www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      Cursuri
 

Articol de specialitate

Modificari imunologice induse de efortul fizic din antrenament (I)


Rezumat - Motivatie - Ipoteza - Ubiectivele cercetarii
Stadiul actual al cercetarilor
Organizarea studiului
Rezulatate si discutii
Concluzii - Bibliografie

Modificari imunologice induse de efortul fizic din antrenament (II)

Cuvinte cheie: stress, limfocite, celule natural killer, sport.
Rezumat
    Studiile de laborator prin metoda de cromare radioactivă a limfocitelor prelevate de la un număr de 15 sportivi de la judo, 16 atleţi şi 10 studenţi martor relevă un cert efect negativ, de deprimare a capacităţii de apărare a organismului supus efortului fizic sistematic. Fenomenul este cu atât mai evident cu cât indicele de intensitate al antrenamentului sportiv este mai crescut. Probabil că aceasta este explicaţia frecvenţe mari a afecţiunilor virale (respiratorii,digestive), zona zoster, herpes labial, SIDA la sportivi.
    În urma acestor testări rezultă indiscutabil necesitatea medicamentaţiei trofotrope, in mod special dar, şi a celei ergotrope precum şi realizarea unei educaţii pentru o alimentaţie raţională adaptată tipului de efort şi particularităţilor acestuia.


MOTIVAŢIA

   În lupta pentru obţinerea unor rezultate cât mai bune, la ora actuală, în sportul de performanţă se discută tot mai mult de creşterea intensităţii efortului fizic din antrenament. Întrebările care se pun sunt : până unde se poate ajunge, cât se poate adapta organismul uman la astfel de eforturi, dacă acestea pot avea repercursiuni negative asupra sportivului şi dacă aceste pot fi preîntâmpinate sau măcar atenuate.
  Faţă de complexitatea acestor probleme medicul specialist trebuie să cunoască şi să sesizeze, la timp, modificările negative survenite în organismul sportivului. Uneori acest lucru este deosebit de dificil de realizat mai ales când este vorba de parametri celulari sau de cei enzimatici.

IPOTEZĂ

    Este cunoscut faptul că stresul, indiferent dacă este fizic sau psihic, poate influenţa organismul uman. Modificările pe care le induce aupra homeostaziei pot fi favorabile sau din contra negative. Tot mai multe dintre lucrările din domeniul immunologiei atrag atenţia asupra efectelor negative ale efortului fizic mai ales dacă acesta este de intensitate mare sau de intensitrate medie dar, durată mare zilnică.
   Pe de altă parte sunt menţionate tot mai des în statisticile medicale afecţiuni trenante ale căilor respiratorii superioare, tulburări infecţioase digestive, SIDA apărute la sportivi.

OBIECTIVELE  CERCETĂRII

   Pornind de la aspectele prezentate mai sus studiul de faţă îşi propune :
  • evaluarea rolului efortului fizic ( forţă / viteză) asupra organismului celui care-l practică sistematic;
  • cuantificarea relaţiei intensitatea efortului fizic / capacitate de reacţie a organismului la stresului din antrenament.

continuare ...   →   STADIUL ACTUAL AL CERCETĂRILOR

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

Profesor  universitar  dr.  E. Carasevi

Asistent  dr.  Fl. E.  Zugun
Facultatea de  Medicină şi Farmacie IaşI
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 7 februarie 2010
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top