Acest website utilizeaza cookies! Despre confidentialitate!. Close (auto)
www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
Policlinica Vitan - Cabinetele Medicale Grupate Vitan
Newsletter Medicina Sportiva
www.medicinasportiva.ro
Societatea Romana de Medicina Sportiva


HOME CONTACT DESPRE NOI
FORUM Cum sa?...
 
  
Prezentare carte:

MEDICINA SPORTIVA

Performanta si Sanatate

ANCA IONESCU

Tratatul se adresează atât medicilor sportivi, cadrelor didactice de la disciplinele medicale ale Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport, medicilor rezidenţi de Medicină sportivă şi tuturor celor care în nevoia de cunoaştere doresc să consulte o lucrare de referinţă.

 
   

PREFATA


  În acest început de mileniu III problemele legate de condiţia fizică a omului în general şi a sportivului de performanţă în special, înregistrează numeroase întrebări şi dezvoltă noi ecuaţii pe fundalul fenomenelor demografice, de îmbătrânire şi globalizare de sedentarism profesional şi căutarea unor noi modalităţi de depăşire a condiţiei fizice în sporturilor de performanţă.
  Îmbunătăţirea performanţei sportive rămâne unul dintre dezideratele importante ale Medicinei Sportive, asociind permanent grijă de identificare şi prevenire a unor tipuri de solicitări la limita fiziologicului, cu riscul dezvoltării unor patologii de suprasolicitare locală sau sistemică.
  Pentru populaţia care nu practică sport de performanţă, dar apelează intermitent la diverse categorii de sporturi, prezenţa unui mesager din specialitatea de Medicină Sportivă este necesară şi obligatorie în dezvoltarea unor programe educaţionale pertinente. Acest deziderat este justificat prin prezenţa unui număr semnificativ de locaţii de tip fitness sau body building sau iniţierea şi practicarea de sporturi pentru persoane parţial antrenate, persoane care pot dezvolta patologii de tip locomotor sau visceral, fără tablouri clinice evidente şi care au nevoie de informare corectă, consiliere, iar în unele situaţii de monitorizare medicală.

  În această engramă “Performanţă şi sănătate” care este titlul asociat tratatului de Medicină Sportivă actual, autoarea porneşte de la modelul biologic al campionului, care este modelul de formă sportivă, prin urmărirea indicatorilor funcţionali, de capacitate de efort şi dezvoltare fizică. Această analiză complexă cu caracter medical dar şi cu valoare de cercetare poate ajută la realizarea de modele şi prognoza indirect performanţa sportivă prin dirijarea efortului.

  De-a lungul a 31 de capitole asupra cărora s-a aplecat în calitate de coordonator, dar şi de autor a multora dintre ele, Doamna Conf. Dr. Anca Ionescu împreună cu colectivul de colaboratori dezvoltă secvenţial şi actualizat noţiunile de bază din Medicina Sportivă, efectele specifice cardiovasculare, respiratorii, metabolice, dar şi cele de la nivelul ficatului şi rinichiului.

  Datele iniţiale sunt continuate într-o manieră riguroasă cu informaţiile ştiinţifice privind atât evaluarea dezvoltării fizice la sportivi cât şi analiza biotipului constituţional. Se oferă informaţii ştiinţifice de actualitate legate de efectele şi mecanismele de acţiune ale diferitelor modalităţi şi situaţii de antrenament, cum ar fi: supraantrenamentul, antrenamentul de altitudine medie, forma sportivă, refacerea în sportul de performanţă, practicarea sportului în condiţii extreme, s.a.

  Lucrarea se completează printr-un număr important de date legate atât de alimentaţie, dietă şi hidratarea în sport, factori esenţiali de care depinde condiţia fizică de performanţă, cât şi anumite abateri comportamentale de la etică sportivă şi efectele secundare ale acestora.
Medicina Sportiva - Performanta si Sanatate

  Prin această lucrare cu valoare medicală şi de cercetare se actualizează şi se  oferă informaţiile legate de creşterea performanţei sportive, organizarea unor strategii optime de urmărire a antrenamentului în funcţie de sportul practicat şi de zestrea genetică a sportivilor, luând în consideraţie caracteristici antropometrice, calităţi motrice, proporţia fibrelor musculare.

  Într-un stil accesibil, având în fundal o bogată şi actualizată bibliografie, această apariţie editorială răspunde la numeroase întrebări legate de condiţia fizică, performanţele sportive şi înreţinerea unei stări de sănătate în diverse situaţii de solicitare fizică.Lucrarea constituie o contribuţie valoroasă în  dirijarea şi optimizarea capacităţii de efort şi a formei sportive, având valoare practică şi teoretică de referinţă.

Prof. Univ. Dr. Adriana Sarah Nica


 
 
    


Atentie!*

Nu raspundem de veridicitatea sau exactitatea  informatiilor.!
Utilizatorul trebuie sa decida si este singurul raspunzator de modul cum utilizeaza Informatile si Serviciile furnizate in sectiunea de Publicitate; acccesarea link-urilor se face pe raspunderea Utilizatorului.
Serviciul este furnizat pe principiul "asa cum este" sau "asa cum este disponibil".
Proprietarul si Colaboratorii  NU pot fi responsabili de orice actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor Informatii si a Serviciului.
*  cititi  Termeni si Conditii
 

 

Aceso Suport
Web Suport

www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.