www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
EFSMA european federation of sports medicine associations
www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english
Societatea Romana de Medicina Sportiva


Home       • Contact       • Manifestări interne       • Revista      • Manifestări externe      • Informatii utile     • Sport
 



"Medicina Sportiva" Nr.4 - 2005
ARTICOLE DE ORIENTARE – rezumat


Sindromul de impingement al coafei rotatorilor – actualităţi

Mădălina Ovricenco
Cabinetul Medical al Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti

Rezumat. Dată fiind complexitatea umărului, nu este surprinzător faptul că acesta este una dintre regiunile cele mai predispuse la apariţia patologiei. La nivelul umărului, geometria articulară, structurile capsulo-ligamentare, muşchii şi reţeaua neurală contribuie împreună la stabilitatea articulară, fiind interdependente şi legate intrinsec de o bună funcţionare.
Una dintre cele mai frecvente cauze de durere la nivelul umărului este impingementul coafei rotatorilor, sindrom ce constituie încă subiect de dezbatere. Acest articol se doreşte a fi o trecere în revistă a conceptelor actuale privind acest subiect.
Etiopatogenia este multifactorială, atît intrinsecă (tendinopatia coafei rotatorilor) cît şi extrinsecă (sindromul de impingement primar sau secundar). Tendinopatia coafei rotatorilor apare ca urmare a unui sindrom de suprasolicitare şi este asociat cu o biomecanică defectuoasă la nivelul umărului. Implică constituirea modificărilor degenerative într-o perioadă mai lungă de timp, prin eşecul răspunsului de vindecare la o multitudine de stresuri compresive incomplet cunoscute. Sindromul de impingement primar apare atunci cînd spaţiul subacromial este îngustat datorită unor cauze anatomice: modificări de morfologie acromială, osteofite, bursită subacromială, artroză acromioclaviculară, hipertrofie a ligamentului coracoacromial etc. Sindromul de impingement secundar este pus în relaţie cu „instabilitatea” umărului, adică cu existenţa unui deficit structural sau funcţional care poate determina translaţie, hiperangulaţie sau rotaţie excesive la nivelul articulaţiei glenohumerale.
Programul de recuperare va fi dependent de modificările de statică şi/sau dinamică a articulaţiilor scapulotoracică şi glenohumerală, recâştigarea amplitudinii de mişcare a aceloraşi articulaţii, exerciţii de propriocepţie, corectarea anomaliilor posturale şi, în final, integrarea acestor exerciţii în antrenamentele specifice sportului practicat.

Cuvinte cheie:
umar, coafa rotatorilor, impingement
 
 


top
Realizator Web - Dr.Gabriel Panait Informatiile apartin S.Ro.M.S - persoana contact Dr.Mirela Vasilescu


Sectiunea Societatii Romane de Medicina Sportiva este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii



www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top