www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      Cursuri
 

Articol de specialitate

  Durerea de spate este o problemă care afectează mai mult de 80% din populaţia ţărilor occidentale şi din păcate există indicii că se află în plină creştere. Frecvenţa este mai mare în rândul bărbaţilor comparativ cu cea feminină.
  În producerea lombalgiei, fenomenului dureros de la nivelul coloanei vertebrale, se descriu factori favorizanţi anatomici:
 • rădăcina nervului sciatic este cea mai voluminoasă dintre rădăcinile nervilor spinali;
 • în regiunea lombară, spaţiul dintre discul vertebral  şi articulaţiile interapofizare este îngustat;
 • între ultima vertebră lombară şi osul sacrum se realizează o angulare;
 • inelul fibros periferic este mai gros în partea anterioară şi laterală;
 • nucleul pulpos central este alcătuit dintr-o masă cu aspect gelatinos, este ovalar şi este format din ţesut fibros foarte lax infiltrat de lichid (apă 75-90%) şi proteoglicani. La nivelul regiuni lombare acest nucleu este situat într-un plan mai posterior faţă de restul nucleilor. Nucleul pulpos se comportă fizic ca un gel care pierde apă şi îşi diminuează fluiditatea în raport direct cu presiunea care se exercită asupra lui. Când gelul pierde apa se dezvoltă în interiorul lui o forţă de inhibiţie care creşte proporţional cu cantitatea de apă pierdută, până cele două forţe (presiunea exercitată şi forţa de imbibiţie) se echilibrează. Deplasările nucleului pulpos sunt posibile deoarece el este deformabil, elastic şi expansibil, aceste calităţi sunt legate de conţinutul lui în apă. Nucleul se află astfel într-o permanentă presiune şi este uşor de înţeles de ce orice defect al inelului fibros care-l înconjoară poate permite hernierea lui.
Fenomenul dureros este produs prin sumarea factorilor anatomici cu factorii declanşatori:
 • efortul fizic de ridicare de greutăţi cu coloana în poziţie de flexie,
 • mişcările bruşte de torsiune,
 • traumatismele locale,
 • gesturile neînsemnate: tuse, strănut, râs,
 • expunerea prelungită la frig.
Cauzele durerilor de spate sunt multiple:
 • hernia de disc (sau prolapsul de disc intervertebral) are loc ca urmare a slăbirii a sau uzurii inelului extern al discului;
 • uzura (artrita, boala degenerativă) afectează discurile şi articulaţiile intervertebrale; concomitent se poate descrie şi apariţia unor proeminenţe osoase (ciocuri osteofitice) la periferia articulaţiei ceea ce va împiedica mişcările libere în articulaţie generând anchiloza;
 • lumbago sau întinderea musculară: situaţie întâlnită prin suprasolicitarea musculară ca în efectuarea unei mişcări bruşte sau neaşteptate; muşchii neantrenaţi, neîncălziţi sau obosiţi suferă mai uşor întindere;
 • întinderea ligamentară posibilă şi la nivelul articulaţiilor coloanei vertebrale ca urmare a solicitării repetate şi/sau îndelungate;
 • dureri iradiate la nivelul coloanei vertebrale de la organe interne secundare unor afecţiuni: litiază renală sau biliară, afecţiuni ginecologice, herpes zoster, tumori, TBC, anomalii congenitale, osteoporoză.
     Sindromul dureros în asociere cu localizarea durerii permite un diagnostic relativ rapid de stabilit şi fără multe investigaţii paraclinice. Nu acelaşi lucru se poate spune despre tratament. Există numeroase scheme de tratament concepute pentru această afecţiune invalidantă, însă toate au un inconvenient major: durata în care pacientul se poate recupera şi mai ales să poată să-şi reia activitatea integral.
    Tocmai din acest considerent a fost concepută terapia laser de putere mică (Low Level Laser Teraphy-LLLT) între 0,1 şi 50mW. Este o terapie nedureroasă, atraumatică, aseptică, nu emite radiţii ionizante.
Terapia LLLT are efecte directe:
 • biochimice manifestate prin: stimularea eliberării substanţelor de tipul histaminei, serotoninei, bradichininei; stimularea producerii de ATP; accelerarea mitozelor;
 • bioelectrice: constau în normalizarea potenţialului de membrană al celulei intervenind în reglarea pompei de sodiu;
 • bio-energetice.
Efectele indirecte sunt reprezentate prin:
 • stimularea microcirculaţiei locale: laserul menţine deschis sfincterului precapilar ceea ce va conduce la o îmbunătăţire a troficităţii zonei respective ca urmare a aportului vascular şi implicit a oxigenului precum şi a substanţelor nutritive; produşii de catabolism vor fi mult mai rapid eliminaţi din zona supusă expunerii la raza laser;
 • creşterea troficităţii locale se realizează prin creşterea ATP-ului mitocondrial şi accelerarea mitozelor celulare.
  Terapeutic, efectele directe şi indirecte se concretizează prin: efect analgezic, antiinflamator, antiedematos, normalizarea circulaţiei locale şi efect de biostimulare.
  Pornind de la aceste considerente de ordin teoretic am aplicat terapia prin LLLT unui număr de 53 de pacienţi.
  Metoda de lucru a constat în: examen clinic, examen somatoscopic şi/sau somatometric, examinări paraclinice (în funcţie de situaţie: radiografie de coloană lombară, radiografie de bazin).
  Aplicarea laserului am realizat-o atât direct (local) cât şi indirect (sistemic) - iradierea punctelor trigger (dureroase) şi a punctelor de acupunctură. În tratament s-a folosit frecvenţa de 9,6 Hz. Doza folosită este de 4.5-13.5J/punct, o şedinţă/zi, cure de 10 şedinte. Doza totală nu a depăşit 135J/şedinţa. 
LLLT are şi o serie de reacţii adverse pe care le-am observate şi noi, dar izolat: uscăciunea pielii, fotosensibilitate, reacţii parasimpaticotone (astenie trecătoare, ameţeli, vărsături, transpiraţii, tahicardie), creşterea senzaţiei de durere, somnolenţă, creşterea fluxului menstrual (în cazul iradierii zonelor lombosacrate sau pelviene inferioare la femei în perioada menstruaţiei).
  Am urmărit cazurile folosind un scor clinic stabilit pe baza durerii, amplitudinii mişcării şi a deficitului motor. Am stabilit gradul durerii şi al amplitudinii mişcării pe baza testelor de elongaţie (manevra Lasegue, manevra Bragard), pe baza testului Schober şi a distanţei degete-sol. Deficitul motor l-am apreciat în funcţie de posibilitatea mersului pe călcâie precum şi a flexiei dorsale a piciorului (în cadrul afectării rădăcinii L5) şi, respectiv, a mersului pe vârfuri şi a flexiei plantare a piciorului (în cadrul afectării rădăcinii S1).
  În urma tratamentelor pe care le-am efectuat, am ajuns la concluzia că nivelul la care a scăzut durerea după 10-14 zile de tratament medicamentos s-a obţinut doar după 3 zile la pacienţii la care s-a asociat terapia laser. S-a efectuat câte o şedinţă de laser pe zi timp de 10 zile, durerea ameliorându-se după cea de a 3-a şedinţă, dispărând complet de obicei după şedinţa cea de a 7-8-a. Evoluţia amplitudinii mişcării şi a deficitului motor este asemănătoare cu cea a durerii pentru că este condiţionată de gradul durerii.
  Ameliorarea forţei musculare se face mai lent (1-3 săptămâni), un rol important în acest scop avându-l un program susţinut de exerciţii fizice.
  Datorită rezultatelor remarcabile ale LLLT recomandăm folosirea acestei terapii la o scară mai largă.

Bibliografie:

1.Aldea H., Arsenii C., Obreja Th.:Hernia de disc lombară inferioară, Bucureşti ,1985
2.Diaconescu N., Babalâc C.: Laserul în tratamentul afecţiunilor osteoarticulare, Ed. Tehnică, 1998
3.Soare I., Soare V.:Laser terapie de putere mică, Ghid practic, Bucureşti, 1999
4.Caba Teodor, Caba Teodora: Particularităţi în patologia meridianelor,Editura BIC All SRL,1998
5.Popa Mihail:Laserul terapeutic, Ghic practic în medicină, Editura ROMFEL SRL, Bucureşti

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 21 decembrie 2009
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top