www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      Cursuri
 

Articol de specialitate

  Creşterea capacităţii de lucru a organismului, care reprezintă unul din scopurile principale ale antrenamentului nu este altceva decât o luptă continuă dusă pentru a întârzia apariţia oboselii.
  Starea de oboseală exprimă o reacţie fiziologică de inhibiţie de protecţie la nivelul sistemului nervos central, care urmează logic şi legic unei activităţi psihofizice. Această formă de oboseală este o stare de disconfort fiziologic care este combătută de organism, care încearcă, şi de cele mai multe ori reuşeşte, să se refacă pe cale naturală, spontan. Numai că, în sportul de performanţă, această refacere, pe căile naturale, de care dispune organismul, nu este în totdeauna suficientă şi atunci prin disproporţia creată în raportul refacere/intensitate a antrenamentului se ajunge la oboseală patologică, cu mult mai greu de tratat şi care cert ţine sportivul departe de circuitul competiţional.
  Oboseala îndeplineşte un rol de apărător al organismului contra exceselor de efort. Aceasta nu înseamnă că efortul trebuie oprit la primele semne de oboseală. Se spune, pe drept cuvânt, că te antrenezi contra oboselii obosind (M. Georgescu). Ca atare împingerea efortului până la instalarea oboselii este o condiţie necesară a creşterii capacităţii de muncă a organismului, în general, şi a antrenamentului pentru dezvoltarea rezistenţei în special.
  Fenomenele de oboseală se pot instala relativ repede, deoarece capacitatea de performanţă biologică depinde de mai mulţi factori printre care: rezervele energetice ale musculaturii; intergrarea funcţiilor neuro-musculare şi psihice; natura, durata, intensitatea efortului fizic; mediul în care se desfăşoară antrenamentele; starea de sănătate; stres-ul competiţional; motivaţia. Este lesne de înţeles, după această enumerare succinctă, că orice perturbare la nivelul unuia dintre aceşti factori precum şi necorectarea imediată pot conduce foarte uşor spre starea de oboseală patologică.

  Punctul mort sau faza critică reprezintă o formă specială de oboseală care apare în timpul eforturilor sportive cu durată mai mare de 1 minut.
   Denumirea de fază critică porneşte de la considerentul că întreg complexul de fenomene care caracterizează această formă de oboseală nu durează un singur moment şi nu apare într-un singur punct al efortului. Această formă de oboseală se deosebeşte clar de cea fiziologică care este rapid recuperabilă după încetarea efortului fizic.
  Punctul mort reprezintă o diminuare a capacităţii de efort în urma unui exces de activitate, fiind însoţită de senzaţii neplăcute ca urmare a acomodării insuficiente a funcţiilor organismului la condiţiile de lucru şi nu de scăderea capacităţii funcţionale.
   Factorii favorizanţi ai instalării punctului mort:
  • caracteristici individuale;
  • gradul de antrenament, fiind factor determinant în instalarea fazei critice; frecvenţa este mai mare la neantrenaţi;
  • respectarea fazei de pregătire; “încălzirea” este fundamentală în evitarea instalării sau a amplificării fenomenelor ce caracterizează punctul mort;
  • intensitatea efortului.
  Simptomatologia fazei critice
  • semnele respiratorii domină tabloul clinic: respiraţie superficială, tahipnee cu dispnee, respiraţie bucală;
  • semne psihice: acută senzaţie de oboseală, stare de astenie generală; această categorie de semne se însoţeşte cel mai frecvent de tulburări senzoriale, acufene, obnubilare, cu sau fără pierderea cunoştiinţei, abandon;
  • semne cardiovasculare: tahicardie, creşterea tensiunii sistolice, senzaţie de palpitaţii, buze şi extremităţi cianotice.
  Dacă efortul este întrerupt, fenomenele care caracterizează punctul mort dispar şi sportivul intră într-o fază nouă, “a doua respiraţie”.

continuare ...   →   Oboseala locală, musculară
Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 21 decembrie 2009
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top