Cafeina |
SUBSTANŢE
CARE POT
ÎMBUNĂTĂŢI
PERFORMANŢA SPORTIVĂ
|
Cafeina
sau
cofeina
(1,3,7-trimetilxantina) se găseşte în
principal în
Coffea arabica şi Camellia thea. Există o serie de
băuturi stimulante
care conţin cofeină: Pepsi Cola 25-30mg sau ceaiul
negru 50-100 mg.
Cafeina
este un stimulant psihomotor cu efect de intensitate moderată,
care se
menţine până la 8 ore. Dozele de 100-200 mg
au ca efect o
stare de voiciune, atenuează starea de oboseală,
cresc capacitatea de
efort intelectual şi/sau fizic şi
ameliorează performanţele
psihomotorii (mai puţin cele motorii de mare fineţe).
Dozele
de 250-300 mg produc efecte diferite: fie de iritabilitate,
nervozitate, tremur, insomnie, pirozis dacă sunt administrate
la
consumatorii ocazionali, fie senzaţie de bine,
scăderea iritabilităţii,
senzaţie de bine dacă doza este administrată
la consumatorii cronici.
Efectul
stimulant respirator este minim la doze mici, dar poate deveni relevant
prin mărirea reactivităţii centrilor bulbari
la dioxidul de carbon.
Cafeina participă şi la relaxarea musculaturii netede
bronşice, cu
ameliorarea schimburilor gazoase sub aspect cantitativ.
Cafeina
stimulează contracţia inimii, cu consum
mărit de oxigen la nivelul
miocardului, ceea ce poate fi considerat ca factor limitativ al
performanţei cardiace. La nivelul circulaţiei
periferice, determină o
vasodilataţie arteriolară cu scăderea
rezistenţei locale.
Cafeina
este un puternic stimulant al secreţiei gastrice
clorhidropeptice.
La
nivel renal creşte circulaţia sanguină
şi inhibă reabsorbţia tubulară
de sare, ceea ce produce efectul de slab diuretic.
Este
cunoscut faptul că
îmbunătăţirea performanţei
sportive se
poate realiza şi cu ajutorul cafeinei pe trei căi:
1.efectul
direct al cafeinei asupra sistemului nervos central are ca rezultat
schimbări asupra percepţiei efortului şi/sau
asupra activării neurale a
contracţiei muşchilor;
2.cafeina are efect
direct asupra
performanţei muşchilor scheletici,în
transportul ionilor de
calciu şi al enzimelor care controleză glicogenul din
muşchi;
3.cafeina
potenţează activitatea enzimelor care
scindează grăsimile în
acizi graşi liberi şi măreşte
nivelul de adrenalină (ca regulator al
răspunsului la stres, care mobilizează acizii
graşi liberi din
depozitele de trigliceride în ţesut muscular sau
grăsimi).
Mecanismul intim al diferitelor efecte ale cafeinei nu este foarte bine
cunoscut. În acest context au fost descrise acţiuni,
directe
şi indirecte, ca o consecinţă a
eliberării de noradrenalină şi
adrenalină la nivelul sistemului simpatico-medulo-suprarenal.
Concentraţiile de cafeină determină
creşterea cantităţii de cAMP din
celule, ca urmare a inhibării fosfodiesterarei. Sub
acţiunea cafeinei
are loc şi o eliberare a ionilor de calciu de la nivelul
reticulului
sarcoplasmatic, ceea ce poate explica favorizarea contracţiei
musculare
striate.
După ce se absoarbe la nivelul
intestinului, se distribuie în tot organismul,
realizând concentraţii mari în creier.
Metabolizarea este în întregime hepatică. La
adult,
timpul de înjumătăţire este de 4
ore. Prin prezenţa
produşilor finali de metabolizare, acidul 1-metiluric
şI 1
metil-xantina, în urină se poate aprecia cantitatea
de
cofeină administrată.
Cafeina
este
considerată a fi un drog controlat sau restricţionat
de Comitetul
Olimpic, iar atleţii care au în
urină nivele mai
mari de 12µg/ml după competiţie sunt
descalificaţi, fiind
acuzaţi de folosirea deliberată a cofeinei pentru
a-şi
îmbunătăţi performanţa.
În
ciuda restricţiilor în sport asupra cofeinei
există studii
care au arătat că doze moderate de cofeină
(6mg/kg sau mai puţin)
administrate înainte de exerciţiu pot
îmbunătăţi
anumite tipuri de exerciţii, ca cele de
rezistenţă, în
condiţiile testărilor de laborator şi pot
mări performanţa în
timpul anumitor tipuri de exerciţii intense şi scurte.
Doze
moderate de cafeină de 3,5-6 mg/kg.corp (maxim 9mg/kg. corp)
au efect ergogenic şi menţin nivelele de
cafeină din urină
sub nivelul impus de Comitetul Olimpic.
Graham
şi
Spriet (1991), Williams (1996) au demonstrat, în
condiţii de
laborator, că administrarea unei doze de 9mg/kg. corp
creşte VO2 max la
aproximativ 85-90% pentru proba Åstrand. Graham (1996),
Macintosh şi Wright (1995) au demonstrat acelaşi
fapt, dar la
înotători, la care au folosit 6mg/kg. corp.
Collomp
(1990) a demonstrat că administrarea unei doze totale de 250
mg poate
ameliora performanţa la atleţii de viteză.
Utilizarea
la sportivi a cafeinei, ca atare sau sub forma unor suplimente
nutritive de tipul Guarana, se poate utiliza pentru creşterea
performanţei sportive, câteva din studii fiind
menţionate mai
sus.
Este necesară monitorizarea
administrării
cafeinei, mai ales datorită
particularităţilor metabolice ale
sportivilor. La unii sportivi devine necesară administrarea
zilnică de
cafeină, nu neapărat sub formă de cafea;
aceştia remarcă instalarea
unei stări de bine general. La alţi sportivi
aceeaşi doze pot determina
instalarea unor efecte secundare (tulburări digestive,
tremurături ale
extremităţilor, greaţă, vertij,
cefalee, somnolenţă) care impun
sistarea administrării chiar dacă efectele benefice
există.
Bibliografie1.ACSM
position stand on osteoporosis and exercise: American College of Sports
Medicine. Med Sci Sports Exerc. 1995; 27:1-7.
2.Adamo KB and
Graham TE. Comparison of traditional measurements with macroglycogen
and proglycogen analysis of muscle glycogen. J. Appl. Physiol. 1998,
84: 908-913.
3.Adamopoulos S, Coats AJ, Brunotte F, Arnolda L,
Meyer T, Thompson CH, Dunn JF, Stratton J, Kemp GJ, Radda GK, et al.
Physical training improves skeletal muscle metabolism in patients with
chronic heart failure. J Am Coll Cardiol. 1993; 21:1101-1106.
4.Bly
JL, Jones RC, Richardson JE. Impact of worksite health promotion on
health care costs and utilization: evaluation of Johnson &
Johnson's Live for Life program. JAMA. 1986; 256:3235-3240.
5.Collomp
N Nutritional supliments, Sports Science Exchange vol. 12,
no.1, 68
6.Graham, T.E., spriet, L.L. Caffeine and exercise
performance, Sport Science Exchange vol 9, no 1 (60)
7.Hăulică
I., Fiziologia umană, Editura Medicală,
Bucureşti, 1989
8.Mogoş
Ghe, Mică enciclopedie de Boli interne, Editura
}tiinţifică şi
Enciclopedică, Bucureşti, 1988
9.Ploug, T.,
H. Galbo, T.
Ohkuwa, J. Tranum-Jensen, and J. Vinten. Kinetics of glucose transport
in rat skeletal muscle membrane vesicles: effects of insulin and
contractions. Am. J. Physiol. 262 (Endocrinol. Metab. 25): E700-E711,
1992.
publicat
pe MedicinaSportiva.Ro: 4 ianuarie 2010