Lista
aditivilor alimentari:ADAOSURI
SUSPECTE:E 125, E 141, E 150, E
171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477
ADAOSURI
PERICULOASE:E 102 (Extrem de
nociv), E 110, E 120, E 124 (Colorant alimentar roz)
ADAOSURI
TOXICE:
Cu
acţiune demonstrată asupra tubului digestiv:
E 220, E
221, E 222, E 223, E 224, E 330, E 338, E 339, E 363, E340, E 341, E
407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466,
Produc
sensibilizări cutanate: E 230, E 231, E 232, E
233
Neutralizează
vitamina B12: E 200
Cresc
colesterolul: E 320, E 321
Produc
leziuni la nivelul sistemului nervos: E 311, E 312
ADAOSURI
CANCERIGENE –
interzişi
în Europa, Statele Unite:E 123, E 131, E
142, E 211 (Foarte nociv), E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, E 330, E
621 (glutamat de sodiu)
Câteva
date despre unii dintre aditivii alimentari:
E102
(tartrazina) este un colorant care
găseşte în
dulciuri, mai ales in budinci.
E122
(azorubina) este un colorant roşu,
obţinut din gudron,
care se adaugă la dulciuri, cristale pentru jeleuri, peltea.
Poate
produce reacţii adverse la persoanele astmatice şi la
cele alergice la
aspirină. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si
Norvegia.
Este permis in Romania.
E123
(amaranthul) este folosit în amestecuri pentru
prăjituri, umpluturi cu aromă de fructe, cristale
pentru jeleuri; poate
provoca astm, eczemă si hiperaciditate; in teste pe animale a
provocat
defecte neonatale si moarte fetală. Se găseste
şi în
brânzeturile topite si cremele de brânză.
E123 -
este interzis în SUA .
E110
intră în componenţa dulciurilor (mai ales a
prafurilor de
budincă), colorându-le galben.
E132
(indigotina) este un colorant care se adauga
în tablete şi capsule,
îngheţată, dulciuri, produse
de patiserie, biscuiţi; poate provoca greaţa,
vomă, hipertensiune
arterială, urticarie, probleme de respiraţie
şi reacţii alergice.
E155
este utilizat în ciocolată şi
prăjituri. Poate produce
reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină
şi la cele
astmatice. Poate determina sensibilitate dermică.
E210
(acidul benzoic) se adaugă la băuturi
alcoolice, produse
de brutărie, brânzeturi, condimente, dulciuri,
medicamente.
Poate provoca crize de astm, în special la persoane
dependente de medicaţie, şi poate produce
hiperaciditate la copii. {n
urma testării pe animale de laborator, a fost asociat si cu
cancerul.
E211
(benzoatul de sodiu) este conservant alimentar dar
folosit si pentru a masca gustul unor alimente de calitate
slabă;
băuturile răcoritoare cu aroma de citrice
conţin o cantitate mare de
benzoat de sodiu (până la 25 mg/250 ml); se mai
adaugă
în lapte şi produse din carne, produse de
brutărie şi
dulciuri, este de asemenea prezent în multe medicamente; se
cunoaşte că provoacă urticarie şi
agravează astmul. Asociatia
consumatorilor din Piaţa Comună Europeană
îl considera
cancerigen, însă este permis în Romania.
E250
(nitritul de sodiu) este utilizat în
stabilizarea culorii roşiatică a cărnii
conservate şi dă o aromă
caracteristică. Adaugarea de nitriţi în
alimente poate duce
la formarea de cantităţi mici de substanţe
cu potential cancerigen,
în special în bacon. La pregătirea
produselor din
carne se adaugă pe lângă nitrit, acid
ascorbic sau
izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine.
E312
(galat de dodecil) se foloseşte pentru a
preveni
râncezirea alimentelor grase; poate provoca epigastralgii sau
iritaţie cutanată; nu este permis în
alimentele pentru sugari
şi copii mici deoarece provoaca tulburări
hematologice; este asociat,
de asemenea, cu tulburări nervoase; se foloseşte
în uleiuri,
margarină, untură, sosuri de salate.
E420
(sorbitol şi sirop de sorbitol) este un
îndulcitor artificial şi umectant care se
obţine din glucoză
sau prin sinteză; se foloseşte în dulciuri,
fructe uscate,
hrana saracă în calorii, siropuri farmaceutice
şi este
printre primii şapte conservanţi utilizaţi
la produsele cosmetice; nu
este permis în hrana pentru sugari îi copii mici
deoarece poate provoca tulburări gastrice.
E555
(silicatul de aluminiu şi potasiu) este folosit
în sare, lapte praf şi făină.
Deşi se cunoaşte că aluminiul
este cauza unor probleme placentare în timpul sarcinii
şi că
este asociat cu boala Alzheimer.
E952
(ciclamat) este un îndulcitor artificial care
poate produce migrene şi alte reacţii adverse; unele
testari au aratat
ca poate fi cancerigen; este interzis in SUA (din 1970) şi
Anglia din
cauza potenţialului cancerigen.
continuare
... →
Lista
aditivilor alimentari recomandatipublicat
pe MedicinaSportiva.Ro: 2 decembrie 2009