorându-le galben.

E132 (indigotina) este un colorant care se adauga în tablete şi capsule, îngheţată, dulciuri, produse de patiserie, biscuiţi; poate provoca greaţa, vomă, hipertensiune arterială, urticarie, probleme de respiraţie şi reacţii alergice.

E155 este utilizat în ciocolată şi prăjituri. Poate produce reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină şi la cele astmatice. Poate determina sensibilitate dermică.

E210 (acidul benzoic) se adaugă la băuturi alcoolice, produse de brutărie, brânzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, în special la persoane dependente de medicaţie, şi poate produce hiperaciditate la copii. {n urma testării pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul.

E211 (benzoatul de sodiu) este conservant alimentar dar folosit si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; băuturile răcoritoare cu aroma de citrice conţin o cantitate mare de benzoat de sodiu (până la 25 mg/250 ml); se mai adaugă în lapte şi produse din carne, produse de brutărie şi dulciuri, este de asemenea prezent în multe medicamente; se cunoaşte că provoacă urticarie şi agravează astmul. Asociatia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl considera cancerigen, însă este permis în Romania.

E250 (nitritul de sodiu) este utilizat în stabilizarea culorii roşiatică a cărnii conservate şi dă o aromă caracteristică. Adaugarea de nitriţi în alimente poate duce la formarea de cantităţi mici de substanţe cu potential cancerigen, în special în bacon. La pregătirea produselor din carne se adaugă pe lângă nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine.

E312 (galat de dodecil) se foloseşte pentru a preveni râncezirea alimentelor grase; poate provoca epigastralgii sau iritaţie cutanată; nu este permis în alimentele pentru sugari şi copii mici deoarece provoaca tulburări hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburări nervoase; se foloseşte în uleiuri, margarină, untură, sosuri de salate.

E420 (sorbitol şi sirop de sorbitol) este un îndulcitor artificial şi umectant care se obţine din glucoză sau prin sinteză; se foloseşte în dulciuri, fructe uscate, hrana saracă în calorii, siropuri farmaceutice şi este printre primii şapte conservanţi utilizaţi la produsele cosmetice; nu este permis în hrana pentru sugari îi copii mici deoarece poate provoca tulburări gastrice.

E555 (silicatul de aluminiu şi potasiu) este folosit în sare, lapte praf şi făină. Deşi se cunoaşte că aluminiul este cauza unor probleme placentare în timpul sarcinii şi că este asociat cu boala Alzheimer.

E952 (ciclamat) este un îndulcitor artificial care poate produce migrene şi alte reacţii adverse; unele testari au aratat ca poate fi cancerigen; este interzis in SUA (din 1970) şi Anglia din cauza potenţialului cancerigen.

continuare ...   →   Lista aditivilor alimentari recomandati

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 2 decembrie 2009
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top