www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva

www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english

 Prof.univ.dr.Paula Drosescu
Societatea Romana de Medicina Sportiva   • Home       •  Contact       Cabinet      • Articole      Despre noi     • Forum      Cursuri
 

Articol de specialitate

Metode neconventionale utilizate in tratamentul unor forme de lombalgie
Cuvinte cheie:
lombalgie, masaj reflex, laserterapie.

Rezumat
Durerea de spate este o problemă care afectează mai mult de 80% din populaţie şi din păcate există indicii că se află în plină creştere. Sindromul dureros în asociere cu localizarea durerii permite un diagnostic relativ rapid de stabilit şi fără multe investigaţii paraclinice, în majoritatea cauzurilor. Nu acelaşi lucru se poate spune despre tratament. Există numeroase scheme de tratament concepute pentru această afecţiune invalidantă, însă toate au un inconvenient major: durata în care pacientul se poate recupera şi mai ales să poată să-şi reia activitatea integral. Din această perspectivă lucrarea de faţă propune includerea în arsenalul terapeutic o asociere a tratamentului consacrat cu laser de putere mică (Low Level Laser Therapy-LLLT) cu masajul reflex realizat la nivelul membrelor inferioare pe zonele de proiecţie corespunzătoare coloanei vertebrale. Studiul a fost realizat pe un număr de 45 de pacienţi pe o durată de 19 luni. În urma analizei şi prelucrării datelor pe care le-am obţinut putem afirma că asocierea celor două metode conduce la recuperearea mai rapidă a pacienţilor cu diminuarea intensităţii dureroase precoce.

 Durerea de spate este o problemă care afectează mai mult de 80% din populaţie Frecvenţa este mai mare în rândul bărbaţilor comparativ cu cea feminină.
 În producerea lombalgiei se descriu factori favorizanţi anatomici (rădăcina nervului sciatic este cea mai voluminoasă dintre rădăcinile nervilor spinali; în regiunea lombară, spaţiul dintre discul vertebral şi articulaţiile interapofizare este îngustat; între ultima vertebră lombară şi osul sacrum se realizează o angulare; inelul fibros periferic este mai gros în partea anterioară şi laterală; particularităţile nucleului pulpos central) sumaţicu factorii declanşatori (efortul fizic de ridicare de greutăţi cu coloana în poziţie de flexie, mişcările bruşte de torsiune, traumatismele locale, gesturile neînsemnate: tuse, strănut, râs, expunerea prelungită la frig).

 Cauzele durerilor de spate sunt multiple şi le menţionamă pe cele mai importante:
  • hernia de disc (sau prolapsul de disc intervertebral) are loc ca urmare a slăbirii a sau uzurii inelului extern al discului;
  • uzura (artrita, boala degenerativă) afectează discurile şi articulaţiile intervertebrale; concomitent se poate descrie şi apariţia unor proeminenţe osoase (ciocuri osteofitice) la periferia articulaţiei ceea ce va împiedica mişcările libere în articulaţie generând anchiloza;
  • lumbago sau întinderea musculară: situaţie întâlnită prin suprasolicitarea musculară ca în efectuarea unei mişcări bruşte sau neaşteptate; muşchii neantrenaţi, neîncălziţi sau obosiţi suferă mai uşor întindere;
  • întinderea ligamentară posibilă şi la nivelul articulaţiilor coloanei vertebrale ca urmare a solicitării repetate şi/sau îndelungate;
  • dureri iradiate la nivelul coloanei vertebrale de la organe interne secundare unor afecţiuni: litiază renală sau biliară, afecţiuni ginecologice, herpes zoster, tumori, TBC, anomalii congenitale, osteoporoză.

 Pentru a veni în sprijinul pacienţilor a fost concepută terapia laser de putere mică (Low Level Laser Teraphy-LLLT) între 0,1 şi 50mW. Este o terapie nedureroasă, atraumatică, aseptică, nu emite radiţii ionizante. Terapia LLLT are efecte directe:

  • biochimice manifestate prin: stimularea eliberării substanţelor de tipul histaminei, serotoninei, bradichininei; stimularea producerii de ATP; accelerarea mitozelor;
  • bioelectrice: constau în normalizarea potenţialului de membrană al celulei intervenind în reglarea pompei de sodiu;
  • bio-energetice.
 Efectele indirecte sunt reprezentate prin:
  • stimularea microcirculaţiei locale: laserul menţine deschis sfincterului precapilar ceea ce va conduce la o îmbunătăţire a troficităţii zonei respective ca urmare a aportului vascular şi implicit a oxigenului precum şi a substanţelor nutritive; produşii de catabolism vor fi mult mai rapid eliminaţi din zona supusă expunerii la raza laser;
  • creşterea troficităţii locale se realizează prin creşterea ATP-ului mitocondrial şi accelerarea mitozelor celulare.
 Terapeutic, efectele directe şi indirecte se concretizează prin: efect analgezic, antiinflamator, antiedematos, normalizarea circulaţiei locale şi efect de biostimulare.

 Reflexologia ca tehnică de masaj vizează restabilirea echilibrului energiei vitale a corpului. Tehnica vizează reflectarea a nivelul piciorului (în cazul studiului de faţă) a aparatelor şi sistemelor, refletare care se realizează pe zone şi nu pe puncte.
 Prin reflexodiagnostic se depistează în timpul masajului zonele reflexogene sensibile sau chiar dureroase, care ne relevă existenţa unei suferinţe de natură morfofuncţională a organului corespunzător. Reflexoterapia realizează masarea zonelor care sunt modificate din punct de vedere al sensibilităţii, consistenţii sau depunerilor minerale locale. Coloana vertebrală se proiectează la nivelul piciorului superior faţă de bolta plantară şi lateral intern, de la haluce (corespunde vertebrelor cervicale) până la nivelul calcaneului (corespunde ca proiecţie coccisului).

 Studiul conţine 45 de pacienţi repartizaţi în trei grupe a câte 15 persoane: lotului I i s-a aplicat terapia prin LLLT , la lotul II s-a folosit reflexoterapia, la lotul III s-au folosit ambele metode. Vârstele acestor pacienţi au fost între 24- 29 de ani, sportivi.

 Metoda de lucru a constat în: examen clinic, examen somatoscopic şi/sau somatometric, examinări paraclinice (în funcţie de situaţie: radiografie de coloană lombară, radiografie de bazin) pentru toate cazurile. În plus la lotul II s-a aplicat o şedinţă de reflexodiagnostic la iniţierea tratamentului, a doua la 5 zile de la începerea tratamentului reflex şi alta la finalul acestuia.
 
 Am urmărit cazurile folosind un scor clinic stabilit pe baza durerii, amplitudinii mişcării şi a deficitului motor. Am stabilit gradul durerii şi al amplitudinii mişcării pe baza testelor de elongaţie (manevra Lasegue, manevra Bragard), pe baza testului Schober şi a distanţei degete-sol. Deficitul motor l-am apreciat în funcţie de posibilitatea mersului pe călcâie precum şi a flexiei dorsale a piciorului (în cadrul afectării rădăcinii L5) şi, respectiv, a mersului pe vârfuri şi a flexiei plantare a piciorului (în cadrul afectării rădăcinii S1).

Lotul I. Aplicarea laserului am realizat-o atât direct (local) cât şi indirect (sistemic) - iradierea punctelor trigger (dureroase) şi a punctelor de acupunctură. În tratament s-a folosit frecvenţa de 9,6 Hz. Doza folosită este de 4.5-13.5 J/punct, o şedinţă/zi, cure de 10 şedinte. Doza totală nu a depăşit 135 J/şedinţa, timp de 10 zile.
 LLLT are şi o serie de reacţii adverse pe care le-am observate şi noi, dar izolat: uscăciunea pielii, fotosensibilitate, reacţii parasimpaticotone (astenie trecătoare, ameţeli, vărsături, transpiraţii, tahicardie), creşterea senzaţiei de durere, somnolenţă, creşterea fluxului menstrual (în cazul iradierii zonelor lombosacrate sau pelviene inferioare la femei în perioada menstruaţiei).
 Ameliorarea forţei musculare se face mai lent (1-3 săptămâni), un rol important în acest scop avându-l un program susţinut de exerciţii fizice.
Lotul II. Pacienţilor cuprinşi în acest lot li s-a splicat numai reflexoterapia 1 şedinţă pe zi, 10 tratamente, primele 5 zilnice, apoi o dată la două săptămâni.
 Dintre reacţiile secundare ale reflexoterapiei, care sunt citate de literatura de specialitate, noi am înregistrat următoarele situaţii: durere la presiunea punctelor reflexe masate (situaţie considerată normală, pasageră şi interpretată ca eficienţă a tratamentului), modificarea culorii şi a mirosului urinii, uşoară stare de somnolenţă după primele 2-3 şedinţe.
Lotul III a beneficiat de asocierea celor două tipuri de protocol prezentat anterior.

Rezultate înregistrate.
  La lotul I durerea ameliorându-se după cea de a 3-a şedinţă, dispărând complet după şedinţa a 7-8-a. Evoluţia amplitudinii mişcării şi a deficitului motor este asemănătoare cu cea a durerii pentru că este condiţionată de gradul acesteia.
  Această metodă are un efect rapid, dar există riscul ca pacientul atunci când sesizează că se simte mai bine, că poate efectua mişcările pe care nu le realiza anterior, să nu mai respecte indicaţiile medicului, să suprasolicite zona respectivă şi astfel să se producă recidiva chiar inaintea terminării tratamentului.
   La lotul II ameliorarea durerii se înregistrează după a 4– 5 a şedinţă, dar amplitudinea de mişcare şi valoarea în centrimetri a acesteia sunt cu 2-3 cm mai evidente în comparaţie cu lotul la care s-a aplicat laserterapia.
   Recuperarea prin reflexoterapie este ceva mai lentă (un decalaj de 2-3 zile) comparativ cu cea prin laser terapie, dar are şi avantaje fiind mai sigură sub aspectul unui minim de repaus segmentar. În plus pe durata tratamentului reflex se poate realizează şi o educaţie medical igienică în ceea ce priveşte coloana vertebrală şi eforturile la care aceasta poate fi supusă. Din practică se observă faptul că pe durata tratamentului prin discuţiile purtate cu pacientul există posibilitatea unei modelări psihoemoţionale ceea ce conferă corpului o altă altitudine care se reflectă ulterior şi asupra poziţiei şi solicitării coloanei vertebrale (mentalul şi schema corporală conduce corpul fizic).
  La lotul al III în care pacienţii au beneficiat de asociarea celor două metode durerea se diminuează de la prima combinaţie de tratamente aplicate şi dispare după a treia întâlnire când se înregistrează o amplitudine de mişcare, exprimată în centrimetri, de 3-4 cm. (Lipsa de spaţiu de publicare nu permite prezentarea rezultatelor sub formă de tabele individuale,acestea vor fi prezentate în cadrul sesiunii de comunicări sau pot fi consultate la autor).

  Ca şi concluzie, rezultatele înregistrate la loturile I şi II sunt sensibil egale ceea ce este concordant cu literatura de specialitate pentru fiecare dintre metodele luate în discuţie. La lotul III la care se asociază cele două metode beneficiile se combină ceea ce deschide o nouă posibilitate de tratament.

Bibliografie selectivă:
1.Aldea H., Arsenii C., Obreja Th.:Hernia de disc lombară inferioară, Bucureşti ,1985
2.Caba Teodor, Caba Teodora: Particularităţi în patologia meridianelor,Editura BIC All SRL,1998
3.Chiruţă I:, Postolică V., Incursiune în reflexologie, Editura Polirom, Iaşi, 1999
4.Diaconescu N., Babalâc C.: Laserul în tratamentul afecţiunilor osteoarticulare, Ed. Tehnică, 1998
5.Popa Mihail:Laserul terapeutic, Ghic practic în medicină, Editura ROMFEL SRL, Bucureşti
6.Soare I., Soare V.:Laser terapie de putere mică, Ghid practic, Bucureşti, 1999
7.Turgeon Madeleine, Reflexologia de la A la Z, Editura Polirom, Iaşi, 2001

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 2 decembrie 2009
Cabinet Alternative Iasi
Associate Certified Coach ICF
wingwave
top
    
Atentie!

Informatiile apartin  Dr.Paula Drosescu
Materialele publicate se incadreaza in standardele stiintifice acceptate la momentul publicarii, dar stiinta este in permanenta schimbare si de aceea MedicinaSportiva.Ro nu poate garanta ca informatia prezentata pe acest website este completa, actuala sau ca nu contine erori.
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in aceasta sectiune;
acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.  Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil" si nu este destinat a inlocui relatia medic-pacient.
MedicinaSportiva.Ro  nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.

Sectiunea este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii
      
www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top