Penaltiurile din fotbal, de la loterie la stiinta

Prefata autorului: Dr Gheorghe DUMITRU


Antrenori mari (Felipe Scolari, Fabio Capello, Rafa Benitez etc) ori jucatori celebri, ca Frank Lampard sau Michael Ballack, consideră că penaltiurile reprezintă o „loterie”, de vreme ce rezultatul lor ar ține numai de noroc. Și asta este doar o viziune soft, în comparație cu a altora, printre care și celebrul Christian Karembeu, care văd în seriile de penaltiuri o ”ruletă rusească”.

Pe de altă parte, începând din 1988, data primului articol științific relevant, frecvența studiilor dedicate loviturilor de la 11 m a tot crescut, iar ingeniozitatea ipotezlor de cercetare și a perspectivelor din care aceste execuții au fost abordate, a explodat pur și simplu. Aceasta făcând ca în numai 30 de ani – dintr-un total de aproape 130, câți au trecut din 1891 când au fost introduse în Legile jocului – să se acumuleze despre ele o cantitate importantă de date, cunoștințe și concluzii. Care argumentează și probează tot mai persuasiv că, de fapt, modul în care se finalizează confruntările dintre executanții loviturilor și portari, este departe de a fi doar consecința purei întâmplări.

Intrigat de evidenta discordanță dintre viziunea multor practicieni din fotbal și rezultatele cercetătorilor, cu mai bine de 8 ani în urmă m-am aventurat într-un temerar dar și captivant demers, de studiere și sistematizare a întregii literaturi dedicate „loviturilor de la punctul cu var”. Rod al acestui prelungit efort, materialul rezultat se constituie în prima sinteză exhaustivă din lume în materie. Pe care am conceput-o în ideea de a reprezenta o construcție insolită, plină de sugestii și învățăminte, un cadou incitant și cât se poate de util pentru toți cei implicați profesional în fotbal.

Lucrarea, de peste 450 de pagini, se bazează pe o bibliografie exhaustivă în domeniu. Aceasta constă în peste 360 de surse (articole de revistă, capitole de cărți, lucrări prezentate la conferințe sau congrese, lucrări de licență, teze de masterat și doctorat, materiale din ziare sau publicate online), dintre care cca jumătate țin de domeniul psihologiei. În ce privește articolele – majoritare, desigur – ele au fost colectate din cele mai prestigioase periodice știintifice din lume, și anume: 34 de reviste generale de științele sportului, 58 de reviste din domeniul psihologiei sportive, psihologiei în general și neuropsihologiei, și 10 reviste ce țin de domeniul – surprinzător, nu ? - economiei. La care se adaugă revistele cu factor de impact maxim, Science și Nature. Toate aceste peste 100 de titluri probând interesul științific foarte larg, precum și actualitatea evidentă a studierii execuției și rezultatelor penaltiurilor din fotbal.


Penaltiurile din fotbal

Conținutul carții – repartizat în 22 de capitole – abordează practic toate aspectele investigate de cercetători, privitor atât la penaltiurile de pe parcursul timpului de joc, cât și la cele din cadrul seriilor de departajare. La rândul lor, cele 22 de capitole sunt distribuite în șase părti, având următoarele titluri: Penaltiurile, momente de importanță crucială în fotbalul zilelor noastre (partea I), Executantul de penalti (II), Portarul (III), Interacţiunea executant de penalti-portar şi implicaţiile sale asupra execuţiei şi rezultatului penaltiurilor (IV), Seriile de penaltiuri de departajare (V) și Stresul, anxietatea şi penaltiurile (VI).

Ar mai fi de menționat faptul că pntru a diminua minusul pe care, în absolut, orice carte îl are – acela „de a fi deja depășită/învechită, în anumite privințe, la momentul publicării” – volumul mai conține și o addendă, cu două secțiuni. În prima dintre acestea sunt prezentate rezumatele celor mai importante materiale accesate după finalizarea „textului propriu-zis al lucrării”, în timp ce în a doua sunt listate pur și simplu datele a încă 18 „noutăți” în materie.

Anunt!

MedicinaSportiva.Ro nu raspunde de veridicitatea sau exactitatea informatiilor!

Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in sectiunea de Publicitate; acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.

Serviciul de publicitate este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil".

MedicinaSportiva.Ro nu poate fi responsabila de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului de publicitate.

* cititi Termeni si Conditii.


Back ↑ top