www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      CursuriArticol de specialitate


Actiunea glutation-peroxidazei in metabolismul prostaglandinelor

Glutation-peroxidaza intervine, la nivelul de actionare al ciclooxigenazei plachetare, in formarea produsului tromboxan TXA 2, care este un compus cu actiune puternicã de pro-agregare si vasoconstrictoare. Glutation-peroxidaza intervine, de asemenea, la nivelul lipooxigenazelor in timpul conversiei acidului arachidonic in leucotrieni, ca de exemplu LTB 4, suportul biochimic al inflamatiei. Rezultã deci, cã mecanismele biochimice sunt strict legate de micronutrienti. Metabolismul acizilor grasi polinesaturati este dependent de seleniu sau de glutation-peroxidazã, in care seleniul se gãseste sub formã de selenocisteinã, adicã un aminoacid seleniat. Mai mult, seleniul si vitamina E sunt cofactori inseparabili. Fãcand o comparatie cu zincul, se poate constata, de asemenea, cã :
 - si zincul intervine in metabolismul acizilor grasi polinesaturati (AGPN);
 - zincul este cofactor al vitaminei B 6, care intervine ea insãsi in metabolismul tuturor aminoacizilor.
Este important deci, in practica medicalã, de a se evita prescrierea administrãrii unui singur element in doze mari, ci este bine de a se administra micronutrienti intr-o manierã multielementarã, intr-un bun interechilibru. Adminstrarea unicã a unui micronutrient va provoca un numãr de consecinte metabolice, dificil de a fi evaluate.

Actiunea de dezintoxicare a seleniului

Seleniul, in vivo, interactioneazã cu un numar mare de minerale, potential toxice. Acestea sunt : arseniu (As), cadmiu (Cd), mercur (Hg), argint (Ag), plumb (Pb) si platinã (Pt). La niveluri micronutritionale (intre 50 si 200 micrograme pe zi) seleniul este capabil de a preveni manifestãrile toxice ale acestor substante, probabil prin formarea derivatilor mai putin toxici sau inactivi. in rezumat, seleniul moduleazã toxicitatea metalelor grele, avand ca efect :
  - reducerea mortalitãtii, a teratogenitãtii, a cardiotoxicitãtii;
 - scãderea actiunii hipertensive (in particular, datoratã cadmiului);
 - diminuarea pericolelor gonadice;
 - diminuarea insuficientelor renale (cauzate mai ales de prezenta mercurului, plumbului si a platinei);
 - scãderea insuficientelor neurologice (cauzate de prezenta mercurului organic). Insuficientele renale se observã, in mod regulat, in cazul tratamentelor anticanceroase cu platinã. Interactiunea seleniului cu metalele grele, are ca efect o veritabilã dezintoxicare, cel putin panã la un anumit nivel al concentratiei in metale grele. Se poate extinde rolul dezintoxicant al seleniului cu rolul exercitat in cursul intoxicãrii alcoolice. Seleniul determinã ca efect, cresterea tolerantei la alcool panã la un anumit nivel de concentratie, in cazul unui alcoolism monden rezonabil. Nu poate face practic nimic, atunci cand alcoolismul a devenit excesiv si nemãsurat. Solutia poate fi, in acest stadiu, psihiatria si, dacã ea va reusi, micronutritia clinicã poate, probabil, sã devina utila.

continuare ...   →   Deficitul alimentar în seleniu si riscul aparitiei maladiilor cardiovasculare

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu

 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 2 decembrie 2009
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top