www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
EFSMA european federation of sports medicine associations
www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english
Societatea Romana de Medicina Sportiva


Home       • Contact       • Manifestări interne       • Revista      • Manifestări externe      • Informatii utile     • Sport
 


"Medicina Sportiva" Nr.4 - 2005
EDITORIAL


A XV-a Conferinţă Naţională de Medicină Sportivă, Bucureşti 27-29.10.2005

Prof.dr. Ioan Drăgan,
Preşedinte de onoare al Societăţii Române de Medicină Sportivă
Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale

La Casa Fotbalului din Complexul Naţional „LIA MANOLIU” din Bucureşti s-au desfăşurat în zilele 27-29 Octombrie 2005 lucrările celei de a XV-a Conferinţă Naţională de Medicină Sportivă cu tema „Contribuţia Medicinii Sportive în obţinerea performanţei sportive de vârf”.
Vom începe prin a menţiona prezenţa la lucrări a doi specialişti reputaţi ai medicinii sportive: dr.GABRIEL DOLLE (Franţa) ofiţer anti-doping al Federaţiei Internaţionale Amatoare de atletism (IAAF) cu o activitate de peste 4 decenii în lupta anti-doping şi prof.dr. FABIO PIGOZZI din Roma, secretar general al Federaţiei europene de medicină sportivă. Prezentările celor doi reputaţi specialişti, pe problematică anti-doping actuală (G.Dolli) sau asupra suplimentelor nutriţionale la sportivii de performanţă (F.Pigozzi) au contribuit la clarificarea unor aspecte practice şi au iscat vii discuţii.
Conferinţa a debutat printr-o „masă rotundă” la care şi-au adus contribuţia următorii: prof.dr. Adriana Nica (UMF Carol Davila) în probleme de recuperare medicală la sportivi; prof. D.Stănculescu (UMF Carol Davila) în probleme de traumatologie sportivă şi prof.dr. I.Drăgan (UMF Carol Davila) care prin prezentarea Listei doping pe 2006 a asigurat introducerea dr. G.Dolle în abordarea unor probleme specifice dopajului.
Simpozionul „Eficacitatea Wobenzym şi Phlogenzym în traumatismele sportive” a avut ca invitaţi pe prof. V.Neştianu (UMF Craiova), Yaroslav Vetvicka (R. Cehia) şi Mariana Doroftei (România) şi ne-a furnizat date pertinente privind domeniile de aplicabilitate ale enzimoterapiei sistemice, bazele teoretice şi experienţa îndelungată a sportivilor cehi în administrarea enzimelor sistemice. Simpozionul a fost cu atât mai reuşit cu cât – trebuie s-o recunoaştem deschis – metoda aplicaţiilor enzimelor sistemice la sportivii români este relativ rară!
Au fost înscrise în program un număr de 28 de comunicări grupate pe următoarele domenii: traumatologie – recuperare (14); fiziologie - explorări funcţionale (10) şi diverse (4) prezentate în secţiunile comunicări orale şi postere. În acest context, ţin să remarc prezenţa cu lucrări valoroase a unor colective din Craiova, Cluj, ANEFS, Institutul Naţional de Medicină Sportivă.
Îmi permit să aduc în atenţie comunicările colectivului din Craiova, prof.dr. V.Neştianu, dr Mirela Vasilescu şi colaboratorii „Baterie de parametri pentru investigarea performanţei sportive şi a oboselii musculare obţinută prin prelucrarea computerizată a electromiogramei de suprafaţă” şi „Evaluarea oboselii musculare la sportivii de performanţă prin intermediul indicilor sintetici EMGs şi MMG”, deoarece lucrările în acest domeniu sunt relativ reduse, iar tehnica utilizată este performantă. De asemenea, lucrarea realizată de P. Derevenco şi Tache Simona „Sistemul simpatoadrenal, stresul oxidativ şi efortul fizic” reprezintă un interes practic pentru medicina sportivă şi merită evidenţiată.
Din numărul mare de comunicări înscrise în program dorim să evidenţiem următoarele : „Ligamentoplastia os-tendon-os o soluţie în rezolvarea optimă a instabilităţilor anterioare de genunchi” de dr.M.Anghelescu (I.N.M.S.), „Modificări biochimice şi funcţionale induse de suplimentarea cu glutamină”, dr. Anca Ionescu şi colab. (INMS), ”Studiu comparativ între leziunile post-traumatice condrale şi menisc intern al genunchiului la sportivi, dr.Diaconu Carmen (Craiova), „Modificările imagistice ale coloanei vertebrale la sportivii de performanţă” de dr. Zamfir Anne-Marie s.a. Evidenţiem, de asemenea, prezentările şi intervenţiile prof.dr. Adriana Nica (recuperare medicală) şi D.Stănculescu (ortopedie-traumatologie) în clarificarea unor aspecte dificile întâlnite la sportivi, intervenţii încheiate cu punctele de vedere specifice şi recomandări practice.
Se poate afirma că actuala Conferinţă Naţională de Medicină Sportivă a marcat un progres atât pe plan organizatoric cât mai ales ştiinţific, la această o contribuţie valoroasă aducându-şi şi Companiile care au susţinut Conferinţe prin prezentarea de produse farmaceutice sau aparatură medicală.
În ziua a II-a a Conferinţei a avut loc un moment organizatoric: alegerea Comitetului Societăţii de Medicină Sportivă pe intervalul 2005-2009. Au fost aleşi prin vot secret :
  • preşedinte - Anca Ionescu, doctor în ştiinţe medicale, şef lucrări UMF „Carol Davila”, medic primar la INMS Bucureşti;
  • vicepreşedinte – Răzvan Buşneag , şef lucrări Universitatea „Spiru Haret”, medic primar şi director  INMS Bucureşti;
  • vicepreşedinte - Mirela Vasilescu, doctor în ştiinţe medicale, şef lucrări la Universitatea din Craiova,  medic primar  Policlinica pentru Sportivi Craiova;
  • secretar ştiinţific - Ileana Barbu, medic primar I.N.M.S. Bucureşti;
  • trezorier - Mariana Georgescu, medic primar I.N.M.S. Bucureşti;
  • 10 membrii ai Comitetului Societăţii
Să mai notăm că fostul preşedinte al societăţii, dr. Marta Baroga a fost aleasă preşedinte de onoare al Societăţii Române de Medicină Sportivă.
În concluzie, se poate afirma că am participat la o manifestare ştiinţifică şi organizatorică reuşită care marchează un nou moment pozitiv în evoluţia Societăţii Române de Medicină Sportivă şi obligă pentru manifestările internaţionale care apar la orizont.



top
Realizator Web - Dr.Gabriel Panait Informatiile apartin S.Ro.M.S - persoana contact Dr.Mirela Vasilescu


Sectiunea Societatii Romane de Medicina Sportiva este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii



www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top